Kada i zašto dete boli uvo?

Podeli

Prvi susret svakog roditelja sa upalom uveta mališana je vrlo traumatičan u većini slučajeva. Međutim, kada dete zaboli uho, odnosno boli uvo, trebalo bi reagovati praktično odmah, kako bi problem bio vrlo brzo rešen.

zasto dete boli uvo 
upala uha kod dece
upala uha
pexels

Obično kada dete boli uvo, ono ima i povišenu temperaturu, razdražljivo je, a u zavisnosti od uzrasta, može ili ne može da ukaže roditeljima na problem koji ima.

Upala uha kod dece

U principu upala uha kod dece je jedna od najčešćih pojava, pa neki od tog problema pate već od najranijeg detinjstva.

U većini slučajeva se kao razlog navodi infekcija nosa ili grla, a najčešće upala uveta kod dece se javlja kada prvi put stupe u kolektiv. Infekcije grla ili nosa su najčešće izazvane virusima, ali u pojedinim slučajevima i bakterijama, pa čak i gljivicama.

Samim tim što je Eustahijeva tuba kod dece tako postavljena, da relativno lako sav sadržaj iz nosa, odnosno iz ždrela dolazi do srednjeg uha, infekcije se javljaju upravo kada se taj sadržaj koji je zaražen virusom ili bakterijom sliva.

Vrlo je važan i odbrambeni sistem svakog organizma, pa obično pedijatri preporučuju svim roditeljima da maksimalno rade upravo na jačanju imunološkog sistema kod dece. A sve to posebno važi ukoliko se upala uha javlja relativno često u određenom vremenskom periodu.

Upala uha kod dece – simptomi

U principu je teže uočiti simptome kod mlađe dece, odnosno beba, jer razlog može biti i upala grla, ali i prisustvo virusa.

Mahom simptomi upale uha kod beba nastaju nakon prehlade. Najčešće nos bebi curi ili bude zapušen, ali ako se reaguje na vreme u većini slučajeva i ne dođe do upale uha. Naime, preporuka je neprekidno ispirati nos bebi fiziološkim rastvorom, jer je higijena nosa izuzetno značajna za sprečavanje upale uha.

U većini slučajeva upala uha kod bebe ne zahteva naročito lečenje, ukoliko je blaža. Često je sasvim dovoljno intenzivnije ispirati nos fiziološkim rastvorom, tako da tada simptomi upale uha najčešće relativno brzo nestaju.

Međutim, može se dogoditi da dođe do određenih komplikacija, a koje podrazumevaju povišenu temperaturu, pa čak i dijareju i povraćanje. U takvim situacijama je potrebno što pre se obratiti pedijatru i nadležnom ORL stručnjaku, kako bi prepisao terapiju odgovarajućim medikamentima.

U svakom slučaju bi trebalo posebno voditi računa ukoliko je beba razdražljiva, te ako često svojim ručicama hvata glavu u predelu ušiju i naravno, ako ima povišenu temperaturu ili neki drugi simptom, te bi je valjalo u što kraćem roku odvesti na pregled kod lekara.

Kada su u pitanju nešto starija deca, oni roditeljima uglavnom kažu da imaju problem, jer najčešće osećaju probadanje u predelu uha, pa se na to i požale.

Kako izlečiti upalu uha kod dece?

Kada je u pitanju bol u uhu kod dece, lek ne mora uvek da bude prepisan, ali je svakako preporučljivo obratiti se stručnjaku za savet.

U zavisnosti od toga da li je u pitanju blaža ili jača upala uveta kod dece će zavisiti i terapija, odnosno tok lečenja.

A u slučaju da nadležni lekar smatra da je potrebno uključiti medikamente u terapiju, vrlo je verovatno da će detetu biti prepisan odgovarajući antibiotik.

Ali pre nego što to nadležni lekar učini, u većini slučajeva zahteva od roditelja da urade bris nosa i grla, kako bi bilo utvrđeno prisustvo bakterija i da bi bio odabran odgovarajući antibiotik.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *