Gde ići na izlet iz Beograda?

Podeli

Smešten na gotovo idealnoj poziciji, na ušću reke Save u Dunava, Beograd je grad koji ima mnogo toga da ponudi i onima, koji u njemu žive i onima koji mu dolaze u posetu.

izleti beograd
Pixabay /FelixMittermeier

Sa izuzetno bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem, prestonica Srbije odlična je polazna tačka za istraživanje okolnih destinacija. Izleti su idealan način da se uživa u prirodi, obiđu zanimljiva mesta i oseti nova energija.

U blizini Beograda nalazi se nekoliko atraktivnih destinacija koje nude raznolike sadržaje, kulturno-istorijske atrakcije i idilične pejzaže.

Planina Avala

Nešto manje od 20 kilometara deli centar srpske prestonice i ovu planinu. Avala se nalazi južno grada i sa njime je odlično saobraćajno povezana.

Poznata je po Avalskom tornju, sa koga se pruža prelep panoramski pogled na okolinu. Na ovoj planini nalazi se Spomenik Neznanom junaku, kao i brojne staze za pešačenje i vožnju bicikla. Poseta Avali pruža priliku za rekreaciju u prirodi, istraživanje kulturnih znamenitosti i uživanje u svežem vazduhu.

Oplenac

U blizini Topole, na oko 90 kiometara udaljenosti od Beograda nalazi se brdo, poznato kao mesto na kome je smešten Mauzolej porodice Karađorđević.

Do Oplenca se lako može stići automobilom ili u okviru organizovanih turističkih izleta. Crkva Svetog Đorđa, koja se na Oplencu nalazi, važi za jednu od najpoznatijih ne samo u Šumadiji, nego i u celoj zemlji. Osim posete nekadašnjoj Kraljevoj crkvi, kako su meštani Topole i okolnih sela nazivali ranije ovu Svetinju, može se posetiti i Vinogradareva kuća, ali i Kraljevi vinogradi ili jednostavno uživati u šetnji lepo uređenim oplenačkim stazama.

Planina Kosmaj

Još jedna planina u blizini srpske prestonice, Kosmaj je idalna opcija za beg od gradske vreve. Nalazi se jugoistočno od Beograda, od koga je udaljena oko 50 kilometara.

Popularno je izletište, a u blizini se nalaze i Sopot i Mladenovac. Na Kosmaju je podignut i Spomenik oslobodiocima Beograda iz Drugog svetskog rata, a za rekreativce postoje i pešačke staze.

Belocrkvanska jezera

Destinacija koja je posebno atraktivna u toku leta, Belocrkvanska jezera su udaljena oko 90 kilometara od prestonice Srbije. Neka od sedam jezera su lepo uređena, što ih čini odličnom opcijom za uživanje u vrelim letnjim mesecima.

Oko jezera nadomak Bele Crkve nalaze se i restorani i kafići, ali i smeštajni objekti i drugi sadržaji.

Fruška Gora

Na području istoimenog nacionalnog parka, jednog od 5 nacionalnih parkova Srbije, na oko 80 kilometara udaljenosti od prestonice Srbije, nalazi se Fruška Gora.

Izuzev po prirodi i lepo uređenim pešačkim stazama, ova planina nadomak Novog Sada dobro je poznata i po brojnim srpskim srednjevekovnim manastirima, koji se na njoj nalaze, pa se taj predeo neretko naziva Srpskom Svetom Gorom ili Malom Svetom Gorom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *