„Drugarica Jovanka“ – Šta se krije iza lepog lica nekadašnje prve dame?

Podeli

Jovanka Broz, nekadašnja prva dama komunizma, je svojom lepotom i dostojanstvenošću sve očaravala. Međutim, ko je u stvari bila ona i šta su bili njeni ciljevi razotkriva nam autor emisije Merila vremena u epizodi Drugarica Jovanka iz 2010. godine, koja je prikazana na RTS-u.

jovanka broz
Jovanka Broz

Kratka biografija Jovanke Broz

Rođena je 1924. godine u selu Pećani u Lici. Devojačko prezime joj je bilo Budisavljević. Govorila je da je potomak Nemanjića, ali da je i u srodstvu sa Nikolom Teslom i poznatim političarem, Srđanom Budisavljevićem.

Poznato je da se Jovanka posle četvorogodišnjeg školovanja priključila partizanima u Šestoj ličkoj diviziji. Josipa Broza Tita prvi put je videla u Drvaru. Zna se da je na završetku Drugog svetskog rata imala 21. godinu i čin kapetana. Bila je i nosilac dva ordena za hrabrost. Međutim, o njenom dolasku na Beli dvor, koji je tada bio maršalova rezidencija, ima nekoliko teorija o kojima ćete saznati više ako pogledate ovu fenomenalnu dokumentarnu emisiju.

Jovanka nije bila prva ljubav maršala Tita.

Prvi čovek SFRJ je imao svoju „ratnu ljubav“, koja mu je posle postala i sekretarica, Davorjanku Paunović Zdenku. Međutim, ona će preminuti 1946. godine i biće sahranjena u bašti Belog dvora. U to vreme, Jovanka je obavljala posao higijeničarke u maršalovoj rezidenciji, a potom još i bolničarke i sekretarice.

Jovanka i Tito su se venčali u tajnosti 15.04.1952. godine u Iloku. On je tad imao 60, a ona 28 godina. Prvi put su se pojavili u javnosti na svečanom prijemu engleskog ministra spoljnih poslova. 

Njeni savremenici kažu da je bila perfekcionista. Mnogi su joj zamerali da se ponašala kao kraljica, a ne kao prva dama jedne komunističke države. Priča se da je u maršalatu „očistila“ hiljadu ljudi. Smatra se da je ona poslednja trebalo da pogine u odbrani Tita ako bi ga neko napao. Poslednju tvrdnju dokazuje i pištolj koji joj je slučajno ispao iz torbice tokom posete Parizu.

Tito ju je bezgranično voleo što dokazuje da je skoro u svakom svom govoru isticao i rečenicu: „U ime moje supruge i u moje ime…“ Zbog toga je veoma čudno što je maršal poslednjih godina svog života odlučio da više nema nikakav kontakt sa njom. Da biste saznali šta je sve prethodilo takvoj odluci, ali i da li je Jovanka bila samo prva dama ili je težila nečem više, odgledajte pomenutu epizodu Merila vremena.

Drugarica Jovanka

Autorka emisije, Slađana Zarić je zajedno sa rediteljem, Filipom Čolovićem uspela da nam približi život nekadašnje prve dame iz različitih uglova.

U epizodi Drugarica Jovanka čućete svedočenja pukovnika Ivana Somraka, prof. dr. Marka Vrhuneca, unuka Josipe Joške Broza, konobara Karolja Gomboša, generala Ivana Dolčinara, advokata Tome File, pekara Tima Simića i krojačice Žuži Jelinek.

U ovoj dokumentarnoj emisiji izneće svoje stavove i profesor istorije sa Zagrebačkog univerziteta Tvrtko Jakovina, autor knjige Tito bez maske – Miro Simić, autor Tito, tajna veka – Pero Simić, nekadašnji direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović i profesor istorije Ljubljanskog univerziteta Rožo Repe.

Scenarista emisije je ubacio i segmente iz dela Druženje sa Titom od Milovana Đilasa, Dnevničke zabeleške od Aleksandra Rankovića, Borba od generala Đoka Jovanovića i Profil Nikole Ljubičića. Pored navedenih, pominju se i delovi intervjua koji je Jovanka dala novinama Politika, ali i delovi njenih pisama.

Pogledajte video dole i saznajte šta se desilo sa memoarima prve dame komunističke Jugoslavije, ali i zašto je odbila da da intervju za televizije iz Rusije, Britanije, SAD i Srbije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *