Gde se nalazi banja Bezdan?

Podeli

Zbog toga što se u okolini nalazi veliki broj vodenih tokova, jedno od naselja na području Bačke poznato je i kao vodeno naselje, odnosno banja Bezdan. Svega oko šest kilometara deli ovo somborsko naselje i susednu Mađarsku, a isto toliko je od Bezdana udaljena i hrvatska granica.

Kada je u pitanju Bezdan, značenje koje taj pojam ima ipak ne odgovara karakteristikama današnjeg naselja, budući da je u pitanju pojam kojim se označava uglavnom provalija ili ponor.

Naselje Bezdan pripada teritoriji grada Sombora i smatra se najvećim po površini u celoj opštini. U njemu živi oko pet hiljada stanovnika, a zanimljivo je to što su na površini od oko 85 kvadratnih kilometara žive pripadnici čak 25 nacionalnosti.

Banja bezdan je prirodno lečilište

U blizini ovog naselja, 1912. godine otkrivene su lekovite vode. Od tada datira Bezdanska banja, koja status prirodnog lečilišta zvanično stiče 1954. godine. Upravo te godine je i završena gradnja banjskog kompleksa i pratećih objekata.

Izuzev dva zatvorena bazena, banja Bezdan nudi posetiocima i mogućnost korišćenja kinezi sale, kojih je tri u okviru banjskog kompleksa. Postoji mogućnost i različitih terapija, kao što su podvodna, parafinska, laserska, hidro i elektro terapija. Posetioci mogu koristiti i usluge ručne masaže, a dostupna je i radna terapija.

Banjski kompleks raspolaže sa ukupno 96 postelja. Sobe su četvorokrevetne i šestokrevetne, a banja Bezdan se može pohvaliti i još nečim. Zainteresovanim posetiocima je na raspolaganju i mogućnost najma kamp kućica.

Šta leči banja Bezdan?

Uzevši u obzir da je ispitivanjima utvrđeno da je voda Bezdanske banje izuzetno bogata jodom, preporučuje se najpre za lečenje reumatskih oboljenja. Takođe je utvrđeno i da pomaže osobama koje pate od diskus hernije i diskopatije kičmenog stuba, kao i svima onima koji su bili u traumatizovani, a kod kojih su ta traumatična stanja praćena problemima sa funkcionisanjem lokomotornog sistema.

Temperatura vode u banji Bezdan je između 26 i 37 stepeni Celzijusove skale. Svrstava se u kategoriju alkalnih hidrokrarbonatnih voda i bogata je natrijumom.

Činjenica da na području Bezdanske banje nema zagađivača dovodi do toga da se posetiocima nudi mogućnost uživanja u svežem vazduhu, što u velikoj meri pogoduje oporavku organizma nakon stresnih stanja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *