Gde se nalaze Filipini?

Podeli

Republika Filipini je ostrvska država koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji, u zapadnom delu Tihog okeana. Deo je arhipelaga koji se sastoji od više od 7.000 ostrva, što ih čini jednim od najvećih ostrvskih grupa na svetu. Zemlja je smeštena istočno od Vijetnama, severno od Indonezije i jugozapadno od Tajvana.

Gde se nalaze Filipini?
Pexels – Tirachaard Kumtanom

Filipini zauzimaju ukupnu površinu od oko 300.000 kvadratnih kilometara, čime se svrstavaju na 72. mesto u svetu po veličini. Iako je većina ostrva planinska i prekrivena tropskim šumama, ima i velikih ravnih područja i dolina pogodnih za poljoprivredu. Zbog svoje geografske pozicije, Filipini su podložni čestim tajfunima i zemljotresima.

Najveća ostrva su:

 • Luzon
 • Mindanao
 • Samar
 • Negros
 • Palawan
 • Panay
 • Mindoro
 • Leyte
 • Cebu
 • Bohol

Zemlja ima obilje prirodnih resursa, uključujući mineralne depozite, šume, ribolovne zone i izuzetno bogatu floru i faunu. Filipini imaju obilje obala i prelepih plaža, jer su okruženi različitim morima i okeanima, uključujući Južnokinesko more, Sulusko more, Celebesko more i Tihi okean.

Na Filipinima se govori više od 170 različitih jezika i dijalekata, ali su filipinski (tagalog) i engleski zvanični jezici. Većinu populacije čine Filipinci, ali ima i Kineza, Amerikanaca, Španaca i drugih etničkih grupa.

filipini
Pexels – Pink Mean

Kratka istorija Filipina

Prvi tragovi ljudske aktivnosti na području današnjih Filipina datiraju iz perioda oko 40.000 godina pre naše ere. Pre dolaska Evropljana, ostrva su bila dom brojnim malajskim i polinezijskim plemenima.

Filipini su nazvani po španskom kralju Filipu II, nakon što su Španci pod vođstvom Fernanda Magelana 1521. godine stigli na ostrva. Španska kolonijalna vladavina trajala je više od 300 godina, tokom kojih je uvedeno hrišćanstvo i mnoge odlike španske tradicije. Ostrva su postala deo španskog kolonijalnog carstva 1565. godine.

Nakon nakon Špansko-američkog rata, 1898. godine, Filipini su postali američka teritorija. U to vreme je pokrenuta i Filipinska revolucija za nezavisnost, ali je bila suzbijena od strane Amerikanaca. Filipini su dobili ograničenu autonomiju 1935. godine, a punu nezavisnost stekli 1946. godine, nakon što su ostrva bila okupirana od strane Japana tokom Drugog svetskog rata.

Nakon sticanja nezavisnosti, zemlja je doživela brojne političke prevrate, uključujući diktaturu Ferdinanda Marcosa (1965–1986), mirnu Narandžastu revoluciju 1986. godine koja je dovela do demokratske vlasti i brojne izazove kao što su korupcija, siromaštvo, i terorizam.

FIlipini
Pexels – Christian Paul Del Rosario

Najpoznatije znamenitosti Filipina

Ostrvo Palawan je zapravo arhipelag koji se nalazi između Suluskog i Južnog Kineskog mora. Ovo ostrvo je često opisano kao poslednje ekološko utočište Filipina, zahvaljujući izuzetnom biodiverzitetu i očuvanoj prirodi. Jedna od najpoznatijih atrakcija na Palavanu je podzemna reka Puerto Princesa, koja je jedna od najdužih podzemnih reka na svetu i nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Čokoladna brda Bohol su zapravo neobične geološke formacije, koje predstavljaju jedan od najpoznatijih simbola Filipina. Sastoje se od oko 1.268 koničnih brda, koja tokom sušnog perioda dobijaju smeđu boju, odakle potiče i njihov naziv. Brda su prekrivena travom koja se suši i poprima smeđu boju, što celu scenu čini još impresivnijom.

Glavni grad Filipina, Manila je živahni kosmopolitski centar sa mešavinom modernih i kolonijalnih uticaja. Njen istorijski deo, Intramuros, obuhvata špansko kolonijalno nasleđe, sa znamenitostima kao što su Fort Santiago, crkva San Agustin,i Rizal Park. Pored toga, Manila je poznata po modernim tržnim centrima, restoranima i bogatom noćnom životu.

Banaue pirinčane terase su izvanredan primer starih Ifugao veština terasiranja. Izgrađene pre oko 2.000 godina, ove terase se protežu po planinama, formirajući pejzaž koji izgleda kao stepenice koje vode do neba. Terase su i dalje u upotrebi za gajenje pirinča i povrća, a takođe su deo UNESCO svetske baštine.

filipini
Pexels – Grangazna Aquino

Najaktivniji vulkan na Filipinima, sa ukupno 49 zabeleženih erupcija u poslednjih 400 godina je vulkan Mayon. Poznat je po gotovo savršenom koničnom obliku, koji je postao simbol regije. Pored toga, prelep pejzaž oko vulkana čini ga popularnom destinacijom za turiste.

Jedno od najpoznatijih turističkih odredišta na Filipinima je Borakaj. Ostrvo je poznato po svojim prelepim belim peščanim plažama, kristalno čistoj vodi i širokom spektru vodenih aktivnosti koje uključuju ronjenje, jedrenje i ribolov. Noćni život na Boracayu je takođe veoma popularan, sa brojnim barovima i restoranima koji su otvoreni do kasno u noć.

Gotovo rajski deo Palawana, El Nido je poznat po peščanim plažama, kristalno čistom moru i impresivnim stenovitim formacijama. Posetioci mogu uživati u brojnim aktivnostima kao što su ronjenje, kajaking, planinarenje i istraživanje brojnih ostrva i pećina u blizini.

Najstariji deo Manile, Intramuros, zapravo predstavlja „grad unutar grada“. Obuhvata špansko kolonijalno nasleđe sa znamenitostima kao što su Fort Santiago, crkva San Agustin i Rizal Park. U pitanju je deo grada koji je je dobro očuvan i predstavlja izuzetno atraktivnu lokaciju za pešačenje.

Tubbataha Reefs Natural Park deo je UNESCO-ve liste svetske vaštine. Nalazi se u Suluskom moru i pruža jednu od najboljih destinacija za ronjenje na svetu. Podvodni park je dom za brojne vrste riba, koralnih grebena, morskih kornjača i ajkula.

Rizal Park u Manili je jedno od najpopularnijih mesta za opuštanje za lokalno stanovništvo. U njemu se nalazi nekoliko značajnih spomenika, uključujući spomenik nacionalnom heroju Hose Rizalu. Park takođe ima vrtove, fontane, koncertnu halu, muzej i brojne druge atrakcije.

filipini
Pexels – manosca

Zanimljivosti o Filipinima

 • Filipini su jedina pretežno katolička zemlja u Aziji, budući da je oko 80% rimokatolika od ukupnog broja stanovnika.
 • Iako je dom za hiljade ostrva, oko 2.000 su naseljena.
 • Zemlja je poznat proizvođač kokosa i ima udeo od 19,5% u svetskoj proizvodnji. Spada i među najznačajnije proizvođače manga, ananasa i banana.
 • Filipinski borbeni sport arnis je proglašen nacionalnim sportom 2009. godine.
 • Jedan od najpoznatijih filipinskih proizvoda je balut, kuvano oplođeno pačje jaje koje se jede iz ljuske.
 • Domaćin je najduže božićne sezone na svetu, koja počinje od septembra i završava se u januaru.
 • Na Filipinima je bilo više od 200 zabeleženih vulkanskih erupcija u poslednjih 400 godina.
 • Univerzitet Santo Tomas je najstariji univerzitet u Aziji, osnovan 1611. godine.
 • Vulkan Taal na Filipinima jedan je od najmanjih vulkana na celom svetu.
 • Filipinski orao je jedna od najvećih vrsta te ptice u svetu.
 • Jedina zemlja na svetu koja prikazuje svoju zastavu naopako kada je u ratu su Filipini.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *