Gde se nalazi srce Arčibalda Rajsa?

Podeli

U gradu Hauzahu, koji se nalazi na teritoriji nemačke države Baden-Virtemberg je 8. jula 1875. godine rođen Rodolf Arčibald Rajs.

Gde se nalazi srce Arčibalda Rajsa?
Javno vlasništvo

Budući stručnjak za kriminalogiju, doktor Arčibald Rajs je ostao upamćen kao neko ko je Srbe poznavao u dušu i ko je izuzetno cenio srpski narod. A u kojoj meri, jasno svedoči i podatak da je po njegovoj poslednjoj želji, njegovo srce počiva u kapeli na Kajmakčalanu. Tačnije, počivalo je.

Ali, idemo redom…

Rani život Arčibalda Rajsa

Bio je osmo od desetoro dece porodice Rajs. Školovao se najpre u Nemačkoj, a zatim i u Švajcarskoj, čiji je kasnije i državljanin postao. Vrlo brzo je postao i doktor hemije, budući da je sa samo 22 godine doktorirao. Ubrzo nakon toga Rajs postaje i docent, a priznanje mu dodeljuje Univerzitet u Lozani.

Zvanično je 1906. godine postao i redovni profesor kriminologije, što mu je kasnije i omogućilo da stekne svetsku slavu u toj oblasti.

Budući da je stekao i zvanje asistenta za fotografiju, kada je izbio Veliki rat, doktor Rajs biva poslat u Solun 1912. godine, kako bi izveštavao o sukobima.

Arčibald Rajs i Srbija

Verovatno da ovaj čuveni doktor nije mogao ni da nasluti da će poziv koji je dobio od tadašnje Vlade u Srbiji obeležiti njegov život. Naime, 1914. godine odlazi u Srbiju, kako bi se bavio zvaničnim istraživanjima zločina nad srpskim življem, što austrougarskih i nemačkih, što bugarskih zločina nad stanovnicima naše zemlje tokom Prvog svetskog rata.

U velikoj meri zahvaljujući radu i trudu, ali i izveštajima doktora Rajsa bila je razotkrivena negativna propaganda, koja je sve do tada srpski narod predstavljala u izuzetno negativnom svetlu.

Koliko je bio vezan za srpski narod, budući da je, prema tvrdnjama mnogih savremenika, upoznao dušu Srba, pokazuju i sledeći podaci:

  • jedan od članova tadašnje delegacije naše zemlje na Mirovnoj konferenciji u Parizu, bio je i doktor Arčibald Rajs
  • učestvovao je u Albanskoj golgoti i sa srpskom vojskom i narodom prošao kroz Albaniju i bezbedno stigao na grčko ostrvo Krf
  • novembra 1918. godine su članovi Moravske divizije ušli u oslobođeni Beograd, a sa njima je bio i Arčibald Rajs
  • zahvaljujući njemu, po završetku rata je tehnička policija, koja je funkcionisala u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, bila značajno modernizovana

Nažalost, kao što je to sa mnogim značajnim ličnostima u našoj istoriji, tako se Srbija nije odužila ni doktoru Arčibaldu Rajsu.

Kraj života Arčibalda Rajsa

Budući da je nailazio na značajna ometanja svoga rada, doktor Arčibald Rajs se pred kraj života gotovo potpuno povukao iz javnog života i sa svih funkcija, koje je imao do tog trenutka.

Poslednje dane života proveo je u Beogradu, u kući koja se nalazi nadomak Careve ćuprije, u ulici Bulevar vojvode Mišića broj 73. Kuća je bila izrgađena na placu, koji je Arčibald Rajs dobio na poklon u znak zahvalnosti srpskog naroda 1921. godine. Vila Dobro polje, kako je nosila naziv, zapravo je ideja Lazara Lackovića, koji je bio zadužen za izradu projekta kuće u kojoj je poslednje dane svog ovozemaljskog života proživeo doktor Arčibald Rajs. Podsećanja radi, baš na Dobrom polju, na teritoriji današnje Republike Severne Makedonije, se 1918. godine odigrala jedna od najznačajnijih bitaka tokom Solunskog fronta.

Danas je vila Dobro polje, koja u velikoj meri podseća izgledom na tradicionalnu srpsku seosku kuću, okarakterisana kao Spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija. I još jednom, nažalost, iako je u pitanju Spomenik kulture, prema Vikipediji, kuća uopšte nije održavana kako treba.

Doktor Arčibald Rajs preminuo je u svojoj kući u Beogradu dana 8. avgusta 1929. godine.

Smatra se da je nakon svađe sa Milanom Kapetanovićem, nekadašnjim ministrom, koji mu je bio i prvi komšija, a koji ga je tom prilikom opsovao, doktor Rajs doživeo moždanu kap, od čijih posledica je i preminuo.

Srce Arčibalda Rajsa

Koliko je doktor Arčibald Rajs, uprkos tužnoj starosti koju je nažalost dočekao, ipak cenio srpski narod, najbolje dokazje njegova poslednja želja.

Njegovo srce izvaditi i preneti da počiva na Kajmakčalanu.

Prvi profesor sudske medicine, profesor doktor Milovan Milovanović je izvršio sekciju. Nedugo nakon sahrane, koja je izvršena uz adekvatne državne počasti, srce doktora Arčibalda Rajsa je u urni preneto na mesto odsudne bitke tokom Velikog rata, gde počivaju zemni ostaci mnogih stradalih srpskih ratnika.

Iako je urna u kojoj je njegovo srce čuvano, nažalost polomljena od bugarske ruke, na njoj je pisalo sledeće:

Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana,

Zlatno srce spava,

Prijatelj Srba iz najtežih dana,

Junaka Pravde, Istine i Prava,

Švajcarca Rajsa.

Nažalost, danas niko pouzdano ne zna gde je nestalo srce doktora Arčibalda Rajsa, budući da postoje oprečne tvrdnje o tome ko ga je odnose sa mesta, gde je, prema njegovoj poslednjoj želji, trebalo zauvek da počiva.

Ipak, ostali su podaci o tome koliko je zapravo ovaj veliki Čovek bio značajan za srpski narod i njegov ugled u svetu, tako da je njegovo srce, bez sumnje i dalje živo za Srbiju, bez obzira gde se nalazilo.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *