Zašto treba uklapati cipele i tašnu?

Podeli

Modni stil nije lako napraviti i neka modna pravila mogu da iskomplikuju život pre svega ženama. Jedno od tih pravila iz „modne biblije“ je da uvek treba uklopiti cipele i tašnu. Da li se tog pravila treba držati ili je možda bolje prekršiti ga, saznaćete u daljem tekstu.

torbe i cipele
Pexels / Alexandra Maria

Postoji nekoliko dobro poznatih, strogih modnih pravila. Ne možete da nosite bele cipele tokom svakog godišnjeg doba, ne treba mešati crno i teget plavu, nikako ne treba muške cipele klasične za odelo u tamnoj boji nositi na bele čarape, braon cipele i crno odelo je odraz da nemate stila, dok su torba i cipele u istoj boji znak dobrog stila.

Međutim, pitanje da li uopšte treba da poštujete pravila kada je u pitanju moda? Jedno pravilo koje izgleda staro koliko i sama moda je da uvek morate da uskladite svoju tašnu sa cipelama. Da li je to zaista tačno… i čak i ako jeste, da li bi zaista uopšte trebalo pridržavati se ovog pravila ili ga svesno kršiti?

Istorija pravila da je bitno uklopiti cipele i tašnu

Pre nego što počnete da uparujete sve tašne i cipele u svom ormanu, hajde da pogledamo odakle uopšte dolazi ova ideja o savršenom uklapanju. Kako su dame uopšte napravile ovo nepisano pravilo da torbice i cipele moraju biti uparane?

Ovo pravilo je nastalo pedesetih godina prošlog veka. I ako mislite da su za to „krivci“ tadašnji manekeni, selebritiji, filmske zvezde ili slični, nisu! Ovo modno pravilo, kao i mnoga druga, izmislili su ljudi iz sveta marketinga i trgovci, kako bi podstakli ljude da kada kupe jedno, kupe i drugo.

Naime, prodaja tašni je bila u padu početkom pedesetih godina prošlog veka. Što je i normalno, ako uzmemo u obzir da je čitav svet tek počeo da se oporavlja od Drugog svetskog rata i ekonomija skoro nijedne države nije odmah procvetala. Međutim, marketari su ipak rešili da žene treba da kupuju i torbe. Oni su počeli da objavljuju slike žena sa savršeno usklađenim torbicama, cipelama i drugim modnim dodacima. Tako je modno tržište opet procvetalo.

I baš kao što danas marketing čini čuda, tako je bilo i tada. Odjednom su skoro sve žene na ulici bile sa torbicama i cipelama u potpuno odgovarajućim nijansama. Prodavnice su počele da izlažu torbice i cipele zajedno kao usklađene setove. Do danas mnoge robne kuće imaju odeljenje za obuću odmah pored mesta gde možete kupiti torbice. Ovo praksa nije ni najmanje slučajna.

Kada treba da uklopite cipele i torbe?

Oni koji se striktno pridržavaju modnih pravila reći će da tašna uvek morate biti usklađena sa cipelama. Možete pogledati neke od najboljih svetskih trendsetera i videti kako ovo može izgledati lepo. Kejt Midlton, na primer, uvek kombinuje svoju tašnu sa cipelama.

Postoje načini da se poigrate sa ovim pravilom. Tako što ćete nositi jednobojne cipele i upariti ih sa torbicom koja je višebojna, ali među tim bojama se nalazi i nijansa vaših cipela. Naravno, možete da uradite istu stvar i obrnuto, tako što ćete nosite cipele sa šarama ili u više boja i onda da se slažu sa jednobojnom torbicom koja odgovara nekoj od nijansi šare na cipelama.

Usklađivanje tašne sa cipelama učiniće da izgledate elegantno i dobro obučeni čak i ako ne nosite sve najmodernije komade. Međutim, za mnoge je ovo mnogo klasičan modni stil.

Kada treba da nosite cipele i torbe koje se ne uklapaju?

Ako želite da vaš izgled bude malo više neobičan, malo smeliji i malo zanimljiviji, nikada nećete uskladiti torbu sa  cipelama. Ovo vrlo dobro radi Amelija Kluni. Na primer, ona će nositi štikle koje savršeno odgovaraju njenoj bluzi, a zatim će nositi torbu koja odgovara drugoj boji u njenoj suknji.

Možete koristiti svoju tašnu ili cipele da dodate jednu, hrabru boju svom izgledu i stvorite odličnu fokusnu tačku koja će vaš stil dovesti do savršenstva. Ako ste npr. obučeni u neutralne tonove ili crno-belo, nošenje žute torbice će se zaista biti efikasno.

Ko kaže da vaša torbica ili cipele moraju da odgovaraju bilo čemu drugom na vašoj odeći? Nema ništa loše u nošenju višebojnih komada odeće i aksesoara ili u stvaranju sjajnog kontrasta. Igranje sa bojom je oduvek bilo deo mode i postoji mnogo načina da se stvori zadivljujući izgled kršenjem tradicionalnih modnih pravila i smelim nijansama boja.

Šta nikako ne treba da radite?

Postoje neka osnovna pravila koja treba da se pridržavate. Na primer, mogli biste da napravite „neuredan“ izgled ako zajedno mešate gomilu različitih boja i dezena. Možda će biti teško opravdati nošenje crveno-bele torbice na tačkice dok nosite, na primer, par ružičastih i crnih štikli sa zebra dezenom.

Kako sa ukusom da kršite modno pravilo?

Čak i ako ne želite da sve savršeno uklopite, ipak možete pronaći pametne načine da spojite izgled i uskladite neke komade sa torbicom ili cipelama. Ako imate roze torbicu, ali nosite crne cipele, dodajte roze šal ili maramu da biste uneli više boje u svoju odeću. Možete neku boju sa torbice ili cipela uklopiti sa nekim nakitom.

Nakit nije samo za vas. Postoji „nakit“ i za cipele i za torbe. Nakit za cipele može se zakačiti direktno na cipele tako da cipele odgovaraju vašoj torbi, i obrnuto.

Moda se odnosi na kreativnost, eksperimentisanje i zabavu. Zato pronađite nove načine da uskladite svoj izgled i malo se poigrajte. Stvaranje sopstvenog stila je upravo to: pronalaženje modnih pravila koja zaista funkcionišu za vas, kršenje onih koja nikako ne idu sa  vama i kreiranje sopstvenih pravila.

Torba koja ide uz sve?

Ne postoji. Prosto nije moguće da imate torbu koja će ići na sportski stil, uz elegantnu haljinu, ali i za šetnju gradom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *