Kad su Turci počeli da ispijaju čaj svakodnevno?

Podeli

Turska je zemlja u kojoj je ispijanje čaja način života. Vreme za čaj u Turskoj je vreme koje se smatra filozofijom, naukom i umetnošću spojenim u jedno. Najveće plantaže čaja u Turskoj nalaze se u severnom delu zemlje, blizu Crnog mora.

turski čaj
turski crni čaj
Pixabay – Hasan Albari

U Turskoj, gotovo da nema kuće koja u svojim kuhinjskim ladicama nema crnog domaćeg čaja. Tako da ako ste gost u nekom turskom domu, vrlo je verovatno da ćete prvo biti posluženi čajem.

Čaj Turci konzumiraju tokom celog dana. Mnogi popiju i po 3 do 5 šoljica.

Kako je čaj postao popularan u Turskoj?

Iako mnogi misle da je ispijanje čaja tradicija stara vekovima još od doba Osmanlija, to baš i nije tačno. Dobro, odmah da se ograničimo, verovatno je tokom osmanlijskog doba postojao deo populacije koji je voleo da pije čaj i uživao istinski u njemu, ali popularnost čaja kod Turaka počinje posle tzv. Otadžbinskog rata.

Naime, posle pomenutog rata i stvaranjem republike 1923. godine, Turska se našla u izuzetno velikoj ekonomskoj krizi.  Kafa, koju su mnogi ispijali svakodnevno, je postala uvozna roba i to veoma skupa, jer je moderna Tuska  izgubila arapske provincije, koje su nekada pripadale Osmanskom carstvu, gde su bile najveće plantaže kafe. Kako su pak u granicama moderne Turske postojale velike plantaže čaja kraj crnomorske obale, pa samim tim je to bila i domaća roba, čaj je bio mnogo jeftiniji od kafe.  

Sam Mustafa Kemel Ataturk, otac moderne Turske, počeo je da promoviše ispijanje čaja, što je narod vrlo brzo prihvatio. Tako je čaj postao način života svakog Turčina.

Čaše za čaj u Turskoj

Najpopularnija čaša za služenje čaja u Turskoj je svakako ince belli bardak. Providne čaše koje svojim izgledom podsećaju na cvet tulipan, odnosno lalu.

Inače,  šolje i čaše za čaj dolaze u mnogo različitih veličina i oblika, a često mogu biti ukrašene delikatnim bakropisima i šarama.

Kuvanje turskog čaja

Način na koji većina Turaka kuva čaj je korišćenje kombinacije čajdanika na tako reći dva sprata, odnosna iz dva dela.

Jedan deo služi za prokuvavanje vode, a drugi za kuvanje čaja. Čaj se stavlja u gornji deo ovog čajnika, tako da suvi listovi čaja bivaju nakvašeni, a voda se stavlja u donji. Posle  ključanja, vodu treba dodati u gornji deo, u kome je čaj i ostaviti da još malo prokuva. Nakon toga bi trebalo da odstoji oko 20 minuta pre služenja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *