Gde se nalazi jetra kod čoveka?

Podeli

Najveći unutrašnji organ ljudskog tela, jetra je ujedno i jedna od najvažnijih žlezda u organizmu. Smeštena je u gornjem desnom delu trbušne duplje, ispod dijafragme, i ima ključnu ulogu u brojnim telesnim procesima. Njena jedinstvena sposobnost regeneracije čini je izuzetno otpornom na oštećenja, ali ipak, važno je brinuti o njenom zdravlju, jer su posledice njenog oboljevanja često ozbiljne.

jetra gde se nalazi  u telu
Pexels: cottonbro studio

Koliko je to neverovatan organ, jasno pokazuje i podatak da jetra obavlja preko 500 vitalnih funkcija. Od detoksikacije krvi do skladištenja energije, jetra je neprestano aktivna, te brine o tome da osigura nesmetano funkcionisanje celog organizma. Njena uloga je toliko važna da bez nje život ne bi bio moguć.

Jetra je takođe izuzetno kompleksna po svojoj strukturi. Sastoji se od dva glavna režnja, desnog i levog, koji su podeljeni na manje segmente. Svaki segment ima sopstveni dovod krvi i odvod žuči, što omogućava jetri da efikasno obavlja svoje brojne funkcije.

Jetra funkcija

Jedna od glavnih funkcija jetre je detoksikacija. Ona filtrira krv koja dolazi iz digestivnog trakta, uklanjajući štetne materije poput alkohola, lekova i drugih toksina. Osim toga, jetra proizvodi žuč, koja je neophodna za varenje masti. Žuč se skladišti u žučnoj kesi i oslobađa u tanko crevo kada je to potrebno.

Sem toga, jetra igra ključnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti. Ona pretvara glukozu u glikogen, koji se skladišti u jetri i mišićima kao rezerva energije. Takođe, sintetiše proteine koji su neophodni za zgrušavanje krvi, imunološki odgovor i transport kiseonika.

Ovaj organ je odgovoran i za proizvodnju holesterola i drugih lipida, koji su važni za izgradnju ćelijskih membrana i proizvodnju hormona. Jetra takođe skladišti vitamine i minerale, kao što su vitamini A, D, E i K, gvožđe i bakar.

Jetra anatomija

Mekana, trouglasta žlezda, jetra je smeštena u gornjem desnom kvadrantu trbušne duplje. Njena gornja površina je glatka i ispupčena, dok je donja površina nepravilna i sadrži žučnu kesu i ulaz za krvne sudove i žučne kanale.

Jetra je obavijena tankom kapsulom vezivnog tkiva, koja je štiti i održava njen oblik. Unutrašnjost jetre je podeljena na lobuse, koji su dalje podeljeni na lobule. Lobule su osnovne funkcionalne jedinice ovog organa i sadrže hepatocite, ćelije koje obavljaju većinu funkcija jetre.

Krvni sudovi koji prolaze kroz jetru nazivaju se portalna vena i hepatična arterija. Portalna vena donosi krv iz digestivnog trakta, dok hepatična arterija donosi krv bogatu kiseonikom iz srca. Krv se zatim filtrira kroz lobule, gde hepatociti obavljaju svoje funkcije.

Žuč, koju proizvode hepatociti, sakuplja se u žučnim kanalima i odvodi u žučnu kesu. Kada je to potrebno, žučna kesa se kontrahuje i oslobađa žuč u tanko crevo.

Jetra gde se nalazi?

Ispod dijafragme, u gornjem desnom delu trbuha se nalazi ovaj organ. Podsećanja radi, dijafragma je svojevrsna mišićna pregrada koja razdvaja grudnu i trbušnu duplju. Veći deo jetre nalazi se sa desne strane tela, dok se manji deo proteže preko srednje linije tela ka levoj strani.

Jetra je zaštićena rebrima, što je čini relativno nedostupnom za direktan pregled. Međutim, lekar može da opipa jetru prilikom fizičkog pregleda, a njena veličina i struktura mogu se proceniti ultrazvukom, skenerom ili magnetnom rezonancom.

Gde boli jetra?

Bol u jetri obično se oseća u gornjem desnom delu trbuha, ispod rebara. Bol može biti tup, probadajući ili osećaj pritiska. Ponekad se bol može širiti u leđa ili desno rame.

Svakako da bol u ovom organu može biti uzrokovan različitim faktorima, kao što su upala jetre (hepatitis), ciroza jetre, masna jetra, tumori jetre ili začepljenje žučnih puteva.

Uzevši u obzir da je jetra vitalni organ koji obavlja brojne važne funkcije u našem telu, to je briga o njenom zdravlju ključna za održavanje opšteg zdravlja i dobrobiti. Redovne kontrole kod lekara, zdrava ishrana, umereno konzumiranje alkohola i izbegavanje toksina su samo neki od načina da sačuvate zdravlje svoje jetre.

Ukoliko osetite bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na problem sa jetrom, kao što su bol u gornjem desnom delu trbuha, žutica, mučnina, povraćanje ili gubitak apetita, odmah se obratite lekaru.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *