Koji je najrazorniji zemljotres u Crnoj Gori?

Podeli

Najrazorniji zemljotres u Crnoj Gori dogodio se 15. aprila 1979. godine u 06:15h po lokalnom vremenu. Iako je potres trajao tek desetak sekundi, ostavio je pustoš i odneo ljudske živote.

Koji je najrazorniji zemljotres u Crnoj Gori?
Fotografija razorenog Kotora uzeta od Boka News
Kotor tog 15.04.1979. i sada

Magnitude 7 stepeni po Rihterovoj skali i intenziteta 9 stepeni Merkalijeve skale, zemljotres u Crnoj Gori 1979. godine bio je najrazorniji koji ta zemlja pamti.

Epicentar ovog zemljotresa bio je na udaljenosti od 15 kilometara od obale, u Jadranskom moru, na potezu između Ulcinja i Bara.

Saznajte kako i zašto se javljaju zemljotresi?

Veliki broj stradalih i značajna materijalna šteta posle zemljotresa

Izuzev čak 250 naselja, koja su delimično ili potpuno uništena, ovaj zemljotres je odneo i 101 ljudski život u Crnoj Gori i 35 u susednoj Albaniji. Od 1.700 povređenih tokom zemljotresa, njih 159 čak je bilo teže povređeno. Bez domova je ostalo više od 100.000 ljudi.

Značajan broj primorskih gradova je oštećen u većoj ili manjoj meri i to najpre:

  • Bar
  • Ulcinj
  • Petrovac
  • Tivat
  • Kotor
  • Budva
  • Herceg Novi
  • Risan

Srušeni su mnogi hotelski i objekti zdravstvenih institucija, dok su Stari gradovi u Ulcinju, Baru, Budvi i Herceg Novom ili delimično ili potpuno uništeni.

Tek osam od ukupno 400 zdanja u budvanskom Starom gradu je preživelo ovaj potres, dok je velika oštećenja pretrpeo i Stari grad u Herceg Novom. U Baru je stradao nekadašnji akvadukt i tvrđava je u nešto manjoj meri oštećena, dok je ulcinjski Stari grad potpuno uništen. Kula Balšića u tom gradu je takođe uništena.

Sa zemljom je sravljeno više od čak 450 sela, dok su i određeni gradovi u unutrašnjosti pretrpeli značajna oštećenja.

Gotovo polovina oštećenih objekata bila su domaćinstva, a zabeležen je i veliki broj oštećenih sakralnih objekata, crkava i manastira. Više od 1.000 je oštećenih zdanja, koja su bila okarakterisana kao Spomenici kulture.

Nakon ovog zemljotresa, uređaji su registrovali čak 90 naknadnih potresa značajne jačine (magnituda 4 i više), stotinu njih čija je magnituda bila 3,5 do 4 stepena i gotovo 10.000 potresa slabije jačine.

Dodatno su štetu izazvala brojna klizišta i odroni, koji su se javili nakon smirivanja tla.

Solidarnost stanovnika Jugoslavije

Budući da je Crna Gora u to vreme bila jedna od država članica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) to su stanovnici svih ostalih republika učestvovali u obnovi, koja je trajala bezmalo tri decenije.

Na Skupštini tadašnje države donet je i Zakon o obnovi Crnogorskog primorja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *