Kojih su 5 najdužih plaža na svetu?

Podeli

Među prvih 5 najdužih plaža na svetu neke su posebno zanimljive.

Canva Pro User

Plaža Costa da Caparica nalazi se na lisabonskom poluostrvu Setubal. Sa dužinom od 30,5 kilometara našla se na 14. mestu među najdužim svetskim plažama.

Na 18. mestu je plaža Patara u Turskoj, koja se nalazi u Antalijskoj regiji i prostire se u dužini od 18 kilometara, dok je španska Corralejo beach na 20. mestu sa dužinom od 16 kilometara.

U nastavku je lista 5 najdužih plaža na svetu

1. Praia do Cassino beach, Brazil (241 km)

Na potezu od Rija do Urugvaja, u dužini od 241 kilometar, proteže se Praia do Cassino beach, zvanično najduža plaža u svetu.

Karakteriše je beli pesak i tirkizno plavo more, ali i područja idealna za osamu. U pojedinim delovima plaže, koja pripada području Rio Grande do Sul, može se uživati i u pecanju i surfovanju, a priroda koja okružuje veći njen deo deluje gotovo nestvarno.

2. Eighty mile beach, Australija (220 km)

Nazvana 80 milja, iako zapravo ima dužinu od 136 milja, što je preračunato u kilometre oko 220, ova plaža nalazi se u zapadnom delu Australije i to između Bruma i Port Hedlanda.

Zanimljivo je pomenuti da je ranije nosila naziv 90 milja, ali joj je naziv promenjen polovinom prošloga veka. Razlog – da ne bi došlo do nesporazuma, jer je već postojala plaža sa takvim nazivom.

Specifična je po plimnim talasima visokim i do 9 metara, a u jednom njenom delu, na morskom dnu se nalazi olupina broda, koji je nastradao usled udara ciklona 1887. godine.

3. Ninety mile beach, Australija (151 km)

Na potezu između Port Alberta i jezera u Gipslendu, u dužini od 94 milje, proteže se plaža poznata po fantastičnim zalascima sunca.

Prekrivena peskom zlatne boje, ova netaknuta plaža, odličan je izbor i za posmatranje kitova i delfina, budući da gleda na Gipslend jezero i Bass tesnac.

4. Cox’s bazar, Bangladeš (120 km)

U gradu Karačiju, u Bangladešu nalazi se četvrta po dužini plaža na celom svetu, čija dužina iznosi 75 milja, odnosno 120 kilometara.

Ujedno je i najduža prirodna plaža na celom svetu i predstavlja jednu od najznačajnijih atrakcija Bangladeša.

5. Nacionalna obala Padre ostrva, USA (113 km)

Budući da je ova plaža poznata po toplim vodama, koje dopiru iz Meksičkog zaliva, to je prijatna za kupanje praktično u toku cele godine.

U severnom delu plaže se neretko organizuju zabave mladih, dok njen južni deo najčešće posećuju ljubitelji prirode, jer se tu mogu videti neki od neverovatnih primeraka i flore i faune.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *