Da li su energetska pića dobra?

Podeli

Sa ciljem da  da pruže trenutni energetski podsticaj i povećaju budnost, osmišljena su energetska pića. Obično sadrže stimulanse kao što su kofein, taurin i vitamini B kompleksa, zajedno sa visokim nivoom šećera ili drugih zaslađivača.

da li su energetska pića dobra
Pexels: Gustavo Fring

Osnovna ideja je da se korisnicima pruži veštački osećaj budnosti, te da im se omogući da poboljšaju fizičku izdržljivost i mentalnu pažnju.

Ipak, ne treba zaboraviti da sastojci u energetskim pićima deluju na centralni nervni sistem, što dovodi do povećane i poboljšane pažnje, ali i smanjenja osećaja umora. Kofein je najčešći stimulans u ovim napicima i ima sposobnost blokiranja adenzin receptora u mozgu, što dovodi do povećane budnosti.

Važno je napomenuti da, iako energetska pića mogu pružiti trenutni podsticaj, prekomerna konzumacija može imati negativne posledice po zdravlje, uključujući probleme sa spavanjem, povećani nivo šećera u krvi i povećan rizik od srčanih problema. Zbog toga se preporučuje umerena konzumacija, posebno za osobe sa određenim zdravstvenim stanjima.

Kada i kako su nastala energetska pića?

Kao relativno moderan proizvod, energetska pića su se počela viđati na tržištu u drugoj polovini 20. veka. U periodu između 60-ih i 80-ih godina prošlog veka, pića sa kofeinom, poput kafe i gaziranih napitaka, bila su uobičajena sredstva za dobijanje energije. Iako su se prve verzije energetskih napitaka počele pojavljivati, imale su ograničenu distribuciju i popularnost.

Tokom naredne decenije se dogodio ključni trenutak za uspeh energetksih pića, budući da je u Austriji bio lansiran napitak Red Bull 1987. godine. Izuzev kofeina, sadržao je i taurin i vitamine B, a marketinški je ciljao na potrošače koji su tražili brz energetski podsticaj.

Ekspanzija na globalnom nivou se zbila u periodu između 1997. i 2004. godine, kada su energetska pića postala globalni fenomen, dok se istovremeno različiti brendovi pojavljuju na tržištima širom sveta. Neki od ključnih sastojaka postaju standard, uključujući kofein, taurin i vitamine B kompleksa.

Tržište se vremenom širi na različite vrste energetskih pića, pa tržite postaje gotovo preplavljeno. U međuvremenu su energetska pića postala popularna među mladima, sportistima i onima koji žele brz način dobijanja energije. Međutim, njihova konzumacija nije bez rizika, pa se preporučuje oprez i umerenost.

Kako energetski napici deluju na zdravlje čoveka?

Zahvaljujući kombinaciji različitih sastojaka, često uključujući stimulanse, šećer i vitamine, se ispoljava dejstvo ovakvih napitaka.

Ključni sastojci koji doprinose dejstvu energetskih pića uključuju kofein, kao najčešći stimulans. Deluje tako što blokira adenzin receptore u mozgu, smanjujući osećaj umora i povećavajući budnost.

Prisutan je i taurin, čiji tačan mehanizam delovanja nije potpuno razjašnjen, ali se veruje da taurin može poboljšati mentalnu budnost i smanjiti umor.

Visok sadržaj šećera u mnogim energetskim pićima pruža trenutnu energiju. Međutim, ovo može dovesti do brzog porasta nivoa šećera u krvi, praćenog kasnijim padom energije. Prisutni su i vitamini B, uključujući B6, B12 i niacin, koji igraju ključnu ulogu u metabolizmu i pretvaranju hrane u energiju. U tom smislu, dodavanje vitamina B kompleksa može podržati energetske procese u organizmu.

Ponekad se u energetskim pićima nalaze i drugi stimulansi poput guarane, biljke koja sadrži prirodni kofein.

Delovanje energetskih pića može varirati u zavisnosti od toga koja je kombinacija sastojaka u pitanju, ali zajednički cilj im je da pruže brz i privremeni energetski podsticaj. Važno je napomenuti da prekomerna konzumacija može izazvati negativne efekte, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem i povećan rizik od zdravstvenih problema.

Koji su pozitivni efekti konzumiranja energetskih napitaka?

Iako konzumiranje ovakvih pića može imati određene pozitivne efekte, posebno je važno koristiti ih umereno i u određenim situacijama.

Kao glavni sastojak u većini energetskih pića, kofein može povećati nivo budnosti, poboljšati pažnju i smanjiti osećaj umora. Energetska pića sa šećerom mogu pružiti brzu energiju, što može poboljšati fizičku izdržljivost i performanse tokom vežbanja ili sportskih aktivnosti.

Kombinacija kofeina i drugih sastojaka može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući pažnju, koncentraciju i brzinu razmišljanja. Vitamini B kompleksa, koji se često nalaze u energetskim pićima, može podržati metaboličke procese i pretvaranje hrane u energiju.

Uz to, energetska pića pružaju brz način dobijanja energije, što može biti korisno u situacijama kada je potrebno hitno povećanje budnosti i energije.

Posebno je važno napomenuti da su ovi pozitivni efekti često privremeni, a prekomerna konzumacija može dovesti do negativnih posledica po zdravlje. Takođe, individualne reakcije na sastojke energetskih pića mogu varirati, pa je važno konzumirati ih umereno i razumeti sopstvene granice.

Osobe koje imaju određene zdravstvene probleme ili su osetljive na stimulanse trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu redovno da konzumiraju energetska pića.

Energetska pića – negativni efekti

Iako energetska pića mogu pružiti trenutni energetski podsticaj, prekomerna konzumacija može dovesti do niza negativnih efekata po zdravlje.

Visok sadržaj kofeina u energetskim pićima može uzrokovati nesanicu ili otežati uspavljivanje. Prekomerna konzumacija tokom dana može negativno uticati na kvalitet sna. Sem toga, kkofein može povećati i rizik od srčanih problema, te povećati krvni pritisak i ubrzati rad srca. Osobe sa srčanim problemima ili hipertenzijom mogu biti posebno izložene rizicima.

Energetska pića često sadrže visok nivo šećera ili drugih zaslađivača, što može izazvati brze promene u nivou šećera u krvi, a to opet može imati negativne posledice, posebno za osobe sa dijagnostikovanim dijabetesom.

Sastojci poput taurina i visokog nivoa kofeina mogu izazvati iritacije u gastrointestinalnom sistemu, izazivajući mučninu, bolove u stomaku ili druge probleme.

Prekomerna stimulacija iz energetskih pića može uzrokovati nervozu, anksioznost i druge probleme sa mentalnim zdravljem, posebno kod osetljivih osoba. Uz to, redovna konzumacija visokih doza kofeina može dovesti do razvoja zavisnosti, što može rezultirati potrebom za sve većim količinama da bi se postigao isti efekat.

Ne treba zaboraviti ni to da kofein deluje diuretički, što znači da povećava gubitak tečnosti iz organizma. Ovo može dovesti do dehidratacije, posebno ako se pića konzumiraju umesto vode.

Prekomerna konzumacija energetskih pića može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa srcem, povišeni krvni pritisak i druge komplikacije.

Zbog ovih potencijalnih negativnih efekata, preporučuje se umerena konzumacija energetskih pića, a posebno je važno da osobe sa određenim zdravstvenim stanjima konsultuju lekara pre njihovog redovnog konzumiranja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *