Zašto je Sveti Sava školska slava?

Podeli

Spomen na dan kada je u gradu Velikom Trnovu u Bugarskoj 27. januara 1236. godine, odnosno po starom kalendaru 14. januara, preminuo monah Sava, potonji Sveti Sava, obeležava se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Savindan.

zašto je sveti sava školska slava
Pexels: RDNE Stock project

Zanimljiv je podatak da je Sveti Sava krsna slava retko kojoj porodici, već je u pitanju školska slava. Takođe, Savindan je i slava mnogih hramova, ali i zanatlija.

Sveti Sava školska slava

Atanasije Nikolić bio je rektor Liceja u Kragujevcu, koji je izneo predlog da Sveti Sava bude proslavljan kao školska slava.

Njegov predlog je Sovjet Knjaževstva Srpskog usvojio na dan 02. januara 1840. godine i tom prilikom doneo odluku da će ubuduće biti proslavljan Sveti Sava kao školska slava.

Prema prvobitnoj obluci Popečiteljskog prosvještenija, zvaničnici ne samo državne vlasti u tadašnjoj zemlji, nego i crkvene su naveli da od tog momenta Sveti Sava postaje zaštitnik svih škola i da će taj dan biti najsvečanije proslavljan.

U vreme vladavine knjaza Danila 1856. godine i Crna Gora počinje da slavi Svetog Savu kao školsku slavu.

Nažalost, sa dolaskom komunističke vlasti je ova odluka ukinuta i to 1945. godine.

Nakon završetka komunističke vladavine u našoj zemlji, ponovo se slavi Sveti Sava školska slava širom Srbije.

Zanimljivosti o Savindanu

  • Himna Svetom Savi, koja je obeležje Savindana nastala je početkom 19. veka.
  • Mnogi esnafi slave Svetog Savu kao svog zaštitnika i to kako opančari i obućari, tako isto i tkači, užari i drugi.
  • Jedno od narodnih verovanja koje se vezuje za Savindan veli da će se zbiti nešto izuzetno loše i značajno za zemlju, ukoliko na taj dan bude bilo gromova i munja.
  • Ukoliko na praznik Svetog Save bude sunčano, veruje se da će godina biti izuzetno rodna.
  • Deca bi trebalo da se potrude na Savindan da nauče ili neku pesmicu ili poslovicu ili priču, kako bi im um ostao bistar tokom cele godine.
  • Na Savindan u školama se ne organizuje nastava, ali se organizuju priredbe i proslavlja Sveti Sava školska slava. Mnoge škole poštuju tradiciju da učenici osmog razreda osnovne ili četvrtog srednje, tog dana lome kolač sa direktorom škole i sveštenikom, te taklo simbolično obeleže slavu.
  • U mnogim delovima naše zemlje se na taj dan ne koriste noževi i britve, budući da postoji verovanje da ako se to uradi na Savindan, onda će i čeljusti vukova biti otvorene i stoka će stradati.
  • Još je jedno verovanje za Savindan vezano za stoku, uzevši u obzir da se pored ostalog, Sveti Sava smatra i zaštitnikom stoke i stočara. Naime, običaj je da se na ovaj dan ne oblači ništa što je crvene boje, jer postoji verovanje da će crvena boja privući vukove koji će potamaniti stoku.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *