Kako sprečiti noćno znojenje?

Podeli

U određenim periodima života mnogi ljudi se susreću sa pojavom, koja baš i nije tako prijatna. Iako znojenje u snu može ukazivati ponekad i na ozbiljne zdravstvene probleme, noćno znojenje obično se posmatra kao reakcija organizma na promene temperature ili na emotivno stanje.

šta znači sanjati znojenje
Pexels: cottonbro studio

Znojenje u snu može se javiti iz različitih razloga, uključujući fiziološke, zdravstvene i faktore okoline.

Zašto se javlja znojenje u snu?

U tri osnovne grupe su podeljeni razlozi koji mogu dovesti do noćnog znojenja. Vrlo je važni utvrditi zašto se javlja noćno znojenje kod muškaraca i žena, jer od toga zavisi i šta je potrebno učiniti da prestane da se javlja.

Fiziološki razlozi su najčešći i odnose se najpre na proces termoregulacije ljudskog organizma. Naime, organizam prirodno reguliše temperaturu tokom sna, a znojenje može biti mehanizam za hlađenje tela. Vrlo često se to javlja tokom REM faze sna kada su metabolički procesi aktivniji.

Isto tako, intenzivni snovi ili noćne more mogu uzrokovati povećanu fizičku aktivnost u snu, što može rezultirati i znojenjem.

Postoje i zdravstveni faktori koji imaju uticaja na noćno znojenje. Hormonske promene, posebno kod žena tokom menopauze, mogu dovesti do znojenja u snu, a najpre zato što promene u nivou estrogena mogu uticati i na termoregulaciju tijela.

Noćno znojenje može biti vrlo očigledan simptom i različitih zdravstvenih stanja. Najpre se misli na oboljenja poput tuberkuloze recimo ili dijabetesa, ali i na pojedine vrste karcinoma.

Toplota u spavaćoj sobi ili prekrivači koji zadržavaju toplotu mogu uzrokovati znojenje u snu. Održavanje optimalne temperature vazduha može da pomogne u tom slučaju, ali i odabir odgovarajućeg prekrivača.

Konzumiranje začinjene hrane ili alkohola neposredno pre spavanja može takođe da utiče na pojačano znojenje u toku noći.

Lek za noćno znojenje

Metode za lečenje znojenja u snu mogu biti vrlo efikasne ukoliko se otkrije pravi uzrok. Ipak, treba imati na umu da univerzalan i siguran lek za noćno znojenje jednostavno ne postoji.

Neki od osnovnih koraka koje treba preduzeti su:

  • održavanje optimalne temperature vazduha u spavaćoj sobi
  • izbor laganije odeće i posteljine od prirodnih materijala
  • odgovarajuće promene u ishrani (manje začinjene hrane, kofeinskih i alkoholnih napitaka)
  • izbegavanje unosa velike količine tečnosti neposredno pre spavanja

Još predloga:

  • Ako imate dugu kosu, znojenje kod žena će biti manje izraženo ako kosu vežete pre odlaska na spavanje.
  • Redovno vežbajte, ali izbegavajte intenzivne fizičke aktivnosti neposredno pre odlaska na spavanje.
  • Tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili joge mogu pomoći u smanjenju stresa, što može uticati i na noćno znojenje.

U slučaju da noćno znojenje postane izraženo, često se javlja ili je praćeno drugim simptomima poput gubitka težine, groznice ili promena u apetitu, važno je posetiti lekara radi dijagnostikovanja i odgovarajućeg lečenja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *