Koji su najbolji posni kolači?

Podeli

Kako se vreme slava bliži, tako se sve češće traže recepti za kolače i to prvenstveno za one koji su posni, prosto zato što su oni i ređi. Istini za volu, ukoliko ste se odlučili da na slavskoj trpezi imate i sitne posne kolače, onda će vam biti potrebno na prvom mestu strpljenje.

Koji su najbolji posni kolači?
Pexels: Juli Lianna

Iako se ne može reći da su recepti za posne kolače naročito zahtevni, mnoge domaćice navode da je potrebno utrošiti više vremena za njihovu pripremu nego za mrsne. Međutim, sreća je da se oni mogu seći na štanglice, ako se za tu opciju odlučite, a nešto više vremena će vam biti potrebno ukoliko odlučite na primer da pravite posne kuglice.

Bez obzira koliko vam se recepti za posne kolače učine zahtevnima, dovoljno je samo da ih pažljivo pročitate i ispoštujete sve korake, te naravno da se naoružate strpljenjem.

Ovom prilikom nećemo se osvrtati na klasične recepte za posne kolače, jer sa njima su svi manje ili više upoznati. Potrudićemo se da vam predstavimo neke relativno brze recepte za sitne kolače, koje mogu da pripreme i domaćice bez nekog preteranog iskustva.

Posni kolači sa kornfleksom

Za pripremu ovih brzih i izuzetno ukusnih posnih kolača će vam biti potrebno sledeće:

  • 200 gr kornfleksa
  • 200 gr oraha ili lešnika ili badema
  • 200 gr posnog margarina
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 5 supenih kašika meda

Napominjemo ovom prilikom da se posni kolači sa kornfleksom pripremaju vrlo jednostavno, te da je potrebno da prethodno navedenom spisku dodate i papirne korpice, u kojima ćete ih poslužiti.

Jednostavno, sitno iseckajte orahe ili badem ili lešnik, u zavisnosti od toga šta ste odlučili da koristite i rastopite čokoladu za kuvanje. Zatim sve sastojke pomešajte, pa vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice. Nakon što sve to učinite, potrebno je da pripremljene kolače stavite u frižider da se dobro ohlade pre nego što ih poslužite.

Posni kolači sa urmama

Recept za još jedan vrlo ukusan i brz posni kolač koji se priprema izuzetno lako. Ipak, ovom prilikom nećemo navoditi količinu, a shvatićete i zašto.

Naime, posni kolači sa urmama pripremaju se tako što iz urme izvadite košticu, a zatim u nju stavite jedan badem i zatvorite. Posle toga je potrebno da urmu uvaljate u rastopljenu čokoladu, a zatim i u seckani badem. Služe se takođe u korpicama, nakon što se ohlade.

Okvirna količina za 200 gr urmi jeste 250-300 gr badema i 200-300 gr čokolade za kuvanje.

Posne bombone od suvog voća

Kao što smo napomenuli, posni kolači uopšte ne moraju biti zahtevni za pripremu, pa tako nisu ni bombone od suvog voća.

Dovoljno je da iseckate po 200 gr urmi, suvih smokava i suvog grožđa, najbolje kombinacija belog i crnog, te da u tu smesu dodate na sitno rendanu koricu od jednog limuna.

Sve to je potrebno da sjedinite i zatim da pravite kuglice, pa da ih valjate ili u kristal šećer ili u seckani badem, a potom stavite u papirne korpice.

Imajte na umu da će vam se ova smesa lepiti za ruke, jer je mnogo slatka, pa zato možete dlanove blago nakvasiti vodom kako biste lakše oblikovali kuglice.

Kuglice od kokosa

Na vrlo jednostavan način se pripremaju posni kolači koje smo ovom prilikom izdvojili, a za kuglice od kokosa će vam biti potrebno sledeće:

  • 200 gr kokosovog brašna
  • 200 gr roze ratluka
  • 200 gr šećera
  • sok od jedne narandže ili jednog limuna

Sve sastojke je potrebno da izmešate, a zatim da od njih pravite kuglice, koje ćete ređati u papirne korpice. I ovde isto važi kao i kada su u pitanju posne bombone od suvog voća da možete slobodno kvasiti dlanove po potrebi, kako biste oblikovali kuglice.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *