Zašto je Kuba jedinstvena?

Podeli

Jedna od zemalja na području Kariba, ujedno je i drugo po veličini ostrvo u Karipskom moru. Republika Kuba, kako glasi njen zvaničan naziv, sačinjena je od istoimenog ostrva, koje je ujedno i glavno, s tim što u sastav zemlje ulaze i ostrva Isla de Huventud i ostrva još nekoliko arhipelaga.

Zašto je Kuba jedinstvena
Pixabay: hoeldino

Pored toga što je glavni grad Republike Kube, Havana je i najveći i najpoznatiji grad u ovoj karipskoj državi.

Iako je vekovima bila španska kolonija, uzevši u obzir da je 1492. godine čuveni istraživač Kristifor Kolumbo jednostavno ovo ostrvo proglasio španskom teritorijom, smatra se da su na Kubi pre toga živeli pripadnici lokalnih plemena.

Španska kolonija Kuba ostaje sve do pred kraj 19. veka, tačnije do Špansko-američkog rata, koji se zbio 1898. godine, a kada Sjedinjene Američke Države na kratko preuzimaju upravu nad ostrvom. Nominalnu nezavisnost je Kuba stekla 1922. godine, ali je usledio period značajne političke nestabilnosti.

U periodu između 1952. i 1959. godine je predsednik Fulgencio Batista bio na čelu diktatorske Vlade, a pokret 26. jul ga je zatim zbacio i od tada je na Kubi vladao Fidel Kastro, koji je predvodio socijalističku Vladu, da bi jednopartijska država Kuba postala 1965. godine, od kada je njome vladala komunistička partija Kube.

Ko je bio Fidel Kastro?

Da bi se bolje razumela Kuba kao zemlja, mora se pomenuti i čuveni revolucionar i nekadašnji predsednik i premijer zemlje, Fidel Kastro.

U mestu Majari, nadomak Birana na Kubi je 13. avgusta 1926. godine u porodici vlasnika plantaže poreklom iz Španije, rođen Fidel Kastro.

Po zanimanju je bio advokat, a istorijski je upamćen kao nekadašnji generalni sekretar Komunističke partije Kube, te kao višedecenijski predsednik zemlje i nekadašnji premijer.

Upravo on bio je organizovao revolucionarni pokret 26. juli, koji je zaslužan za smenjivanje diktatora Batiste.

Period vladavine Fidela Kastra obeležen je u prvim godinama neprijateljskim stavom prema Sjedinjenim Američkim Državama, uzevši u obzir da je ta zemlja u prethodnom periodu vrlo često bila umešana u unutrašnju politiku Kube i da je gajila prijateljski stav prema diktatoru Batisti.

Ekonomski embargo Kubi Sjedinjene Američke Države uvele su 1960. godine, a nakon što su Kastro i tadašnja Vlada zemlje sproveli proces nacionalizacije šećerana, rafinerija nafte i pogona namenjenih proizvodnji električne energije, što je takođe rezultiralo i stopiranjem kupovine šećera proizvedenog na Kubi.

Samo godinu dana kasnije, odnosno 1961. godine su se kubanske izbeglice priključile Sjedinjenim Američkim Državama u želji da Fidela Kastra zbace sa vlasti, što je događaj poznat kao Invazija na Zaliv svinja. Ali im to nije pošlo za rukom.

Slobodno se može reći da je takav postupak SAD-a rezultirao okretanjem Kastra i aktuelne Vlade tadašnjem Sovjetskom savezu, tako da zemlja biva okrenuta komunizmu, a od SSSR-a dobija značajnu pomoć u ekonomskom i vojnom smislu. Fidel Kastro je u velikoj meri pomagao brojne revolucionarne pokrete na području Latinske Amerike i Afrike, a međunarodni ugled stekao je tako što je proglašen za vođu Pokreta nesvrstanih 1979. godine.

U zemlji su uvedena brojna poboljšanja u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite, što je imalo za cilj da revoluciju na Kubi prikaže kao nešto pozitivno i da bude podstrek drugim narodima za revoluciju. Takođe, upamćeno je da su na Kubi uvedene brojne ekonomske reforme 1993. godine, kada je uvedena i delimična legalizacija privatnog poslovanja.

Fidel Kastro
Javno vlasništvo

Kastro je bio u periodu od 1948. do 1954. godine oženjen i iz tog braka ima jednog sina, koji je postao šef kubanske Komisije za atomsku energiju. Kasnije se oženio i u braku sa tom ženom bio od 1980. godine, a imali su petoricu sinova.

U periodu od 2. decembra 1976. godine do 24. februara 2006. godine Fidel Kastro bio je predsednik Kube, a nasledio ga je mlađi brat po imenu Raul. Premijer Kube je Kastro bio u periodu od 16. februara 1959. godine do 2. decembra 1976. godine, a danas je taj položaj u zemlji ukinut.

Klima na Kubi

S obzirom na to da na ovom karipskom ostrvu preovlađuje tropska klima, to podrazumeva ekstremno topla leta sa visokim procentom vlažnosti vazduha, ali i vetrovima. Vetrovi na Kubi duvaju ka ekvatoru iz suptropskih područja.

Prosečna srednja godišnja temperatura vazduha na Kubi je 25 stepeni, a smatra se da je ostrvo idealno za uzgoj šećerne trske i to upravo zbog klimatskih karakteristika.

Budući da je prosečna temperatura vazduha u toku januara meseca oko 22 stepena, to se upravo januar smatra najhladnijim mesecom, a sa prosečnih skoro 28 stepeni Celzijusa, avgust je najtopliji.

Sezona kiša na Kubi traje uglavnom u periodu između maja i oktobra, a ponekad se mogu javiti i uragani na ovom ostrvu i to najčešće tokom avgusta, septembra i oktobra meseca.

Glavni grad Kube – Havana

Budući da je u pitanju zemlja koja je upamćena po značajnoj revoluciji, ali i da su čuvene kubanske cigare danas i te kako tražene u svetu, a kubanska muzika oduševljava svojim ritmom, sasvim je jasno da je Kuba destinacija za putovanja namenjena posebnim turistima. Ne radi se o klasičnoj destinaciji, koja je usmerena na turizam, iako turizam na Kubi sve više uzima maha.

Glavni grad Havana smatra se najznačajnijom atrakcijom u turističkom smislu, a izuzev zbog kubanske muzike, turisti obično posetu ovom gradu koriste kako bi uživali u njegovom šarenilu.

U Havani se pored ostalog može videti i kuća Ernesta Hemingveja, koja je poznata po tome što je čuveni pisac upravo u njoj boravio pred sam kraj života. Iako se ne može reći da je u pitanju klasičan muzej, mnogi ljubitelji Hemingvejevog lika i dela rado posećuju ovu atrakciju Havane.

Takođe pažnju turista privlači i stari trg u Havani, koji okružuju zdanja u kojima se nalaze brojni lokalni ugostiteljski objekti.

Trg revolucije je još jedna poznata lokacija u Havani, a pored toga što je izuzetno prostran, na njemu se nalazi i mural posvećen čuvenom revolucionaru Če Gevari. Istorijski je ovaj trg upamćen kao mesto sa koga se Fidel Kastro obraćao naciji.

Havana Kuba
Pixabay: 12019

Najpoznatije turističke atrakcije Kube

Grad koji je u velikoj meri posvećen čuvenom argentinskom revolucionaru Ernestu Če Gevari, Santa Klara je grad poznat i po mauzoleju koji je njemu i posvećen. Upravo u tom mauzoleju nalaze se i posmrtni ostaci čuvenog revolucionara, ali i njegovi lični predmeti.

Iako važi za jedan od najsiromašnijih na čitavom ostrvu, gradić Trinidad je idealan za posetu zato što se u njemu može videti i osetiti autentični duh Kube. Stari deo grada je posebno zanimljiv, a u Trinidadu postoje i Arheološki muzej, zatim muzeji koji su posvećeni revoluciji i Muzej kolonijalne arhitekture.

Ljubitelji muzike koji posećuju Kubu ne treba da propuste posetu drugom gradu po veličini na čitavom ostrvu, uzevši u obzir da je Santiago de Cuba nadaleko poznat po muzičkoj sceni i po plesu. U tom kubanskom gradu se na svakom ćošku može čuti autentična muzika, pa ne čudi što je jedna od najposećenijih destinacija, a nakon Havane.

Najpoznatija u turističkom smislu jeste plaža Varadero, koja je udaljena oko 100 kilometara od Havane. Naravno da na Kubi postoje i druge plaže, na kojima posetioci mogu uživati u lepotama Karipskog mora, ali nema sumnje da je Varadero plaža najpoznatija.

Kuba
Pixabay: PeterKraayvanger

Zanimljivosti o Kubi

  • Budući da se obilato gaji šećerna trska, to ne čudi što je Kuba poznata po proizvodnji ruma, a Havana Club je najpoznatiji rum sa Kube.
  • Uzevši u obzir da je zakonski zabranjen izvoz starih američkih automobila, to je ovo karipsko ostrvo poznato po brojnim takvim automobilima, a posebno se ističe Chevrolet.
  • Zvaničan jezik na Kubi je španski, a kubanski španski jezik se karakteriše kao južnoamerička verzija, s tim što postoje i određeni lokalizmi, specifični samo za Kubu.
  • Stanovnici ovog ostrva koji su u vreme postojanja Sovjetskog Saveza išli u školu, uz španski jezik neretko znaju i ruski.
  • Smatra se da je procentualno mali broj Kubanaca religiozan.
  • Većinsko stanovništvo na Kubi su belci, a od početka veka primećen je porast u broju crnaca sa afričkog kontinenta i mulata.
  • Izuzev poljoprivrede i to najpre proizvodnje šećera, duvana i limuna, kubanska privreda zasnovana je i na rudarstvu i to primarno bazirano na nikl, kao i na turizmu, koji poslednjih decenija uzima značajan udeo u Bruto domaćem proizvodu.
  • Uz Varadero, Playa Del Este, udaljena oko 30 kilometara od Havane je vrlo često izbor turista koji posećuju glavni grad Kube, uzevši u obzir da je obala u Havani prilično stenovita.
  • Oko tri sata vožnje deli Havanu i Dolinu duvana, gde se nalaze plantaže za uzgoj duvana. A ono što oduševljava posetioce jeste činjenica da na ovom mestu mogu videti i kako u praksi izgleda sveobuhvatan proces proizvodnje čuvenih kubanskih cigareta.
  • Grad Barakoa je poznat kao lokacija, za koju se veruje da se tu 1492. iskrcao čuveni istraživač Kristifor Kolumbo. Smešten u severoistočnom delu ostrva, ovaj grad je bio i prvi glavni grad Kube.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *