Kada putovati na Šri Lanku?

Podeli

Sve do 1972. godine je ova, južnoazijska država bila poznata pod drugačijim nazivom, budući da je današnja Šri Lanka ranije nosila naziv Cejlon.

Šri lanka
Pexels: Malinda Bandara

Zvaničan naziv ove ostrvske države jeste Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka.

Nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva je Šri Lanka stekla 1948. godine, a smatra se da je ostrvo bilo naseljeno čak tri hiljade godina unazad.

Jedan od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji ostrva jeste i pobuna Tamilskih tigrova, koji su predvodili nezadovoljan narod Tamila, budući da su se usprotivili proglašenju službenog jezika. Naime, umesto engleskog je tom prilikom za službeni jezik proglašen jezik Sinhaleza, drugog naroda koji živi na ostrvu od davnina. Sve to je dovelo do pobune koja je trajala decenijama, a završena je tek 19. maja 2009. godine.

Klima na Šri Lanki

Najčešće se postavlja pitanje kada je najbolje posetiti Šri Lanku, jer upravo to i ima najviše uticaja na odluku turista iz celog sveta o odlasku na ovo ostrvo. Tim pre što je u decembru 2004. godine ostrvo pogodio razoran cunami, kojom priikom je bilo više od 30 hiljada žrtava, a zabeležena je i značajna materijalna šteta.

Tropska klima preovlađuje na ostrvu, a između 28 i 31 stepen se kreće prosečna temperatura vazduha u toku godine. Zanimljivo je pomenuti da čak između 14 i 18 stepeni može da varira temperatura u toku dana i u toku noći.

U najsuvljim delovima ostrva na godišnjem nivou se beleži manje od 900 miliitara opadavina, dok je ta brojka veća od 5.000 mililitara u najvlažnijim delovina Šri Lanke, što su određeni delovi centralne visoravni na ostrvu. Tačnije zapadne padine te visoravni.  

Šri Lanka
Pixabay; amanjahemal

S obzirom na to da je u pitanju ostrvo koje je neretko na udaru monsuna, to treba imati na umu da na Šri Lanki postoje četiri sezone monsuna i to:

 • prva međumonsunska sezona (tokom marta i aprila)
 • jugozapadno-monsunska sezona (od maja do septembra)
 • druga sezona između monsuna (tokom oktobra i novembra)
 • severoistočna sezona monsuna (od decembra do februara)

Prva međumonsunska sezona – izuzetno neprijatni vremenski uslovi, koji posebno tokom popodnevnih sati i noću donose obilne padavine i jaku grmljavinu.

Jugozapadno-monsunska sezona – vetrovito vreme uz niže temperature i ne tako obilne padavine kao tokom prve međumonsunske sezone.

Druga sezona između monsuna – kiša praćena grmljavinom, što neretko dovodi do poplava i to naročito tokom popodnevnih i večernjih sati.

Severoistočna sezona monsuna – uglavnom bez padavina, ali uz hladno vreme u toku noći, praćeno vetrovima. U tom periodu je oblačnost retka, a temperature u toku dana su mahom prijatne.

Šri Lanka zanimljivosti

 • Sve do Drugog svetskog rata Šri Lanka je bila izuzetno značajna u strateškom smislu za drevni Put svile.
 • Budući da je izgrađen još 29. godine pre naše ere, Palijski kanon se smatra najstarijim budističkim hramom na celom ostrvu.
 • Kolombo je najveći grad Šri Lanke, ali je Šri Džajavardenepura Kote, što je zapravo predgrađe Kolomba, ujedno i glavni grad.
 • Hindu mitologija navodi verovanje da je nekadašnje ostrvo Cejlon bilo povezano sa Indijom zemljouzom, koji su ljudi prelazili pešice sve dok ciklon nije stvorio kanal 1480 godine.
 • Čak 103 reke postoje na ostrvu.
 • Sa tokom dužine 335 kilometara, reka Mahaveli je najduža reka na Šri Lanki.
 • Većinsko stanovništvo ostrva čine Sinhalezi, dok oko 25% stanovništva čine Tamili. Prvi su budisti, dok među drugima ima i pristalica hinduizma i islamskih vernika.
 • Čak oko 30% izvoza sušenog kokosa pokriva Šri Lanka, što zemlju svrstava među najviše izvoznike sušenog kokosa na celom svetu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *