Kada počinje leto?

Podeli

Nekada se tačno znalo kog datuma počinje koje godišnje doba i to je sve bilo usklađeno sa odlikama klime u tom periodu. Znalo se kada je leto, kada zima, a kada proleće ili jesen. Ali poslednjih decenija, usled sve intenzivnijih klimatskih promena, ta granica nije više tako lako uočljiva.

kad pocinje leto
Pexels/Marc Richards

Oko tri meseca u delovima sveta, u kojima vlada umerena klima traje jedno godišnje doba, tako da ih ima ukupno četiri. Od 21. marta do 21. juna je proleće, a nakon toga počinje leto i traje do 23. septembra. Jesen je naredno godišnje doba u područjima sa umerenom klimom i traje sve do 22. decembra, kada nastupa zima, koja zvanično traje sve do 21. marta naredne godine.

Zanimljivo je i to da u onim delovima sveta, u kojima vlada tropska klima postoje samo dva godišnja doba, koja su simbolično nazvana sušno i kišno. Kišno doba godine je slično proleću u delovima sveta sa umerenom klimom, dok se sušno može poistovetiti sa ostala tri godišnja doba.

Na Arktiku i na Antarktiku, kao i u delovima sveta u kojima se nalaze pustinje je prisutno samo jedno godišnje doba, to jest večna zima, odnosno večno leto.

Upoznajte se sa zanimljivim destinacijama širom sveta.

Zašto se smenjuju godišnja doba?

Logično je pitanje kako se određuju datumi smene godišnjih doba i naravno, zbog čega se uopšte ona smenjuju.

Poznato je da svako od navedenih godišnjih doba, a u područjima zemalja u kojima vlada umerena klima karakterišu određene odlike klime, a razlog smene godišnjih doba je vrlo jednostavan. Naime, sve te klimatske odlike su vezane za položaj planete Zemlje, odnosno za njenu udaljenost od Sunca u određenom periodu godine.

Naravno ima i onih koji osporavaju ovu tvrdnju, ali za sada ne nude naročito validne dokaze za svoje teorije.

Kada počinje leto?

Pre nego što budemo naveli kada počinje leto i kada se završava, moramo objasniti da su godišnja doba na južnoj zemljinoj hemisferi potpuno suprotna od onih, koja su prisutna na severnoj hemisferi. Tako je na primer leto period godine, koji na severnoj hemisferi traje u periodu od juna do avgusta, dok je to zapravo od decembra do marta na južnoj zemljinoj hemisferi.

Kao zvaničan početak leta je naveden 21. juni, jer je tada letnji solsticij, odnosno dugodnevnica. Upravo tog dana je najkraća noć cele godine, dok je obdanica 21. juna najduža.

U momentu kada za stanovnike severne zemljine hemisfere počinje leto, za one koji žive na južnoj hemisferi naše planete zvanično počinje zima.

Interesantno je pomenuti da postoje verovanja u našem narodu o tome šta treba učiniti prvog dana leta. Samim tim što je to period u toku godine koji je najtopliji i najsunčaniji, on je u stara vremena simbolizovao početak, pa zato postoji verovanje da tog dana treba početi neki posao ili ljubavnu vezu, to jest sve ono što želimo da napreduje u narednom periodu.

Za sve one osobe koje možda žele da smršaju, preporučuje se da upravo onog dana kada zvanično počinje leto startuju sa izabranom dijetom, mada se mora priznati da je poželjno da to učine i ranije, kako bi bili spremni da uživaju u čarima letovanja, a ne razmišljajući da li im kupaći kostim stoji dobro ili ne.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *