Gde se nalazi Tajland?

Podeli

Zemlja koja se nalazi na području jugoistočne Azije, Tajland je nadaleko poznat po fenomenalnim plažama, bogatom istorijskom nasleđu, zanimljivim gradovima i ukusnoj hrani. Bangkog, glavni grad Tajlanda se smatra jednim od najnaseljenijih gradova na celom svetu.

tajland
Pixabay: BiG-FOTOSKIT

Ova država se može pohvaliti brojnim atrakcijama, koje uključuju drevne hramove, svetilišta i palate.

Tajland putovanje

Atrakcije na Tajlandu su brojne i nemojte se nadati da ćete moći tokom samo jednog putovanja sve da ih posetite.

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija na Tajlandu su:

Bangkok – Glavni grad Tajlanda, poznat po svojim ulicama koje vrve od života, ali i budističkim hramovima i bogatom noćnom životu.

Chiang Mai – Drugi najveći grad u državi, nalazi se u njenom severnom delu.

Puket – Najpopularnije turističko ostrvo u zemlji, poznato po svojim plažama, noćnom životu i aktivnostima na otvorenom.

Krabi – Provincija u južnom delu Tajlanda, dobro znana po zanimljivim plažama, ostrvima i pećinama.

Koh Samui – Ostrvo u južnom delu zemlje, na kome postoje fenomenalne plaže, obilje zanimljivih aktivnosti i bogata ponuda noćnog života.

bangokg
Pexels: Oleksandr P

Viza za Tajland

Za građane Srbije, od 1. oktobra 2022. godine, važi bezvizni režim za boravak na Tajlandu u trajanju do 90 dana, što zapravo znači da za boravak do 90 dana nije potrebna nikakva viza.

Međutim, ako planirate da boravite u ovoj zemlji duže od 90 dana, neophodno je da pribavite odgovarajuću vizu. Treba imati na umu da postoje različite vize, a koja će vam tačno biti potrebna zavisi najpre od toga koji je razlog vaše posete.

Budući da su ovo informacije koje su podložne promeni, preporuka je posetiti sajt Ministarstva inostranih poslova pre putovanja na Tajland.

Gde se nalazi Tajland?

Kraljevina Tajland je država u jugoistočnoj Aziji i nalazi se na Malajskom poluostrvu. Na istoku ima granicu sa Laosom i Kambodžom, na jugu sa Malezijom i na zapadu sa Mjanmarom. Severni deo teritorije izlazi na Andamansko more, dok se na jugu nalazi Tajlandski zaliv.

Tajland ima površinu nešto veću od 513 hiljada kvadratnih kilometara i na teritoriji zemlje živi oko 70 miliona ljudi. Glavni grad Kraljevine Tajland, Bangkok je jedan od najnaseljenijih na planeti.

Na Tajlandu vlada tropska klima. Topla i vlažna sezona traje od maja do oktobra, dok hladnije i suvo vreme preovlađuje u periodu od novembra do aprila.

tajland plaze
Pixabay: SoleneC1

Sve o Tajlandu

Istorija Kraljevine Tajland je duga i bogata. Zemlja je tokom istorije bila dom drevnih civilizacija, a posebno je zanimljiv podatak da je u pitanju zemlja jugoistočne Azije koja nikada nije bila pod evropskom kolonijalnom vlašću.

Prvi dokazi o životu ljudi na tom području datiraju iz kamenog doba. U 1. veku pre nove ere, na današnjem Tajlandu su živele brojne drevne civilizacije, uključujući Dvaravati i Haripunchai. U 13. veku, osnovano je kraljevstvo Sukhothai, koje je bilo jedno od najmoćnijih kraljevstava u jugoistočnoj Aziji.

U 14. veku, osnovano je kraljevstvo Ayutthaya, koje je postalo najmoćnije kraljevstvo u jugoistočnoj Aziji u to doba. Ayutthaya je bila glavni grad Tajlanda do 1767. godine, kada je uništen u invaziji Burme.

Nakon pada Ayutthaye, osnovano je kraljevstvo Rattanakosin, koje je prestonicu preselilo u Bangkok. Sve do 1932. godine je postojalo, da bi nakon toga bila proglašena republika.

Bangkog
Pexels: suzukii xingfu

Bangkok Tajland

Glavni grad Tajlanda je kosmopolitski grad koji nudi nešto za svakoga. Bangkok je poznat po budističkim hramovima, živahnim noćnim životom, raznovrsnoj kuhinji i prijateljski nastrojenim stanovnicima.

Nalazi se na reci Chao Phraya, u centralnom delu zemlje. Grad ima površinu od oko 1.560 kvadratnih kilometara i u njemu živi oko 10 miliona stanovnika.

Bangkok je osnovan u 15. veku kao mali trgovački grad. Brzo je rastao i postao je glavni grad Tajlanda u 18. veku.

Danas je Bangkok jedan od najvažnijih ekonomskih i kulturnih centara u jugoistočnoj Aziji. U njemu se nalaze brojne međunarodne kompanije, univerziteti i kulturne institucije.

Veliki hram (Wat Phra Kaew) u Bangkoku je najvažniji budistički hram na Tajlandu, dok je hram Wat Pho poznat po velikim zlatnim statuama Bude i školi tradicionalne tajlandske medicine. Samaragdna kupola hrama Wat Arun je simbol Bangkoka.

Zanimljivosti o Tajlandu

  • Tajland je bio jedina zemlja jugoistočne Azije koja nije bila pod evropskom kolonijalnom vlašću.
  • Neretko se za Tajland kaže da je Zemlja osmeha.
  • Na Tajlandu živi najveća populacija budista na svetu.
  • Zemlja je poznat po svojoj „kulturi osmeha“, koja se zasniva na ideji da je osmeh najbolji odgovor na bilo koju situaciju.
  • Tajlandska kuhinja je poznata po upotrebi egzotičnih začina, kao što su čili, čili u prahu, đumbir, limunska trava i drugi. Takođe je poznata po balansiranoj kombinaciji slatkog, kiselog, gorkog i slanog.
  • Najpoznatiji festival na Tajlandu je Songkran, koji je posvećen vodi i proleću.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *