Kad je Kurban-bajram?

Podeli

Kurban-bajram jedan je od dva najveća muslimanska praznika. Usko je vezan za obred Hadže, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti svakog muslimana. Na ovaj praznik se prinosi žrtva, a hrana se deli sa rodbinom i siromašnima.

Kurban-bajram
Eid ul-Adha
Pexels – PNW Production

Jedno od čestih pitanja u vezi sa ovim praznikom je i: Kada se slavi Kurban-bajram?

Slavi se tri dana nakon obavljenog Hadža (hodočašća) u Meku, koji je verska dužnost svakog muslimana.

Iako po islamskom kalendaru to nije pokretan praznik (10, 11 i 12 dan islamskog meseca zulhidže), on je pokretan u odnosu na gregorijanski kalendar, jer se islamski lunarni i solarni gregorijanski razlikuju za 10 dana godišnje.

Šta je Kurban-bajram?

Kurban-bajram (na turskom i kako ga zovu narodi i narodnosti bivše Jugoslavije) ili Eid ul-Adha (na arapskom) predstavlja podsećanje na žrtvu koju je Bog tražio od Avrama (Abrahama, Ibrahima), da bi se uverio u njegovu odanost jednom Bogu.

Bog je. kako se veruje od Avrama (praoca svih monoteističkih religija) tražio da žrtvuje svog prvorođenog sina, da bi iskazao svoju prvrženost ideji o postojanju jednog Boga. Avram je bio spreman to da učini, te kada je Bog to video, rešio je da ga poštedi takvog bola i da ipak umesto sina žrtvuje ovna.

Običaji za Kurban-bajram

Baš kao nekad, pre više vekova, i danas se na Kurban-bajram žrtvuje ovan. Oni koji se u tom trenutku nalaze na Hadžu to čine u dolini Mina, dok ostali vernici to čine kod svojih kuća.

Muslimani koji nisu na Hadžu, Kurban-bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz (namaz = molitva), čekaju izlazak sunca te klanjaju bajram namaz, nakon čega sledi čestitanje, pa odlazak na groblje. Zatim se vraćaju svojim kućama, gde se odvijaju pripreme za obavljanje žrtvovanja ovna po pravilima islamskog zakona šerijata.

Običaj islamski nalaže da se jedna trećina ovna pokloni sirotinji, jedna trećina rođacima i prijateljima i jedna trećina da ostane za porodicu. Međutim, ukoliko je porodica lošeg materijalnog stanja, dozvoljeno joj je da zadrži celog ovna.

Za ovaj praznik roditelji daruju svoju decu, a žene pripremaju bogatu trpezu za goste.

Kako se čestita Kurban-bajram?

Na našim prostorima Kurban-bajram se čestita isto kao i Ramazanski bajram (ova dva praznika su najznačajniji muslimanski praznici) i to rečima Bajram šerif mubarek olsun.

Za kraj, treba napomenuti da je Kurban-bajram je više od obreda i proslava. Ovaj praznik svakog vernika tera da sagleda širu sliku života, prepozna šta je istinski blagoslov i lepota darivanja onima koji nemaju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *