Kada počinje Uskršnji post 2024.?

Podeli

Četiri su godišnja posta prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve i to Veliki uskršnji post, koji se smatra i najvažnijim u toku godine, zatim Božićni post, te post Svetih apostola i Gospojinski post.

kad pocinje uskrsnji vaskrsnji post
Pixabay: silviarita

Uskršnji post ili Veliki post se smatra najznačajnijim, jer prethodi prazniku Hristovog vaskrsenja, a ujedno je Veliki uskršnji post 2024. i najstrožiji od svih.

Jela za uskršnji post treba da budu naravno posna, samo subotom i nedeljom, odnosno na dan Svetih 40 mučenika su dozvoljeni ulje i voda. Takođe, Uskršnji post podrazumeva i konzumiranje ribe, ali samo na praznik Blagovesti i na praznik Cveti.

Razlog zbog koga je Veliki uskršnji post najstrožiji jeste i taj što se posti sve vreme gotovo na vodi, a naročito sredom i petkom.

Uskršnji post pravila

Kad je u pitanju Uskršnji post, pravila su strogo definisana, samim tim što je u pitanju najstrožiji post od sva četiri godišnja pošta koja propisuje Srpska pravoslavna crkva, uzevši u obzir da se gotovo sve vreme posti na vodi.

Posebno je važno sredom i petkom postiti na vodi, a ima dana kada je dozvoljeno konzumirati i ulje i vino, što je subotom i nedeljom, odnosno na praznik kada se slavi Svetih 40 mučenika.

Važno je takođe da prva tri dana u toku Uskršnjeg posta bude izuzetno strog post, kao i poslednja sedmica Velikog posta, kada treba da bude strog post na vodi. Jedini izuzetak je Veliki četvrtak, kada je dozvoljeno konzumirati ulje i vino, kako navodi zvaničan sajt SPC.

Kada počinje Uskršnji post 2024. godine?

S obzirom na to da Vaskrs ove godine pada na dan 5. maja, to i Uskršnji post 2024. godine traje u periodu od 18. marta do 04. maja.

Koliko traje Uskršnji post?

Kao i svake godine, Uskršnji post traje ukupno sedam nedelja. Tačnije, Uskršnji post traje ukupno 48 dana i smatra se ne samo da je to najstrožiji post, nego i najduži prema zvaničnom kalendaru Srpske pravoslavne crkve.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *