Kad je bio zemljotres u Skoplju?

Podeli

Sa opravdanim razlogom se zemljotres u Skoplju smatra jednim od najrazornijih zemljotresa koji je ikada pogodio područje Balkana.

Kad je bio zemljotres u Skoplju?
The State Archives of the Republic of Macedonia (DARM), Skopje Department, Public Domain

U rano jutro tog 26. jula 1963. godine, u 05:17 časova, potres je bezmalo sravnio sa zemljom glavni grad tadašnje Republike Makedonije, koja je bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Procenjeno je da je čak oko 80 procenata grada uništeno.

Koje godine je bio zemljotres u Skoplju?

Serija razornih zemljotresa koja je pogodila ovaj deo Evrope započela je na dan 26. jula 1963. godine, kada se zbio katastrofalni zemljotres u Skoplju.

Kulminacija tog aktivnog seizmološkog perioda na području Balkanskog poluostrva bio je zemljotres u Crnoj Gori 1979. godine.

Razorni zemljotres u Skoplju imao je momentnu magnitudu jačine 6,1, što odgovara jačini od 6,9 stepeni Rihterove skale.

Iako je trajao samo 20 sekundi, potres, koji je za sobom ostavio pustoš, osetio se i na širem području doline reke Vardar.

Razorni zemljotres u Skoplju 1963.

Razlozi zbog kojih se pominje katastrofalni zemljotres u Skoplju vezani su za pustoš koju je ovaj potres ostavio za sobom, tako da procene pokazuju da je čak oko osamdeset procenata celokupne gradske arhitekture uništeno.

Uz 15.800 uništenih stanova, oko 28.000 ih je oštećeno.

Živote je izgubilo čak 1.070 ljudi.

Povređeno ih je najmanje 3.000, a procenjeno je da su mnogi stanovnici Skoplja ostali invalidi. Njih oko 1.200 čak.

Katastrofalni zemljotres u Skoplju

Razorni zemljotres u Skoplju ostao zabeležen ne samo kao jedan od najjačih na području Balkana i tadašnje Jugoslavije, nego i kao svojevrstan simbol solidarnosti, kako ljudi koji su živeli u svim republikama tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, tako i mnogih drugih zemalja, koje su pritekle u pomoć.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je, po zahtevu predstavnika 35 zemalja, u svoje agende uvrstila i pomoć Skoplju.

Čak 78 država je tom prilikom ponudilo pomoć i to kako u vidu novčanih i medicinskih sredstava, tako isto i u vidu stručne pomoći inženjera i građevinskih radnika, sa ciljem ponovne gradnje grada.

Izuzetno je zanimljiv podatak da se Gradski muzej u Skoplju nalazi u blizini nekadašnje železničke stanice, koja je takođe bila oštećena tokom zemljotresa, a na kojoj postoji sat koji pokazuje uvek isto vreme – 05:17 sati, kao spomen na katastrofalni zemljotres u Skoplju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *