Gde se nalazi Bojčinska šuma?

Podeli

U blizini naselja Progar, koje pripada beogradskoj opštini Surčin nalazi se Bojčinska šuma, jedno od izletišta stanovnika prestonice.

https://kadkakozasto.com/slike/bojcinska-suma
Fotograf: Pčelica Maja

Posetiocima su na raspolaganju brojni sadržaji. Posebno je zanimljivo uzgajalište autohtone sorte svinja, čuvenih mangulica. U Bojčinskoj šumi postoji i ergela konja, tako da posetioci mogu da se oprobaju i u jahanju.

Znamenito mesto nadomak srpske prestonice

Ne samo da je Bojčinska šuma pod zaštitom države kao Spomenik prirode počev od 1965. godine, već je okarakterisana i kao znamenito mesto, te se nalazi na Listi nepokretnih kulturnih dobara naše zemlje.

Još je srpski kralj Aleksandar Karađorđević dolazio ovde, budući da je u to vreme Bojčinska šuma bila lovište. U toku Prvog svetskog rata su se tu krili i vojnici i meštani, ali je za vreme Drugog svetskog rata tu postojao izuzetno značajan ne samo vojni i politički, već i ekonomski centar.

bojčinska šuma
Pčelica Maja

Ustanak na području Donjeg Srema podignut je 1941. godine i to upravo u ovoj šumi nadomak Beograda.

U Bojčinskoj šumi postoje i danas sačuvani ostaci partizanskih baza, odnosno kompleksa zemunica i katakombi, koje su partizani i meštani koristili za skrivanje kako od nemačkih, tako isto i od ustaških vojnika. O tome postoji i spomen obeležje, koje je postavljeno 1963. godine.

Kada se iz Bojčinske šume krene u pravcu Progara nailazi se na spomenik podignut u znak sećanja na prvu borbu, koju su partizani vodili protiv ustaša na tom području leta 1942. godine.

bojčinska šuma
Pčelica Maja

Sadržaji koje nudi Bojčinska šuma

Ukupne površine od skoro 630 hektara, Bojčinska šuma je izuzetno bogata živim svetom. Čak 185 biljnih vrsta obitava na ovom području, među kojima je 15 sa statusom zaštićenih, odnosno strogo zaštićenih, a čak se dve vrste gljiva nalaze i na Crvenoj listi gljiva Evrope.

Zanimljivo je i to da čak 30% ptica koje postoje u našoj zemlji, obitavaju upravo na području Bojčinske šume, gde je evidentirano ukupno 108 vrsta. Srndaći, divlje svinje, zečevi i brojni insekti takođe obitavaju na ovom području.

Bojčinsko kulturno leto je ono što je mnogima asocijacija kada se pomene Bojčinska šuma. Jahanje je takođe na raspolaganju posetiocima, uzevši u obzir da postoji ergela konja. Takođe postoji i trim staza duga oko dva kilometra, a u toku sezone posetioci mogu i da se provozaju fijakerom kroz Bojčinsku šumu.

bojčinska šuma
Pčelica Maja

Kako doći do Bojčinske šume?

Posebna prednost ovog izletišta jeste u tome što je posetiocima dostupan i gradski prevoz do njega.

Autobuska linija broj 605, koja saobraća na potezu od Bežanije do Ledina vozi i do Bojčinske šume. Linija prolazi i kroz Surčin, zatim Jakovo i Boljevce.

U toku letnje sezone iz Bloka 45 na Novom Beogradu saobraća brodić, koji je deo javnog prevoza i ploveći rekom Savom stiže do Progara, u čijoj se blizini nalazi i Bojčinska šuma. Prevoz je moguć i automobilom i to kako iz pravca Beograda i Surčina, tako isto i iz pravca Obrenovca.

bojčinska šuma
Pčelica Maja


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *