Kada se sadi lavanda?

Podeli

Uz prepoznatljiv i prilično jak miris, sasvim očekivano, lavanda je postala omiljena biljka u mnogim baštama širom sveta. Međutim, uspešan uzgoj ove aromatične biljke zahteva naročitu pažnju i pravilnu negu.

kada se sadi lavanda
Pexels: Anne Moon fr

Izuzev pažljivo odabranog vremena za sadnju i tla, ali i vremenskih uslova, važna je i tehnika sadnje i kasnije zalivanje i nega.

Nema nikakve sumnje da je lavanda biljka koja zahteva specifične klimatske uslove kako bi uspevala. Najbolje vreme za sadnju lavande je u rano proleće ili u kasnu jesen, kada je temperatura zemlje iznad nule, ali svakako pre nego što počnu visoke letnje temperature. Ukoliko se ispoštuje sve to, biljka će moći da se dobro ukoreni pre vrućina.

Ova zeljasta biljka pripada istoj porodici kao i ruzmarin i nana. Osim po specifičnoj boji cvetova i njihovom opojnom mirisu, lavanda je poznata i po primeni u aromaterapiji, ali i u kulinarstvu, te se koristi i za lečenje i u kulinarstvu.

Osnovne karakteristike lavande

Biljka uskih listova, čija boja varira između zelene i sivkaste, lavanda ima drvenastu, razgranatu stabljiku. Ipak, glavna karakteristika lavande su njeni cvetovi, koji su obično specifične nijanse ljubičaste boje, uz određene varijacije.

Miris je još jedna specifičnost ove biljke i obično se kaže da se taj miris ljudima ili dopada ili ne mogu da ga podnesu, te da sredine jednostavno nema, prosto zato što je u pitanju, u najmanju ruku specifičan miris, koji potiče od eteričnih ulja prisutnih u cvetovima i listovima.

Visina biljke može varirati zavisno o sorti, ali se u proseku kreće od 30 do 90 centimetara. Na listovima biljke su pristne dlačice, zahvaljujući kojima lavanda ima karakterističan srebrnkast izgled.

Lavanda – sadnja

Najbitnije je pripremiti tlo za sadnju na prvom mestu, te imati na umu da lavanda najbolje raste u dobro dreniranom, blago alkalnom tlu. Da bi joj bile obezbeđene sve potrebne hranljive materije preporučuje se i dodavanje komposta ili stajskog đubriva, ali i prihrana po potrebi.

Važno je takođe odabrati odgovarajuće mesto za sadnju. U tom smislu treba imati na umu da je lavanda biljka kojoj prija sunčano okruženje, pa je bitno odabrati da mesto za sadnju ima najmanje 6 do 8 sati direktnog sunčevog svetla u toku dana. Takođe je važno da odabrano mesto bude zaštićeno od jakih vetrova koji mogu oštetiti biljku.

Razmak između lavandinog rasada zavisi od sorte i očekivanog rasta. Obično se preporučuje da to bude razmak koji avrira u rasponu od 60 do 90 centimetara, što bi trebalo da osigura nesmetani rast svake biljke na konkretnom pdoručju.

Prilikom sadnje bi trebalo napraviti rupu u zemlji koja je dovoljno duboka da primi celokupan koren biljke, posle čega bi sadnicu trebalo prekriti pažljivo zemljom i lagano utapkati zemlju oko nje.

Koliko često treba zalivati lavandu?

U toku prvih sedmica nakon sadnje, lavandu treba redovno zalivati kako bi se osiguralo da se korenov sistem dobro primi. A pošto se to dogodi, treba znati da lavanda ne zahteva obilno zalivanje, već manje vode, s tim što je izuzetno važno voditi računa i o drenaži.

Tokom sezone rasta, važno je uklanjati ocvale cvetove kako bi se biljka podstakla na dalje cvetanje. Takođe je neophodno proveravanje biljke, kako bi bile utvrđene eventualne promene izazvane nekim bolestima ili dejstvom štetočina, te da bi se adekvatno reagovalo na vreme.

Gde se koristi lavanda?

Zbog mirisnih i lekovitih svojstava, lavanda spada u red biljaka koje imaju zaista široku primenu i to u različitim sferama.

Najpre treba pomenuti aromaterapiju, budući da se eterično ulje lavande često koristi u aromaterapiji zbog umirujućih svojstava. Može se dodavati u kupke ili koristiti za masaže radi smanjenja stresa i poboljšanja opšteg blagostanja, ali i kao svojevrsni osveživač prostora.

Ni lekovita svojstva ove biljke nisu uopšte zanemarljiva. Tradicionalno se lavanda koristi u narodnoj medicini, budući da eterično ulje lavande može pomoći kod različitih problema i to najpre kod:

  • nesanice
  • anksioznosti
  • glavobolje
  • bolova u mišićima

Eterično ulje lavande se takođe često koristi i u kozmetici, budući da se dodaje mnogim preparatima za negu kože i kose, jer je dokazano da ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, te da može da pomogne u očuvanju zdravlja kože i kose.

Cvetovi lavande se koriste u kulinarstvu, kada je potrebno da jelo ima specifičan ukus i aromu. Često se koristi lavanda u receptima za slatkiše, kao što su kolači, džemovi, čajevi il isladoledi.

Osušeni cvetovi lavande se koriste za osvežavanje prostora. Mogu se staviti u vaze, jastuke ili kesice kako bi prostorija mirisala na lavandu. Uz to, dobro je poznato da miris lavande odbija insekte, zbog čega se često koristi kao prirodno sredstvo u borbi protiv insekata, a na prvom mestu komaraca.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *