Da li se za Aranđelovdan priprema žito?

Podeli

Aranđelovdan je jedna od najčešćih krsnih slava u Srba. U hrišćanskoj teologiji se arhanđeli karakterišu kao bića natrirodnih moći. Iako ih ima na hiljade, njih sedam se smatraju najznačajnijim i poznata su njihova imena. Smatra se da pojam arhangel vodi poreklo od grčkih termina, koji se slobodno prevode kao glavni ili prvi anđeo.

Aranđelovdan

Jedan od njih je i Sveti arhanđel Mihailo, koji se istakao u borni protiv Lucifera. Važi za jednog od hrabrih božanskih vojskovođa.

Ko je bio Sveti arhangel Mihailo?

Među nebeskom vojskom posebno su se isticali arhanđeli. Njih sedam su poznati po imenima, a prvi među jednakima je bio i Sveti arhangel Mihailo.

Zaštitnik je Saborne crkve i dokazani borac protiv jeresi, ali i Satane. Okarakterisan je kao čuvar vere, a u našem narodu se veruje da štiti i stoku, jer zahvaljujući svojoj hrabrosti uspeva da otera i vukove. Takođe je istorijski ostao upamćen i kao Svetac zaštitnik članova dinastije Nemanjić.

Arhangel Mihailo se pominje u Bibliji kao prvi koji se usprotivio nečastivom, posle čega je počeo nebeski rat. Rezultat je bio proterivanje Satane i đavola u večni pakao.

Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan

Krsna slava Sveti arhangel Mihailo – Aranđelovdan se obeležava u mnogim porodicama širom Srbije. Budući da važi za jednog od najčešćih Svetaca zaštitnika, to je na viskom drugom mestu slava Aranđelovdan među Srbima i to odmah nakon Svetog Nikole.

Jedna od zanimljivosti koja se gotovo uvek pomene kada je u pitanju ova slava vezana je za običaj pripreme slavskog žita. Naime, da je Sveti arhangel Mihailo živi Svetac veruju mnogi slavari, te iz tog razloga ne pripremaju slavsko žito za taj dan. Međutim, u crkvenom učenju takve infromacije nema, te se shodno tome, uprkos ovom narodnom verovanju i za Aranđelovdan priprema slavsko žito, kao i za druge krsne slave. Jednostavno je objašnjenje – žito za krsnu slavu se priprema ne za Sveca, već za duše predaka, te shodno tome nema razloga da izostane njegova priprema za Aranđelovdan.

Kad je Aranđelovdan?

Svako koga zanima kada je Sveti arhangel Mihailo bi najpre trebalo da zna da je u pitanju jedan od nepokretnih Praznika, što znači da svake godine pada u isti dan. A to je po starom kalendaru 8. novembar, odnosno 21. novembar po novom kalendaru.

Pun naziv ovog Praznika u crkvenom kalendaru je Sabor Svetog arhangela Mihaila i ostalih nebeskih sila bestelesnih.

Koliko je veliki broj porodica u našoj zemlji kojima je krsna slava Aranđelovdan govori podatak da je po broju slavara na drugom mestu.

Sveti arhangel Mihailo ikona

Uzevši u obzir da je bio borac za veru, Sveti arhangel Mihailo se na ikonama i freskama prikazuje u vojničkom odelu, odnosno u oklopu, kako u ruci drži visoko koplje ili mač.

Postoje i ikone na kojima je prikazan sa mačem u desnoj ruci i grančici palme u levoj.

Sveti arhangel Mihailo molitva

Kao i svakom Svecu, tako treba da bude upućena i molitva Svetom arhangelu Mihailu, koja se čita ponedeljkom i glasi:

Sveti arhangele Mihailo, odagnaj od mene duha lukavog koji me iskušava. O veliki arhistratiže Božiji Mihailo – pobedniče demona!

Pobedi i uništi sve moje vidljive i nevidljive neprijatelje i umoli Gospoda Svedržitelja da me spase i odbrani od svake bolesti, i smrtonosne rane i iznenadne smrti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *