Kako sprečiti opadanje kose?

Podeli

Brojni su periodi kada je pojačano opadanje kose zapravo sasvim normalno. U prelaznim periodima godine može se očekivati da kosa više opada i da to ne bude alarmantno. Isto tako se neretko događa i da se javi opadanje kose usled stresa ili neadekvatne ishrane.

Kako sprečiti opadanje kose?
Pexels – Tim Mossholder

I sve to može da se spreči pravilnom negom na prvom mestu.

Nega kose je izuzetno važna. I treba joj posvetiti dovoljno pažnje. Nije dovoljno samo oprati kosu, osušiti je i isfenirati, već je treba tretirati i različitim preparatima i prirodnim sredstvima.

Imajte na umu da nega kose u velikoj meri zavisi i od toga koji tip kose je u pitanju, te da li je izrazito suva ili masna kosa, recimo, ali i od toga da li ste izloženi stresu i kako se hranite.

Maske i pakovanja za kosu

Ukoliko želite da sprečite opadanje kose usled stresa, najbolji način, očekivano, jeste da izbegavate stresne situacije koliko god je to moguće. Ipak, ako ćemo realno, u praksi to baš i nije tako lako izvodljivo, pa je zato potrebno da nešto učinite za svoju kosu.

Prirodna pakovanja za suvu i masnu kosu, koja ćete primenjivati redovno, najbolji su način da održite svoju kosu zdravom. Domaća maska za kosu, pripremljena od maslinovog ulja i žumanceta jedan je od najboljih načina za prvu pomoć u ovakvim situacijama. Ipak, budući da je u pitanju prirodno pakovanje za kosu, važno je da ga redovno koristite, kako biste postigli najbolji efekat.

Osim nje, postoje i druge prirodne maske za kosu, koje će sprečiti padanje i pomoći da vaša kosta dugo ostane zdrava.

Cimet i med

Iako generalno cimet u različitim kombinacijama i te kako može da pomogne oporavku kose, prirodna maska za kosu sa cimetom i medom jedna je od najboljih opcija. Priprema se na vrlo jednostavan način, tako što pomešate po jednu kašiku cimeta i domaćeg meda. Nakon što ih dobro sjedinite, nanesite četkicom masku na kosu i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Posle toga kosu dobro isperite, pa operite blagim biljnim šamponom.

Maslinovo ulje i banana

Možda kombinacija sastojaka zvuči neobično, ali zapravo je prirodna maska od maslinovog ulja i banane idealna za sve koji muku muče sa opadanjem kose. Uz to, ova prirodna maska za kosu će povratiti sjaj i kosu učiniti življom. Prirpema se na vrlo jednostavan način – izgnječite jednu, po mogućstvu zreliju bananu i dodate toliko maslinovog ulja, koliko je potrebno da se dobije kompaktna smesa. Najbolje je da oba sastojka sjedinite u blenderu.

Ovako pripremljenu masku nanesite zatim na koren kose uz pomoć četkice i dobro utrljajte celokupnu količinu maske na kosu, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta. Posle toga kosu dobro isperite, te je operite na uobičajeni način.

Ricinusovo ulje i jaje

Slično dejstvo kao i domaća maska sa maslinovim uljem i žumancetom ima i ova prirodna maska za kosu. Priprema se, takođe vrlo jednostavno, s tim što se u ovom slučaju ne koristi samo žumance, već celo jaje.

Pošto dobro sjedinite sastojke, pažljivo nanesite masku na teme glave i ostavite da odstoji oko pola sata. Posle toga kosu temeljno isperite toplijom vodom, te oeprite nekim blažim šamponom.

Iako se žumance, odnosno jaje, može kombinovati i sa drugim vrstama ulja, domaća maska za kosu sa ricinusovim uljem pomoći će brži rast kose.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *