Kako nacrtati Svetog Savu?

Podeli

Počev od, sada već daleke 1840. godine, na teritoriji tadašnje Kneževine Srbije se Sveti Sava obeležava kao školska slava.

Kako nacrtati Svetog Savu
Ilustracija napravljena od elemenata bojaknke.com i pixabay/StockSnap

Kako su se istorijske prilike menjale, tako su menjani i običaji u vezi sa ovom slavom, pa ne čudi što se u doba vladavine komunizma Sveti Sava školska slava nije slavio.

U novije vreme, a nedugo po prestanku vladavine komunista u našoj zemlji, Sveti Sava se ponovo obeležava u mnogim školama širom Srbije svake godine 27. januara. Tada se slavi spomen na dan kada je ovaj Svetac ispustio dušu u bugarskom gradu Velikom Trnovu.

Proslava Svetog Save

U zavisnosti od toga koja škola je u pitanju, Sveti Sava kao školska slava se obeležava na različite načine. Obično se na taj dan organizuju priredbe, kojima prisustvuju mnogi učenici i njihovi roditelji, ali i članovi kolektiva škole i druge zvanice.

Takođe, običaj je i da tada đaci i direktor, odnosno direktorka škole zajedno sa sveštenikom lome kolač, kako bi i na taj način proslavili školsku slavu.

Sveti Sava crteži

Pojedine škole organizuju i likovne konkurse, pa se mnogi učenici utrkuju oko toga kako nacrtati Svetog Savu, a da njihov crtež bude najuspešniji. Isto tako đaci neretko crtaju i Hram Svetog Save.

Neretko se to odnosi na učenike mlađih razreda, ali pojedine škole čak organizuju i nagrade likovne konkurse sa temom koja je vezana za školsku slavu.

Kako nacrtati Svetog Savu korak po korak?

Najbitnije je da dete odabere odgovarajuću grafitnu olovku ili flomaster, mada se uvek radije preporučuje korišćenje grafitne olovke, prosto zato što će lakše ispraviti sve eventualne greške. A na roditeljima je da ga podrže i objasne da je prilično izvesno da neće uspeti da nacrtaju lik Svetog Save odmah savršeno, već je potrebno i malo vežbe, ali je važno da ne odustanu.

Valjalo bi i da dete ima mogućnost da vidi kako izgleda Sveti Sava ili da im pustite tutorijal koji je u prilogu ovog teksta.

  • 1. Najpre označiti sredinu papira, pa tu nacrtati pažljivo duguljasti nos Svetitelja.
  • 2. Zatim nacrtati simetrično oči, pa iznad njih i obrve.
  • 3. Nakon toga treba nacrtati usta i bradu Svetog Save. Dodavanje linija za senčenje može se ostaviti i za kraj. Za sada je sasvim dovoljno da to budu konture.
  • 4. Sledi crtanje ušiju, što je jedan od jednostavnijih poteza.
  • 5. Oko ušiju treba zatim nacrtati kosu Svetog Save.
  • 6. Finalni deo crteža treba da bude usmeren na crtanje Svetiteljeve odore i na ukrašavanje, odnosno ulepšavanje crteža, što se postiže najpre linijama za senčenje, a zatim i bojenjem.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *