Šta je vertigo i kako se leči?

Podeli

Činjenica je da se ljudi, čak i ako nemaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, neretko susreću sa vrtoglavicom, ali retko ko zna da je zapravo u pitanju vertigo, kako se još naziva.

Šta je vertigo i kako se leči?
tijanasosa/ideogram.ai

Uopštena definicija jeste da je vertigo poremećaj orjentacije, a da se taj poremećaj manifestuje prividnim kretanjem osobe u prostoru. Ponekad, vrtoglavica može osobi koja je doživljava delovati i kao da se stvari oko nje kreću.

Međutim, to su tek osnovni simptomi, uzevši u obzir da vertigo može biti praćen i mučninom, ali i nesvesticom, pa čak i potpunim gubitkom svesti.

S obzirom na to da osoba koja ima česte vrtoglavice ne može normalno da funkcioniše, to je vrlo važno na vreme se obratiti lekaru specijalisti neurologije, koji će na prvom mestu nastojati da utvrdi zašto se javio vertigo, odnosno koji uzroci dovode do vrtoglavica, a zatim će preporučiti pacijentu i terapiju, odnosno način lečenja.

Zašto nastaje vertigo?

Mora se priznati da su razlozi za nastanak vrtoglavice izuzetno brojni, a procenjuje se da veliki broj osoba ima poteškoća sa vertigom.

Pored toga treba imati na umu da vertigo ne može da se karakteriše kao bolest, već je u pitanju stanje, koje može biti izazvano različitim uzrocima i koje, u velikoj meri može ometati funkcionisanje osobe.

Izuzev povreda, te nepravilnog položaja tela, ali i napetosti i izloženosti stresu, razlozi za pojavu vrtoglavice mogu biti i poremećaj protoka krvi u mozgu, ali i tumor slušnog nerva, te mnogi drugi, koji mogu biti i ozbiljniji. Isto tako se vrtoglavice mogu javiti i kod osoba koje pate od migrenoznih glavobolja, kao i kod osoba sa niskim krvnim pritiskom, ali i ako dođe do trovanja alkoholom ili nikotinom, te ako je u pitanju osoba koje se bori sa anemijom.

Kako se leči vertigo?

Budući da su zaista brojni uzroci koji dovode do pojave vrtoglavica, to se ne može uopšteno odgovoriti na pitanje kako se leči vertigo? U svakom slučaju, potrebno je u što kraćem roku se obratiti lekaru specijalisti neurologije, koji će se potruditi da otkrije uzrok vrtoglavice.

Praktično govoreći, tek nakon što precizno utvrdi šta je dovelo do vertiga, lekar će i moći da preporuči pacijentu dalje lečenje.

Obično lekar nakon što utvrdi uzrok, može da preporuči pacijentu da li je potrebna možda masaža vrata i glave, odnosno da li je potrebno da se opusti u psihičkom smislu ili da u ishranu uvede određene namirnice, a da neke izbaci iz upotrebe.

Najbitnije je imati na umu da vertigo nije bolest, nego stanje, koje može biti uzrokovano mnogo čime, pa u tom smislu i tok lečenja zavisi u velikoj meri od uzroka koji je do vrtoglavice doveo.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *