Šta je Krav maga?

Podeli

Živimo u dobu gde su pretnje svakodnevnica, pa je potreba za efikasnom samodbranom neophodna. Jedan borilački sistem ističe se svojom suštinskom filozofijom – Krav maga.

šta je krav maga
Pexels: Burst

Krav maga je izraelski sistem za samoodbranu, koji nije samo veština, već i način razmišljanja, stvoren kako bi pojedincima pružio sposobnost da se zaštite u stvarnim situacijama. Sa jednostavnim, ali izuzetno efikasnim tehnikama, Krav Maga je postala globalni fenomen, privlačeći ljude svih generacija i nivoa fizičke spremnosti.

Suština Krav mage je u brzim, efikasnim i ponekad surovim pokretima da se zaustavi napadač. Važno je naglasiti da Krav maga nije borilački sport, već isključivo veština samoodbrane.

Moto Krav mage je:

Odbrani se i beži!

Gde i kako je nastala krav maga?

Pojam Krav maga potiče iz hebrejskog jezika i doslovno se prevodi kao „kontaktna borba“ (krav – borba, maga – kontakt).

Nastala je u Čehoslovačkoj tokom tridesetih godina prošlog veka, zahvaljujući vizionarnom umu Imre Imi Likktenfelda (Imre „Imi“ Lichtenfelda). Naime Imre je na svojoj koži osetio antisemitizam.

Suočivši se sa vređanjem i fizičkim napadima zbog svog jevrejskog porekla, odlučio je da napravi veštinu samoodbrane. A to je učinio tako što je kombinovao tehnike koje je naučio od svog oca, ali i iskustvo iz rada u policiji,. Tako je nastala Krav maga.

Ko praktikuje Krav magu?

Krav maga danas ima široku primenu i širom sveta se koristi od strane vojske, policije, bezbednosnih službi i specijalnih jedinica. Ovaj izuzetno efikasan sistem za samoobranu razvio se u nezamenjiv alat za profesionalce zadužene za očuvanje reda i bezbednosti.

Vojne i policijske snage mnogih zemalja prepoznale su vrednost Krav mage u obuci svojih pripadnika, kako bi se bolje suočili sa stvarnim opasnostima na terenu.

Prvi koraci Krav mage među civilima datiraju iz 1971. godine, kada su polaznici Vingejt Instituta u Netanji imali privilegiju da se upoznaju sa ovim sistemom samoodbrane. Ova prilika omogućila je civilima da steknu dragoceno znanje o samoodbrani, čime su se osnažili i stekli veće samopouzdanje u svojoj sposobnosti da se zaštite.

Ono što izdvaja Krav magu kao sistem za samoobranu jeste činjenica da nema razlike u treningu između žena i muškaraca. Oba pola podjednako se obučavaju da iskoriste snagu napadača protiv njega samog. Tehnike Krav mage temelje se na brzim i preciznim pokretima koji iskorišćavaju ranjivosti ljudskog tela.

Svaki zglob na telu se pokreće i savija na specifičan način, i dovoljno je da veštim pokretom „izvrnete“ zglob u suprotnom pravcu, što može uzrokovati povredu kod napadača. Ovo znači da snaga i veličina žrtve često nemaju veliki uticaj na ishod napada, jer je suština Krav mage u brzoj, praktičnoj i delotvornoj samoobrani.

Za koga je Krav maga?

Krav Maga je dostupna svima, bez obzira na trenutnu fizičku kondiciju. Nudi jedinstvenu priliku za razvoj kako fizičke tako i mentalne snage.

Pristup ovom sistemu samoodbrane je takav da čak i ako nemate zavidnu kondiciju na početku, sa trudom i posvećenošću ćete je definitivno steći tokom treninga. Na početku svakog treninga, nakon neophodnog zagrevanja, polaznici postepeno savladavaju nove tehnike i veštine. Instruktori su tu da vam pomognu da u kontrolisanim uslovima razumete i savladate emocionalni i fizički stres koji se javlja u stvarnim situacijama napada.

Krav maga treninzi takođe uključuju simulacije stvarnih situacija, kao što su napadi u skučenim prostorima poput liftova, prilikom ulaska u automobil, ili čak u noćnim klubovima gde je osvetljenje slabo, a buka visoka. Ovi simulirani treninzi omogućavaju polaznicima da razviju veštine samoobrane u realnim okolnostima i nauče kako da se nosi sa stvarnim opasnostima.

Krav magu treniraju ne samo muškarci, već i milioni žena i dece širom sveta. Osim što jača telo i duh, ovaj sistem takođe doprinosi razvoju psihičke stabilnosti i samokontrole. Osećaj samopouzdanja koji steknete trenirajući Krav magu omogućava vam da se osećate slobodnije i sigurnije dok se krećete gradom i u svakodnevnim situacijama.

Krav Maga nije samo veština samoodbrane, to je način života koji vas priprema za nepredviđene situacije i pomaže vam da budete spremni za sve izazove koje život može postaviti pred vas.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *