Kada se prima tetanus?

Podeli

Ozbiljna infekcija uzrokovana bakterijom latinskog naziva Clostridium tetani, čiji toksini mogu prouzrokovati ozbiljne komplikacije u organizmu, zahteva posebnu zaštitu. Ova bakterija je široko rasprostranjena u okolini, a najveći rizik od infekcije javlja se kada ulazi u organizam kroz otvorene rane ili oštećenja na koži.

kada se prima tetanus
Pexels: Karolina Grabowska

Tetanus je ozbiljna bolest koja se javlja kao posledica toksina pomenute, koja se može naći kako u zemlji, tako isto i u prašini i fekalijama, a naročito je opasna ako uđe u ranu.

Pravilna imunizacija i pravovremena reakcija usled rana su ključni za prevenciju tetanusa i obezbeđivanje zdravlja. Tetanus je ozbiljna bakterijska infekcija koja može dovesti do smrtonog ishoda. Prevencija je najbolja zaštita od tetanusa, a to se postiže vakcinacijom.

Šta uzrokuje tetanus?

Bakterija Clostridium tetani je anaerobna bakterija koja proizvodi toksin koji utiče na centralni nervni sistem, izazivajući teške i potencijalno fatalne simptome.

Primarna vakcinacija protiv tetanusa se daje u tri doze, u razmaku od mesec dana. Prva doza se daje u najranijem uzrastu, a druga i treća doza se daju u detinjstvu. Revakcinacija  protiv tetanusa se daje svakih 10 godina, kako bi se osigurala dugoročna zaštita.

Rizik od infekcije

Tetanus se obično prenosi kroz otvorene rane, posekotine, ubode ili ogrebotine koje su kontaminirane bakterijom. Bakterija može ući u telo kada rana dođe u kontakt sa kontaminiranom zemljom, prašinom ili fekalijama.

Nisu sve rane podjednako podložne tetanusu. Duboke, prljave ili kontaminirane rane predstavljaju veći rizik jer pružaju pogodno okruženje za razmnožavanje bakterija.

Simptomi tetanusa

Brojni su simptomi tetanusa, a među njima se posebno izdvajaju:

  • grčevi mišića
  • ukočenost vilice (trismus)
  • teškoće pri gutanju (disfagija)
  • bolne mišićne kontrakcije

U težim slučajevima, tetanus može dovesti do problema sa disanjem i smrtonosnih komplikacija.

Zaštita od tetanusa

Najefikasniji način zaštite od tetanusa je vakcinacija. Rutinska vakcinacija tetanusom je deo standardnog vakcinalnog rasporeda i preporučuje se da se osvežava na svakih deset godina.

Osim toga, u slučaju ozbiljnih rana, posebno ako je prošlo više od pet godina od poslednje vakcinacije, može se primeniti tetanusni toksoid zajedno sa humanim imunoglobulinom, kako bi se sprečila potencijalna infekcija.

U slučaju ozbiljne ili duboke rane, ili ako postoji sumnja na infekciju, treba potražiti hitnu medicinsku pomoć. Lekar će proceniti rizik od infekcije tetanusom i preduzeti odgovarajuće korake kako bi se zaštitio pacijent.

U nekim slučajevima, može biti potrebno primiti tetanusnu vakcinu ranije ili češće, a to je slučaj ako je neko imao duboku ranu koja je bila u kontaktu sa zemljom ili prašinom ili ranu koja je bila izložena truloj hrani ili izmetu, te ako je u pitanju rana nastala ujedom životinje, te ako je neko bio u neposrednom dodiru sa osobom koja je imala ovu infekciju.

Kada se primenjuje tetanusni serum?

Tetanusni serum se može dati u kombinaciji sa tetanusnom vakcinom u slučaju da je neko bio izložen ovoj bakteriji.

U pitanju je antiserum koji pomaže u neutralisanju tetanusnog toksina, koji je uzrok tetanusa.

Kako se daje tetanus?

Tetanusna vakcina se daje intramuskularno, u mišić natkolenice ili ramena. Iako se ne javljaju naročito često, mogu se javiti nuspojave tetanusne vakcine, kao što su bol, crvenilo i otok na mestu uboda, a ponekad se mogu javiti i groznica, glavobolja ili umor.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *