Gde se nalazi Đeravica?

Podeli

Na granici Srbije i južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, uzdiže se planinski masiv Prokeltija, poznat po impresivnim vrhovima, među kojima se izdvaja i nekada najviši vrh Srbije.

Gde se nalazi Djeravica
Javno vlasništvo

Đeravica je nakon vrha Velika Rudoka, koji se nalazi na Šar planini, zvanično drugi najviši planinski vrh u našoj zemlji i nalazi se na nadmorskoj visini od 2.656 metara. Pored toga što je rpavi magnet za ljubitelje planianrenja i prirode, ona je i područje bogato istorijom, ali i dom za mnoge biljne i životinjske vrste.

Područje na kome se nalazi Đeravica bilo je naseljena još od praistorije, a u srednjem veku je bilo pod kontrolom srpskih vladara. Osmanlije su osvojile Đeravicu u 15. veku i vladale njom sve do 1912. godine.

Kako se zove planina čiji je vrh Đeravica?

Planina čiji je vrh Đeravica nosi naziv Prokletije. U pitanju je planinski masiv koji se prostire na teritoriji Srbije, Crne Gore i Albanije.

Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh, koji se nalazi u Albaniji i visok je 2.694 metara nadmorske visine.

Ovaj planinski masiv poznat je po surovoj lepoti. Planina je prekrivena ledničkim jezerima, strmim liticama i gustim šumama. Takođe, na tom području obitava bogat biljni i životinjski svet.

Đeravica

Nalazi se u južnoj delu Srbije i pripada opštini Dečani. Đeravica je tipična planina dinarskog tipa, sa strmim liticama, ledničkim jezerima i gustim šumama.

Sa ovog planinskog vrha pruža se prelep pogled na Prokletije, kao i na okolne doline i reke. Klima na Đeravici je planinska, sa hladnim zimama i relativno toplim letima. Prosečna temperatura u julu je 18 stepeni Celzijusa, a u januaru minut 10 stepeni Celzijusa.

Đeravica je bogata florom i faunom. Na planini raste preko 1.500 vrsta biljaka, uključujući endemske vrste kao što su planinski bor, planinski jasen i planinski javor. Takođe je i dom brojnim vrstama životinja, uključujući medvede, divlje svinje, lisice, vukove i orlove.

Turizam na Đeravici

Nema sumnje da je Đeravica postala popularna turistička destinacija, a naročito za planinare, alpiniste i ljubitelje prirode.

Na planini se nalazi nekoliko planinarskih staza, kao i nekoliko planinarskih domova i skloništa. Planinarski dom Šajkača se nalazi na nadmorskoj visini od 2.050 metara. Dom ima 20 ležajeva i nudi usluge smeštaja i ishrane.

Planinarenje na Đeravici je zahtevno i zahteva odgovarajuću opremu i kondiciju. Planinari treba da budu svesni opasnosti od lavina, lošeg vremena i opasnih životinja.

Istorija Đeravice

Na Đeravici su pronađeni tragovi ljudi koji su živeli na ovoj planini još u praistoriji. Pronađeni su ostaci kamenih oruđa i oružja, kao i ostaci neolitskih naselja.

U srednjem veku, Đeravica je bila pod kontrolom srpskih vladara. Na planini se nalazi nekoliko srednjovekovnih manastira, uključujući manastir Dečane, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Osmanlije su osvojile Đeravicu u 15. veku i vladale njom sve do 1912. godine. U tom periodu, Đeravica je bila granična zona između Osmanskog carstva i Srbije.

Nakon Prvog svetskog rata, područje na kome se Đeravica nalazi postalo je deo Kraljevine Jugoslavije. U tom periodu, Đeravica je bila popularno izletište i planinarsko odredište. U periodu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Đeravica je bila pod kontrolom SR Srbije i u tom periodu je bila zaštićena kao prirodni rezervat.

Zanimljivosti o Prokletijama i Đeravici

  • Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh, koji se nalazi u Albaniji i visok je 2.694 metara nadmorske visine.
  • Đeravica je drugi najviši vrh Srbije, sa nadmorskom visinom od 2.656 metara.
  • Prokletije su bile dom mnogim civilizacijama, uključujući Ilire, Rimljane i Vizantince.
  • Prokletije su dom brojnih endemskih vrsta, uključujući planinskog orla, balkanskog risa i srebrnog vuka.
  • Na Đeravici se nalazi nekoliko planinarskih staza, od lakih do teških.
  • Najpopularnija staza na Đeravici je staza od manastira Visoki Dečani, koja vodi do Đeravičkog vrha.
  • Na Đeravici se nalazi nekoliko alpinističkih ruta, uključujući i jednu od najtežih ruta u Srbiji, koja nosi naziv Đeravički greben.
  • Uspon na Đeravički vrh je jedna od najpopularnijih turističkih aktivnosti na Đeravici.

Đeravica je oaza mira i prirode u srcu Balkana, ali i mesto na kome se možete opustiti i uživati u lepoti prirode. Isto tako je i mesto na kome možete testirati svoje fizičke i mentalne sposobnosti, doživeti avanturu i adrenalin i na kraju krajeva, Đeravica je mesto koje će vam ostati u sećanju zauvek.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *