Zašto treba posetiti Bratislavu?

Podeli

U jugozapadnom delu zemlje, na obalama reke Dunav, nalazi se glavni grad Slovačke. Bratislava je grad bogate kulture i istorije, a osim po bogatom nasleđu, poznata je i kao domaćin brojnih, vrlo zanimljivih festivala.

bratislava slovacka
Pixabay – Ajale

Najveći grad u Slovačkoj

Površinu nešto veću od 360 kvadratnih kilometara zauzima prestonica Slovačke. Okružuju je tri planine, a osim što je najveći grad u Slovačkoj, Bratislava važi i za jedan od najstarijih u zemlji.

U blizini Bratislave nalazi se i granica Slovačke sa Mađarskom i Austrijom.

bratislava
Pixabay – Ajale

Kratka istorija Bratislave

Slovenski knez po imenu Braslav je najverovatnije tokom 9. veka podigao utvrđenje na mestu, na kome se danas nalazi grad Bratislava. Po njemu je i utvrđenje nazvano, a kasnije i grad.

U naredna dva veka, tu je bilo i izuzetno važno trgovačko čvorište, a prestonica Kraljevine Ugarske Bratislava postaje tokom 13. veka. Upravo u to vreme su izgrađene neke od znamenitosti slovačke prestonice, kao što su različiti sakralni objekti i Stari Grad.

Pored toga što ima dugu istoriju, Bratislava beleži i značajna stradanja, a najpre u vreme turskih ratova, kao i za vreme Drugog svetskog rata, kada je nacistička Nemačka anketirala, te kasnije u doba komunističke vlasti.

Značajan centar u kulturnom i privrednom smislu Bratislava postaje tek nakon pada komunizma, a posle raspada Čehoslovačke, na Češku i Slovačku, postaje i glavni grad zemlje.

bratislava
Pixabay – Ajale

Znamenitosti Bratislave

Stari Grad slovačke prestonice sasvim sigurno je jedan od simbola Bratislave danas, a to su i druge građevine.

Katedrala u Bratislavi posvećena Svetom Martinu, ne samo da je jedan od simbola grada, nego je i prepoznatljiva građevina najpre zbog kupole u zelenoj boji.

Već pomenuti Stari Grad Bratislave izuzetno je značajan po brojnim građevinama koje se tu nalaze. Jedna od najpoznatijih je Stara palata, u kojoj su stolovali kraljevi.

Izuzev bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, koje je uočljiv u na području Starog Grada posebno, turisti mogu uživati i u različitim kafićima, barovima i restoranima, te probati tradicionalne lokalne specijalitete i domaća vina.

bratislava
Pixabay – PaulCosmin

Osim toga, u Starom Gradu nalazi se i franjevačka crkva, zatim stara gradska većnica, Bratislavski grad i Zmajeva fontana, kao i druge zanimljive građevine.

Sam centar Bratislavske tvrđave je deo poznat kao Bratislavski grad, za koji je utvrđeno da je podignut tokom 9. veka.

Spomenik ljudima stradalim tokom Drugog svetskog rata je još jedan od simbola savremene Bratislave. Poznat kao Slavi, ovaj spomenik karakterističan je i po vidikovcu, sa koga se može uživati u pogledu na slovačku prestonicu.

bratislava
Pexels – Dimitry Anikin

Zanimljivosti o Bratislavi

  • Jedna od najstarijih fabrika piva nalazi se u Bratislavi. Pivara u Starom Mestu funkcionisala je počev od 15. veka.
  • Pored toga što je jedan od najstarijih gradova u Slovačkoj, Bratislava važi za jednu od najmanjih evropskih prestonica.
  • Mostovi su još jedan od simbola Bratislave.
  • U ovom gradu održava se i Festival vina, koji je izuzetno posećen.
  • Zbog relativno male površina koju zauzima, Bratislava je vrlo lako dostupna i biciklom i pešice, iako u gradu odlično funkcioniše i javni gradski prevoz.
  • Bratislava je domaćin mnogim zanimljivim festivalima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *