Kada počinje leto 2023. godine?

Podeli

Četiri su godišnja doba, koja se karakterišu kao periodi približno iste dužne, koji se ponavljaju svake godine, ravnomerno se smenjujući. U zavisnosti od toga koje klimatske karakteristike preovlađuju na nekom području, razlikuju se i godišnja doba, pa prema tome i kada počinje leto.

Kada počinje leto 2023. godine?

Konkretno, na području Republike Srbije preovlađuje umereno-kontinentalna klima, u okviru koje se izdvajaju četiri godišnja doba i to:

  • proleće (od marta do juna)
  • leto (od juna do septembra)
  • jesen (od septembra do decembra)
  • zima (od decembra do marta)

Kada su u pitanju područja u kojima preovlađuju tropska i suptropska klima, mahom se razlikuju samo dva godišnja doba i to kišno, što bi odgovaralo proleću u područjima umereno-kontinentalne klime i sušno, koje preovlađuje u svim ostalim periodima tokom godine.

Meteorološko i astronomsko leto

Treba napomenuti i to da su i leto i sva ostala godišnja doba na južnoj hemisferi u suprotnosti sa onima, koja su aktuelna na severnoj hemisferi, kao i da postoji astronomsko i meteorološko računanje datuma početka svakog godišnjeg doba.

Konkretno, meteorloški kalendar godišnjih doba vrlo jasno navodi kog datuma koje godišnje doba počinje na južnoj, odnosno severnoj hemisferi. Rukovodi se kako temperaturnim ciklusima, tako i Gregorijanskim kalendarom.

Prema tom računanju, leto počinje 1. juna na severnoj hemisferi, odnosno 1. decembra na južnoj, a završava se 31. avgusta na severnoj i poslednjeg dana meseca februara na južnoj hemisferi. Zapravo je meteorološki prvi dan leta junski solsticij i to je takozvani letnji solsticij ili astronomsko leto.

Možda vas zanima i kojih su 5 najdužih plaža na svetu.

Kada je u pitanju astronomsko leto, ono fokus stavlja na promenu položaja Zemlje u odnosu na Sunce, odnosno na ravnodnevice i solsticije.

Sa tog aspekta, letnji solsticij na severnoj hemisferi je između 20. i 22. juna, pa se prema tome i doređuje kada počinje leto 2023. godine, ali i bilo koje druge godine.

Kada počinje leto u Srbiji?

Kako navode zvanični podaci, leto 2023. godine počinje u Srbiji u sredu, 21. juna u 16 sati i 57 minuta, a završava se u subotu, 23. septembra u 8 časova i 49 minuta izjutra po srednjeevropskom vremenu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *