Gde se nalazi Kolmar?

Podeli

Vrlo je verovatno da kada se kaže da je neki grad kao iz bajke, mnogima je prva asocijacija na ovaj grad u regiji Alzas, u Francuskoj. Kolmar je zbog autentične arhitekture neretko okarakterisan kao jedna od najlepših i najposećenijih destinacija u tom delu zemlje.

Kolmar
Pexels: tom balabaud

Oko 65 kilometara deli ovaj grad od Strazbura, dok je koji kilometar manje udaljen od Bazela u Švajcarskoj.

Kratka istorija Kolmara

Poznato je da je jedan od careva Svetog Rimskog carstva, koji je istorijski upamćen kao Karlo Debeli, a koji je takođe bio, pored ostalog i kralj Italije, Nemačke i Francuske, te na čelu drugih kraljevina, važi za osnivača grada Kolmara. Smatra se da je tokom 9. veka ovaj car upravo u Kolmaru zvanično održao skupštinu i to 884. godine.

Interesantan je podatak da je tek 1226. godine Kolmar zvanično postao slobodan grad, uzevši u obzir da je te godine stekao i status slobodnog carskog grada.

Još jedna važna godina u istoriji grada jeste 1575., kada je zabeleženo da je protestantizam opšteprihvaćen u Kolmaru.

U toku prve polovine 17. veka, tačnije u periodu od 1618. do 1648. godine, kada je na području današnje teritorije Republike Nemačke i Češke vođen Tridesetogodišnji rat, Šveđani uspevaju da zauzmu Kolmar i njime vladaju naredne dve godine.

Krajem toga veka, tačnije 1673. godine Kolmar osvaja Francuska i to na čelu sa kraljem Luj XIV, a o tome postoji i zvaničan ugovor iz 1679. godine.

Po završetku Francusko-pruskog rata grad pripada Nemačkom carstvu, da bi 1918. godine bio vraćen Francuskoj.

Kolmar – lokacija

Regija Alzas ili Elzas predstavlja jednu od regija Republike Francuske i nalazi se na istoku zemlje. Ova regija se graniči sa čak dve zemlje i to Švajcarskom i Nemačkom, a interesantna je po tome što važi za najmanju regiju u kontinentalnom delu zemlje.

Glavni i najveći grad Alzasa je Strazbur, a jedan od najinteresantnijiih što se tiče turističkih poseta je Kolmar.

Na mestu na kome se nalazi ušće reke Lauh u reku Ul smešten je Colmar. Od reke Rajne deli ga oko 20 kilometara.

Po čemu je Kolmar poznat?

Razlog zbog koga je Kolmar toliko specifičan i posećen vezan je primarno za autentičnu arhitekturu. Takođe je poznat i kao odlična lokacija za uzgoj vinove loze, pa ne čudi što su neka od najpoznatijih francuskih vina upravo sa ove teritorije.

Staro gradsko jezgro je ono što čini dušu Kolmara, a turisti su neretko opčinjeni bajkovito arhitekturom.

Kolmar Nova godina

Ukoliko postoji grad na svetu koji je najlepši za Novu godinu, nema sumnje da je to Colmar. Pored toga što stanovnici ovog francuskog grada obraćaju pažnju na praznično ukrašavanje, atmosferu upotpunjuje i autentična arhitektura.

Znamenitosti Kolmara

Brojni i vrlo interesantni muzeji mogu se videti u ovom francuskom gradu. Isto tako su interesantne i mnoge građevine, među kojima se posebno ističe zgrada Gradske skupštine, koja je izgrađena još tokom 18. veka.

Muzej igračaka u Kolmaru nije interesantan samo mališanima, kako bi se očekivalo, nego i turistima starije životne dobi, a u njemu postoji neverovatna izložbena postavka, koja posetioce makar na kratko vraća u detinjstvo.

Mala Venecija ili La Petite Venise je deo Kolmara koji u velikoj meri podseća na čuveni italijanski grad, te otuda i njegov naziv.

Na mestu susreta dve glavne ulice u Kolmaru nalazi se zdanje, koje važi za jedno od najstarijih u celom gradu, a u pitanju je zgrada Stare carine.

Izgrađena još tokom 13. veka, crkva posvećena Svetom Martinu je takođe interesantno za posetu. Nalazi se u samom centru Kolmara, a ulaz u nju se ne naplaćuje. Iako je celokupna Svetinja specifična po arhitekturi, njen krov sa bogatim ukrasima posebno opčinjava posetioce.

Zanimljivosti o Kolmaru

  • Razlog zbog koga je Kolmar i područje oko grada idealno mesto za uzgoj vinove loze leži u činjenici da tek oko 550 milimetara kiše u toku godine padne na tom području.
  • Staro jezgro grada se nalazi pod zaštitom.
  • Frederik Bartoldi je osmislio Kip slobode u Njujorku, a njegov rodni grad je upravo Kolmar. Zato i ne čudi što u gradu postoji muzej posvećen ovom umetniku i nalazi se u samom centru, a muzejsku postavku čine radovi ovog umetnika.
  • Za vreme Božića se u Kolmaru održava jedna od najlepših božićnih pijaca u celoj Francuskoj.
  • Rasveta u vreme božićnih i novogodišnjih praznika čini da Colmar zaista podseća na bajku.
  • Jedna od možda najčudnijih građevina u gradu poznata je pod nazivom Kuća glava, zato što se više od stotinu glava nalazi na njenoj fasadi.
  • Na mnogim lokacijama u ovom bajkovitom francuskom gradu mogu se na zemlji videti pločice od zlata, na kojima je prikazan spomenik Kip slobode u Njujorku. Te pločice služe kao svojevrsni putokazi za turiste, koji tako mogu pratiti put do nekih od najpoznatijih znamenitosti Kolmara.
  • Nedaleko od centra grada može se videti i oko 12 metara visoka replika njujorškog Kipa slobode.
  • U određenim periodima godine dostupno je i krstarenje u Kolmaru, koje traje oko 30 minuta.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *