Kada je Dan muškaraca?

Podeli

Internacionalni ili Međunarodni dan muškaraca obeležava se svake godine 19. novembra kako bi se naglasila važnost muškaraca i muškog zdravlja, promovisale pozitivne uloge muškaraca i podstakla ravnopravnost između polova.

kada je dan muškaraca
pixabay: StockSnap

Osnovni razlog za uvođenje ovog dana jeste da se skrene pažnja na specifične izazove sa kojima se muškarci suočavaju u društvu, kao što su problemi sa mentalnim zdravljem, rodni stereotipi i pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i prevencija nasilja i podrška očinstvu.

Međunarodni dan muškaraca takođe pruža priliku da se proslave pozitivni doprinosi koje muškarci donose svojim porodicama, zajednicama i društvu u celini. Ujedno, Dan muškaraca je i svojevrstan podsetnik da se muškarci osnaže da se brinu o svom zdravlju, da se bore protiv štetnih stereotipa o muškosti i da podrže jednakost i prava svih polova.

Tokom Dana muškaraca mogu se organizovati različite aktivnosti i kampanje, kao što su panel diskusije o muškom zdravlju, radionice o rodnim ulogama, akcije za promociju mentalnog zdravlja muškaraca, kao i događaji koji slave pozitivne muške uzore i doprinose.

Važno je napomenuti da Međunarodni dan muškaraca ne treba da bude suprotstavljen Međunarodnom danu žena, već da bude deo šireg napora za postizanje rodne ravnopravnosti i unapređenje dobrobiti svih ljudi bez obzira na pol.

Kada je Dan očeva?

Dan očeva se obeležava u različitim delovima sveta različitih datuma. Primera radi, u većini zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Veliku Britaniju, Dan očeva se slavi treće nedelje u junu. Međutim, u drugim zemljama, poput Španije i Italije, na primer, Dan očeva se slavi 19. marta. Takođe postoje zemlje koje obeležavaju Dan očeva drugih datuma tokom godine.

Iako se datum i način obeležavanja Dana očeva mogu razlikovati širom sveta, njegova suština je ista – slavljenje i poštovanje očinstva i uloge očeva u porodici i društvu. Upravo to je i prilika da se izrazi zahvalnost i ljubav prema očevima, kao i da se podstakne svest o važnosti roditeljstva i podrške prisustva očeva u životima svoje dece.

Dan muškaraca u Srbiji

U Srbiji se Međunarodni dan muškaraca, 19. novembar, postepeno počeo obeležavati poslednjih godina, ali nije dobio značajnije institucionalno priznanje ili široku javnu pažnju kao što su neki drugi praznici ili dani koji se obeležavaju u društvu.

Iako nema zvaničnih manifestacija ili aktivnosti u Srbiji povodom Dana muškaraca, ovaj datum može biti podsticajan da se razmišlja o pitanjima muškog zdravlja, rodne ravnopravnosti, mentalnog zdravlja muškaraca i drugim temama koje su bitne za muški deo populacije.

Kada se pominje Dan muškaraca u Srbiji najpre se misli na crkveni praznik Očevi ili Oci.

Dan muškaraca u Rusiji

Međunarodni dan muškaraca, koji se obeležava 19. novembra, takođe se obeležava i u Rusiji. Međutim, nivo svesti i značaj ovog dana može varirati u različitim delovima zemlje i među različitim društvenim grupama.

Dan muškaraca čestitke

  • Iako se Dan muškaraca u Srbiji praktično i ne obeležava, nije zgoreg imati na umu i pojedine čestitke, koje se mogu uputiti tog dana pripadnicima jačeg pola.
  • Ne zaboravite da se i tog, ali i svih ostalih dana zahvalite muškarcu, koji vam je podrška u životu, što možete učiniti nekom od sledećih poruka:
  • Danas slavimo tebe i sve muškarce koji čine naš svet boljim mestom. Hvala ti što si uvek tu i podržavaš me. Srećan Dan muškaraca!
  • Neka ti ovaj dan donese radost, ljubav i priznanje za sve što činiš. Srećan Dan muškaraca!
  • Hvala ti što si snažan oslonac i podrška u mom životu. Danas slavimo tebe i sve muškarce koji nas čine boljima.
  • Danas želim da ti se zahvalim za sve što činiš i da te podsetim koliko si važan u mom životu. Srećan ti Dan muškaraca!
  • Neka ti ovaj dan donese mnogo ljubavi, radosti i priznanja za sve tvoje napore.
  • Hvala ti što si uvek tu da me podržiš i inspirišeš. Srećan ti Dan muškaraca!
  • Hvala ti što si uvek tu kao oslonac i podrška. Neka ti danas svaki trenutak bude ispunjen zadovoljstvom i blagoslovima.
  • Danas slavimo sve divne muškarce koji svojom snagom, odlučnošću i ljubavlju čine naš svet boljim mestom. Hvala ti što si deo toga! Srećan Dan muškaraca!

Poklon za Dan muškaraca

Izbor poklona za Dan muškaraca može zavisiti od interesa i ličnosti osobe kojoj poklanjate, kao i od vašeg odnosa sa njom.

Ukoliko to praktikujete, poklon za Dan muškaraca možete lako odabrati. Dovoljno je samo da razmislite o tome šta muškaraca koga želite da obradujete voli da radi.

Kvalitetan parfem ili kolonjska voda može biti odličan poklon za Dan muškaraca, a možete da razmislite i o poklonu poput bežičnih slušalica, pametnog sata, punjača za telefon ili drugih gedžeta koji bi mu mogli olakšati život, ukoliko je u pitanju muškarac koji je ljubitelj tehnologije.

U slučaju da je vaš muškarac ljubitelj čitanja, poklonite mu neku knjigu, dok je za ljubitelje umetnosti dobra opcija poklon u vidu ručno izrađenih predmeta, umetničkih dela ili fotografija koje će dodati lični pečat njegovom prostoru.

Razmislite o personalizovanim poklonima kao što su gravirane čaše, personalizovane narukvice ili unikatni predmeti sa porukom koja će mu značiti.

I na kraju, ne zaboravite da je najbolji poklon za Dan muškarca vreme provedeno zajedno, tako da možete organizovati romantičnu večeru, izlet u prirodu ili jednostavno provesti kvalitetno vreme u zajedničkom razgovoru i uživanju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *