Kada je nastao Vračar?

Podeli

Jedna od ukupno 17 opština, koliko ih obuhvata teritorija Grada Beograda je i Vračar. Reč je o centralnoj gradskoj opštini, koja se proteže između Autokomande, Vukovog spomenika, Trga Slavije i Crvenog krsta.

kako je nastao vračar vracar
Vitriden – Javno vlasništvo

Na području Gradske opštine Vračar nalazi se i nekoliko najznačajnijih znamenitosti grada Beograda, među kojima se posebno izdvaja hram Svetog Save.

Kratka istorija Vračara

Vračar važi za jednu od najstarijih opština na teritoriji grada Beograda. Kako je navedeno na sajtu Gradske opštine Vračar, prvo pominjanje tog naziva zabeleženo je krajem 15. veka, odnosno 1492. godine.

U toku narednih decenija se Vračar pominje kao hrišćanska mahala, koje se nalazi na teritoriji Beogradske Varoši i u kojoj postoji ukupno 17 kuća.

Sledeće pisano svedočenje o Vračaru vezano je za 27. april 1594. godine, kada su spaljene mošti Svetog Save na Vračarskom platou. Kasnije je baš na tom mestu i podignut hram Svetog Save, koji je među najvišim hrišćanskim svetinjama u ovom delu Evrope.

Postoje tvrdnje da pojam Vračar potiče od toga što su brojne vračare u davna vremena živele na tom području. Tačnije, na mestu na kome se danas nalazi Vračar bio je deo Carigradskog druma, u čijoj okolini su živeli uglavnom Romi, među kojima je bilo i žena koje su se bavile čitanjem sudbine i vračanjem.

Druga tvrdnja vezana je za vrapce, koji su u velikom broju živeli na tom području, pa se čitav Vračar nazivao Vrapče polje. Mada, istini za volju, ta teorija baš i nije naročito prihvaćena.

Znamenitosti Vračara

Izuzev Muzeja Nikole Tesle, jedna od najznačajnijih građevina na Vračaru su Hram Svetog Save i Narodna biblioteka.

Ne treba zaboraviti ni malu crkvu Svetog Save, koja je podignuta za manje od dva meseca tokom 1935. godine.

Hram Svetog Save vremenom je postao ne samo simbol Vračara, nego i simbol grada Beograda. Arhitekte Aleksandar Deroko i Bogdan Nestorović su zaslužni za projekat ovog velelepnog zdanja, a nacrt za projekat je izrađen 1930. godine. Gotovo ceo jedan vek nastajala je ova svetinja, koja je tek pre koju godinu i freskopisana.

Posebno je interesantna kripta hrama Svetog Save, koju ne bi trebalo propustiti prilikom posete ovoj Svetinji.

Grada Narodne biblioteke Republike Srbije nalazi se na Vračarskom platou, u neposrednoj blizini Hrama i spomen biste, posvećene najvećem srpskom naučiku, Nikoli Tesli. Smatra se jednom od najznačajnijih institucija u nacionalnom smislu, a podignuta je nakon uništenja prvobitne Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

Na Vračarskom platou nalazi se i spomenik vođi prvog srpskog ustanka, voždu Karađorđu Petroviću, a u blizini je i Karađorđev park.

Na području beogradske opštine Vračar nalaze se čak četiri pozorišta i to jedno profesionalno, dva amaterska i jedno dečije. Takođe, na teritoriji ove prestoničke opštine nalaze se i mnoge značajne zdravstvene institucije.

Zanimljivosti o Vračaru

Prvi zanatski centar takve vrste u celom Beogradu je Gradić Pejton, koji se nalazi na području opštine Vračar. Tačnije u blizini Čuburskog parka, u delu Vračara poznatom kao Čubura.

Jedna od najstarijih gradskih zelenih pijaca, koja je ujedno i najpopularnija, Kalenić pijaca je takođe na području ove opštine.

U blizini Sportskog centra Vračar nalazi se spomen-česma, koja je podignuta u znak sećanja na bombardovanje Čubure na Uskrs 1944. godine.

Na području beogradske opštine Vračar nalazi se i Zavod za zaštitu spomenika kulture, kao i Vozarev krst, koji je i zaslužan za naziv tog dela opštine, odnosno Crvenog krsta.

Opština Vračar počev od aprila 1993. godine ima i svoj grb i himnu.

Tekst za himnu Vračara napisao je Ivan V. Lalić, a muziku je komponovao Rajko Maksimović.

Kafane Vračara ono su što se često pominje, prosto zato što su bile jedno od glavnih obeležja ne samo tog dela Beograda, nego i čitavog grada. Neke od najpoznatijih vračarski kafana su bile Sokolac, Trandafilović i Čubura, kao i Čuburska lipa, Orašac, Mala Madera i druge. Neke od njih i danas postoje.

Prvi restoran iz lanca McDonald’s otvoren je upravo na Vračaru. Tačnije, u martu 1988. godine je Beograd dobio prvi restoran iz ovog lanca, koji je otvoren na Slaviji.

A na Slaviji je nekada postojao i Sunčani sat, jedini takve vrste u Beogradu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *