Film Leto kada sam naučila da letim

Podeli

Počev od 16. februara 2022. godine su gledaoci u bioskopima širom Srbije imali prilike da gledaju film Leto kada sam naučila da letim, ekranizaciju istoimene knjige, autorke Jasminke Petrović.

Film Leto kada sam naučila da letim

Izuzev u Srbiji, ovaj zanimljivi film, koji je ostvario zaradu od preko 140.000 američkih dolara, sniman je i u susednoj Hrvatskoj.

Režiju potpisuje Radivoje Andrić, a scenario Ljubica Luković. Distributer je Art Vista, a film Leto kada sam naučila da letim traje ukupno 87 minuta.

Muziku za film komponovao je Vasil Hadžimanov.

Leto kada sam naučila da letim uloge

Glavnu glumicu, tinejdžerku Sofiju igra Klara Hrvanović, dok Olga Odanović igra njenu baku Mariju, a Snježana Sinovčić, Marijaninu sestru, nonu Luce.

U filmu Leto kada sam naučila da letim uloge su ostvarili i:

  • Žarko Laušević
  • Nađa Mazalica
  • Luka Bajto
  • Pavle Gajić
  • Ema Kereta Rogić
  • Benjamin Lacko

Radnja filma Leto kada sam naučila da letim

Priča prati tinejdžerku po imenu Sofija, koja je svesna da će leto provesti sa dve babe, svojom rođenom, Marijom i njenom sestrom, Lucom, koja živi u staroj kući na ostrvu Hvaru. I njeno dugo očekivano leto, unapred je osuđeno na propast. Tako barem misli ova tinejdžerka, koja vodi dnevnik za svih 20 i nešto dana koliko provodi na mestu, na kome (doduše samo na početku) ne želi da bude.

Zaplet je zasnovan na porodičnoj tajni, koja se odnosi na sukob između Sofijine babe i njenih najbližih, sestre i brata Luke, koji je u ratovima 90-ih izgubio sina. Međutim, Sofijin i Marijin dolazak na Hvar, menja sve. Sofijini rođaci, unuci deda Luke, su znatiželjni da upoznaju rođaku. To i čine. Upruskos svađi starijih, oni imaju prave dečije avanture. Njihova bliskost je otvorila oči starijima, jer ako mogu deca koja se ne znaju da se tako lepo uklope i druže, jer krv nije voda, zašto onda ne bi i stariji.

Neke bolne ratne teme i kivnost na svoje najbliže jer su bili na drugim stranama, pašće u vodu jer ljubav između brata i sestri može nadjačati sve.

Film Leto kada sam naučila da letim je ne samo priča o porodičnim odnosima, već je i svojevrsno viđenje nedavno minulih ratova, koji su doveli do toga da se dojučerašnji prijatelji, rođaci i komšije, nađu na suprotnim stranama. Govorinam koliko smo svi bliski i besmlisenost sukoba između dva slična naroda.

Gledalac može primetiti i kako se viđenje te tematike menja, kada ga posmatraju savremene generiacije, koje u ovom filmu predstavlja tinejdžerka Sofija.

Da li je Sofija na kraju ipak dobila letovanje kome se nadala ili ne, saznaćete ako pogledate film Leto kada sam naučila da letim, čiji zvanični trejler je na ovom linku, dok ceo film možete ovde pogledati.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *