Koliko traju grčevi kod beba?

Podeli

Nema tog roditelja koji se susreo sa ovom neprijatnom pojavom u odrastanju deteta, a da se nije zabrinuo. Vrlo česta pojava su grčevi kod beba, a sa obzirom na to da je u pitanju prirodan proces, on tako uglavnom i prođe, mada kod roditelja izaziva nemir i zabrinutost.

Koliko traju grčevi kod bede
Pexels: Antoni Shkraba

Ono što se smatra dodatnim problemom u tom slučaju jeste što ne postoji zaista najbolji lek za grčeve kod beba, prosto zato što nekoj bebi može pomoći jedan lek, a nekoj drugi.

Ranije, kada nisu postojale kapi za grčeve kod beba, niti bilo kakav drugi lek, kao što je to danas slučaj, majke su jednostavno zagrevale pelenu i tako grejale bebi stomačić, dok grčevi ne prođu.

Simptomi grčeva kod beba su vrlo lako uočljivi, prosto zato što su praćeni neprekidnim plačem, a neretko beba može da ima naduveni stomačić, te da se zacrveni u licu dok plače, s tim da se javljaju i gasovi, kao i stezanje pesnica dok plače, odnosno izvijanje tela u toku plakanja.

Uzroci grčeva kod beba mogu biti različiti, a najbitnije je da roditelji imaju na umu da je to prirodan proces u većini slučajeva, te da ne treba da stvara zabrinutost. Potrebno je samo da imaju strpljenje. Što se tiče pomoći kada se jave grčevi kod beba, najčešće se to odnosi na zagrevanje stomačića, zatim obavezno podrigivanje posle jela, bez obzira da li bebu dojite ili dohranjujete, te je takođe važno i da beba sisa na pravilan način, odnosno da ne guta previše vazduha u toku procesa dojenja. Takođe može pomoći i blaga masaža stomačića, te generalno umirivanje bebe na način koji joj odgovara.

Treba voditi računa i o tome kako se hrani majka ako doji bebu, a u smislu da ne konzumira namirnice koje izazivaju gasove i nadutost.

Grčevi kod beba – simptomi

Kada su u pitanju grčevi kod beba, simptomi mogu biti različiti, te varirati od slučaja do slučaja. Ipak, najčešće i najlakše uočljiv simptom jeste plač, koji se razlikuje od uobičajenog plača novorođenčeta. Obično je jači i vrlo teško prestaje, a neretko se može javiti i nadutost stomačića, kao i gasovi.

Grčevi kod beba izazivaju i nemir novorođenčeta, zatim probleme sa spavanjem i uspavljivanjem,  kao i stezanje pesnice i crvenilo lica kod bebe u toku plakanja.

Ponekad se može javiti i smanjenje ili gubitak apetita, ali treba imati na umu da kada su u pitanju grčevi kod beba, simptomi zaista mogu u velikoj meri varirati, iako je plač definitivno najčešće među njima, kao i problemi sa spavanjem.

Ukoliko se roditelj zabrine kada se jave grčevi kod beba, svakako je preporuka da se obrati nadležnom pedijatru, kako bi se sa njim posavetovao oko toga ko je eventualno najbolji lek za grčeve kod beba u njihovom slučaju.

Kada počinju grčevi kod beba?

U većini slučajeva dve do tri sedmice nakon rođenja se javljaju grčevi kod beba i to najčešće u toku popodnevnih i večernjih, odnosno noćnih sati. Naravno, kao i kada su u pitanju simptomi grčeva kod beba, tako i vreme njihovog javljanja može varirati, pa se kod nekih beba grčevi javljaju tokom četvrte ili pete sedmice života.

Dobro je napomenuti i to da se grčevi kod beba koje su prevremeno rođene mogu javiti ranije i to čak u toku prve sedmice njihovog života.

Treba imati na umu i to da nisu sve bebe podložne grčevima, te da to nije situacija koja treba da stvori zabrinutost kod roditelja, koliko god to delovalo u trenutku neverovatno. Ipak, ukoliko postoji izražena zabrinutost roditelja kada se jave grčevi kod beba, svakako je bolje posavetovati se sa nadležnim pedijatrom.

Kad prestaju grčevi kod beba?

Ukoliko vas zanima do kada traju grčevi kod beba, odgovorom nećete baš biti oduševljeni, posebno ukoliko vaša beba ima izražene grčeve, uzevši u obzir da kod većine dece najčešće grčevi ne prestaju do četvrtog meseca života.

Ipak, simptomi su znatno manje izraženi već tokom drugog i trećeg meseca života, s tim što kod manjeg procenta novorođenčadi grčevi mogu trajati čak i do petog meseca života. U izuzetno retkim slučajevima se može dogoditi da traju i do šestog meseca bebinog života.

Najbolji lek za grčeve kod beba

U zavisnosti od toga koga budete pitali koji je najbolji lek za grčeve kod beba će zavisiti i odgovor. Samim tim što je najbolji lek za grčeve kod beba zapravo vrlo individualan, prosto zato što jednoj bebi mogu pomoći na primer namenske kapi za grčeve kod beba, a drugoj će biti sasvim dovoljno ako stavite prethodno zagrejanu pelenu na njen stomačić ili ga blago izmasirate.

Svakako bebi možete u tom periodu pomoći na različite načine, a najpre tako što ćete voditi računa o tome kako sisa, u smislu da ne uzima mnogo vazduha tokom procesa dojenja, zatim možete izmasirati blago bebin stomačić, te obavezno joj dozvolite da podrigne nakon jela ili jednostavno zagrejte pelenu i stavite je preko stomačića, kako bi se i on zagrejao.

Uvek vam ostaje i to da nastojite bebu da umirite, a ukoliko želite da saznate koji je najbolji lek za grčeve kod beba, svakako je dobro da se obratite nadležnom pedijatru, koji će vas uputiti u to da li su bolje kapi za grčeve kod beba ili je bolja neka druga opcija.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *