Kako se piše Srećna slava?

Podeli

Nekada se nije toliko vodilo računa o pravopisu srpskog jezika u određenim situacijama, kao što je proslava krsne slave, prosto zato što se čestitalo uživo. Nije bilo mobilnih telefona i jednostavno nije bio običaj da se domaćinima slava čestita putem SMS poruka.

Kako se piše Srećna slava?
Pexels: cottonbro studio

U današnje vreme, međutim, ustalio se običaj da se prijateljima i rođacima krsna slava jednostavno čestita porukom. Neretko, čak i kada smo pozvani kod nekoga na slavu, imamo običaj da uputimo i SMS poruku.

I upravo tada se javlja nedoumica oko toga kako se čestita krsna slava?

Da li se imenica slava piše velikim ili malim slovom početnim slovom, ono je što buni mnoge u tom slučaju.

Imenica slava

S obzirom na to da imenica slava može biti i vlastita, kada označava žensko ime, ali i zajednička, kada se koristi i za ukazivanje na to da je neko stekao svetsku slavu na primer, ali i da mu je krsna slava, to se ova imenica piše velikim, odnosno malim slovom.

Preciznije govoreći, ukoliko je u pitanju žensko lično ime, onda će naravno početno slovo biti veliko. Međutim, ukoliko se koristi da označi recimo krsnu slavu, tada mora početno slovo biti malo, prosto zato što je u pitanju zajednička imenica. A dobro je poznato da se zajedničke imenice uvek pišu malim početnim slovom.

Sve to, vrlo jednostavno pokazuju i primeri:

  • Srećna slava domaćine!
  • Vama i vašoj porodici želimo srećnu slavu!
  • Krsna slava moje prijateljice Slave je Sveti Nikola.
  • Da li ove godine idete na slavu Slavine porodice?
  • Čestitam ti krsnu slavu!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *