Kada je nastao hotel “Moskva”?

Podeli

Na mestu na kome se nekada nalazila Palata “Rosia”, nadomak Terazijske česme nikao je hotel Moskva, koji je vremenom postao jedan od simbola Beograda.

Kada je nastao hotel “Moskva”?
Fotografija KKZ

Arhitekta Jovan Ilkić je zajedno sa kolegama iz ruskog grada Sankt Peterburga zaslužan za izradu projekta ovog hotela.

Hotel Moskva istorija

U proleće 1905. godine je nakon prihvatanja idejnog projekta arhitekta Jovana ilkića i njegovih kolega iz Sankt Pterburga počela gradnja ovog beogradskog hotela. Zabeleženo je da je na dan 14. januara 1908. godine otvoren hotel Moskva u Beogradu.

Ono što je posebno zanimljivo pomenuti jeste lokacija na kojoj se nalazi hotel Moskva, uzevši u obzir da se u to vreme u blizini nalazio kraljevski dvor, što je danas takozvani Stari dvor ili zgrada Gradske skupštine. Takođe, na svim delovima fasade ovog beogradskog hotela postojale natpis Palata Rosia.

Treba napomenuti i to da je Svetozar Vukadinović, koji je bio ne samo direktor Srpskog brodarskog društva, nego i vlasnik gostionice na Terazijama, koja je nosila naziv Velika Srbija otišao u Rusiju, želeći da pronađe finansijere za gradnju velelepnog zdanja na svom imanju u Beogradu.

Tamo je upoznao Romana Ivanoviča Poicla, koji je bio glavni direktor društva Rosia i koji je prihvatio ovu ideju.

Vrlo brzo posle toga, 1904. godine je i zvanično bio raspisan konkurs za idejno rešenje zgrade Osiguravajućeg društva Rusija, a iako je Jovan Ilkić tom prilikom osvojio drugu nagradu, a prvu Viktor Kovačić, arhitekta iz Zagreba, ipak je odabran projekat Jovana ilkića.

Nema sumnje da je lokacija bila pažljivo odabrana i smatrala se i u to vreme izuzetnom, ali takođe je važno napomenuti da su postojali loši uslovi za gradnju. Naime, kada je iskopan temelj za hotel Moskva Beograd, otkrivene su naslage ilovače, koja je poznata kao nepropustljiva, a otkrivene su i značajne količine vode, što je dodatno otežalo gradnju.

Ipak, pronađen je način za gradnju ovog velelepnog zdanja.I vrlo je važno napomenuti da je arhitektura ovog beogradskog hotela i za ono vreme bila moderna.

Zanimljivosti o hotelu Moskva

  • Građevinar po imenu Karlo Knol bio je zadužen za izvođenje radova, a u tome su mu pomagali čuveni neimari iz Crne Trave.
  • Keramička obloga koja je korišćena vodila je poreklo iz Pečuja, i to iz čuvene fabrike Žolnai keramike.
  • Hotel Moskva Beograd izgrađen je u stilu secesije.
  • Granit koji je dopreman iz beogradskog naselja Ripanj i iz Švedske korišćen je za gradnju stepeništa.
  • U vreme kada je izgrađen, hotel Moskva Beograd bio je najveći hotel u srpskoj prestonici.
  • Tokom aprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine, hotel Moskva je takođe pretrpeo oštećenja.
  • Srpski kralj Petar Prvi Karađorđević je na dan 14. januara 1908. godine otvorio palatu Rusija i gostionicu Moskva, a samo tri dana kasnije je organizovano i svečano otvaranje.
  • Izuzev hotela, kafane i restorana, u ovom zdanju nalazili su se i stanovi za rentu, ali i kancelarije Osiguravajućeg društva Rosia u Beogradu, čiji je direktor u to vreme bio Svetozar Vukadinović.
  • Jedna od najvećih kafana u periodu između dva rata bila je kafana Moskva, koja se nalazila u ovom velelepnom zdanju.
  • Moskva šnit je torta koja je proslavila ovaj beogradski hotel. Dobro je poznato da je ova voćna torta vremenom postala omiljena mnogima. Anica Džepina, koja je bila prva šefica novootvorene poslastičarnice hotela Moskva u Beogradu smatra se zaslužnom za to što je Moskva šnit postala brend, koji je hotel Moskva vremenom i zaštitila.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *