Gde se nalazi manastir Gornjak?

Podeli

Izgrađen 1378. godine, manastir Gornjak je okarakterisan kao Spomenik kulture i u tom smislu je nepokretno kulturno dobro.

Gde se nalazi manastir Gornjak?
Pexels: Maurício Eugênio

Smatra se zadužbinom srpskog kneza Lazara, a za njega, odnosno za reku Mlavu koja pokraj manastira protiče, vezane su i zanimljive legende.

Legende o Gornjaku

Uzevši u obzir da pored manastira Gornjak protiče i reka Mlava, ali da je ona gotovo nečujna, iako je to prilično neobično, nekako je i očekivano da se za ovu reku vezuju posve zanimljive legende.

Naime, kako se Mlava zaista ne čuje pored manastira Gornjak, priča veli da je monah Grigorije, koji je tu u davna vremena tihovao, upravo ovu reku zamolio da ne ometa njegov razgovor sa srpskim knezom Lazarom.

Tačnije, na mestu na kome se danas nalazi manastir Gornjak živeo je pustinjak po imenu Grigorije, koji je važio za izuzetno mudrog čoveka. Upravo od njega je u nekom trenutku i srpski knez Lazar Hrebeljanović želeo da zatraži savet. Kako mu se obratio sa druge strane reke, a Grigorije zbog huka vode nije bio u mogućnosti da čuje šta mu knez govori, to je ovaj monah jednostavno rekao da bude tiša, rekavši joj:

Ćuti Mlavo, ti se sledi, da sa carem reč besedim!

Još jedna interesantna legenda vezuje se za ovu neobičnu pojavu pored manastira Gornjak. A prema njoj, Mlava se u tom delu svog toka gotovo ne čuje, jer je na tom mestu narod saznao da je Boj na Kosovu izgubljen.

Međutim, nije samo reka Mlava ono što privlači pažnju prilikom posete ovom manastiru.

Gde se nalazi manastir Gornjak?

Na nešto više od 60 kilometara od grada Požarevca, kada se krene u pravcu jugoistoka se nalazi manastir Gornjak. Zapravo se ova Svetinja nalazi na putu koji spaja Petrovac na Mlavi i Žagubicu, a zvanično pripada Eparhiji Braničevskoj Srpske pravoslavne crkve.

Manastir nadvisuju padine planine Ježevac, a svakako treba napomenuti i to da je Beograd od ove srednjevekovne svetinje udaljen oko 130 kilometara.

Ko je ktitor manastira Gornjak?

Iako zvanična istorija navodi da je manastir Gornjak zadužbina srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, postoji i drugačije mišljenje. Naime, smatra se da je manastir zaista podigao srpski knez, ali po volji monaha Grigorija, koji je na tom području i živeo, te da mu je ovu Svetinju potom i poklonio.

Oni koji zastupaju tu teoriju smatraju da bi knez Lazar podigao mnogo velelepniju zadužbinu, mada manastir Gornjak po lepoti nimalo ne zaostaje za drugim Svetinjama iz toga doba.

Što se arhitekture samog manastira tiče, ona je specifična u tom smislu što je glavna manastirska crkva posvećena prazniku Vavedenja Presvete Bogorodice uklesana u steni, te odlično uklopljena u ambijent u kome se nalazi. Karakteriše je moravski stil arhitekture, a smatra se da su priprata i zvonik dozidani naknadno.

Manastir Gornjak zanimljivosti

 • Nekadašnji naziv manastira Gornjak bio je Ždrelo.
 • Postoje dve Gornjacke povelje, koje svedoče o istoriji manastira.
 • Većina monaha iz nekadašnjeg manastira Ždrelo, u prvoj polovini 15. veka napuštaju manastir, a nakon što je istoimeni grad bio predat u turske ruke od strane srpskog despota Đurađa Brankovića i smatra se da su mnogi od njih otišli u neki od fruškogorskih manastira.
 • Manastir Gornjak stradao je i u toku austrijske i u toku turske okupacije, a beogradski vezir Mustafa-paša je krajem 18. veka izdao naredbu da se kupola na ovoj Svetinji obnovi.
 • U manastiru Gornjak čuvan je i barjak srpskog cara Dušana Silnog. Srpski knjaz Miloš Obrenović je u nekom trenutku taj barjak uzeo iz manastira, ali je Vuk Stefanović Karadžić zapisao da je on kasnije taj barjak i vratio. Međutim, monasi manastira Gornjak su u narednim godinama ipak srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, Miloševom sinu, poklonili taj barjak.
 • U toku 19. veka je u ovom manastiru postojao sanatorijum za umobolne ljude, a čak je u jednom istorijskom periodu u njemu funkcionisao i zatvor i to primarno zatvor koji je bio namenjen sveštenim licima.
 • Stradala je ova svetinja i u toku Drugog svetskog rata, a sve do 1953. godine je Gornjak bio u rukama Jugoslovenske narodne armije, posle čega njime upravlja Srpska pravoslavna crkva.
 • Mošti Grigorija Gornjačkog, kako se monah Grigorije Sinajit neretko naziva, nalaze se u manastiru. Takođe, postoji i isposnica Grigorija Sinaita, a u njoj se osim ćelije za monaha nalazi i kapela Svetog Nikole.
 • Zimska kapela manastira Gornjak posvećena je Svetom Iliji.
 • Smatra se da je vetar koji se naziva gornjak i koji je specifičan za to područje, zaslužan i za naziv ove Svetinje.
 • Budući da se Mlava pored Gornjaka gotovo ne čuje, to se često može čuti da je to mesto na kome Mlava ćuti.
 • Svake godine za Đurđevdan iza glavne crkve manastira Gornjak se nekim čudom pojavljuje voda iz stene, za koju se smatra da je čudotvorna i da posebno pomaže kod bolesti očiju.
 • Postoji i legenda o tome da se protiv Turaka u blizini manastira Gornjak borila i Prokleta Jerina.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *