Kako čestitati Ramazan?

Podeli

Deveti mesec islamskog kalendara i jedan od najsvetijih meseci u islamu, Ramazan (arapski مضان, odnosno Ramaḍān) je izuzetno značajan za sve vernike islamske veroispovesti.

Kako se čestita ramazan?
Pexels: Ahmed Aqtai

Tokom Ramazana, muslimani širom sveta praktikuju post, koji je jedan od pet stubova islama. Ramazanski post, u osnovi podrazumeva apstinenciju od hrane, pića, pušenja i seksualnih odnosa od zore do zalaska sunca.

Posmatrano sa duhovne strane, Ramazan je mesec introspekcije, duhovnosti, molitve i dobrih dela. Osim posta, vernici praktikuju dodatne molitve, čitanje Kur’ana, težnju ka boljem moralnom i duhovnom razvoju, kao i deljenje hrane i pomoć onima kojima je potrebna.

Post je obavezan za svakog odraslog i zdravog muslimana, osim za trudnice, dojilje, putnike, bolesne osobe i žene tokom mesečnog ciklusa ili postporođajnog perioda. Oni koji ne mogu postiti, često daju milostinju (fidiju) ili kasnije nadoknađuju propušteni post.

Ramazan se završava praznikom poznatim kao Ramazanski bajram ili Šeker-bajram, koji označava kraj meseca posta i slavi se tri dana. Ovaj praznik obeležava se molitvom u zajednici, posebnim obrocima i druženjem sa porodicom i prijateljima.

Ramazanski bajram je vreme radosti, sreće i solidarnosti među muslimanima.

Kada počinje Ramazan?

Početak Ramazana svake godine određuje se pojavom mladog meseca koji označava početak islamskog meseca Ramazana. Budući da islamski kalendar prati lunarni ciklus, početak Ramazana se pomera svake godine u odnosu na gregorijanski kalendar koji koristi većina ljudi u svetu.

Tačan datum početka Ramazana može varirati od godine do godine, ali obično se najavljuje na osnovu astronomskih proračuna i posmatranja mladog meseca.

Uglavnom, Ramazan počinje nakon što se vidi prvi mladi mesec nakon meseca Ša’ban, prethodnog meseca u islamskom kalendaru.

Koliko traje Ramazan?

Ramazan traje 29 ili 30 dana, u zavisnosti od lunarnog kalendara islamske religije. Ovaj mesec počinje sa pojavom mladog meseca koji označava početak islamskog meseca Ramazana, a završava se sa pojavom mladog meseca koji označava kraj Ramazana.

Svake godine početak i kraj Ramazana se pomera za oko 10 do 12 dana unapred u odnosu na prethodnu godinu, zbog razlike između lunarnog i solarnog kalendara. Zbog toga trajanje Ramazana varira, ali obično traje između 29 i 30 dana.

Kraj Ramazana označava praznik poznat kao Ramazanski bajram ili Šeker-bajram, koji se slavi tri dana i koji je vreme radosti, sreće i solidarnosti među muslimanima.

Ramazanski post

Jedan od pet stubova islamske vere i obaveza za sve odrasle, zdrave muslimane je i Ramazanski post. Post u Ramazanu je poseban, jer se praktikuje tokom meseca Ramazana, devetog meseca islamskog kalendara.

Tokom ovog meseca, vernici poste od zore pa sve do zalaska sunca.

U tom periodu vernici se suzdržavaju od konzumiranja hrane, pića, pušenja i seksualnih odnosa. Ovo je vreme duhovne introspekcije, molitve i težnje ka boljem moralnom i duhovnom razvoju, kao i solidarnosti sa siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć.

Post u Ramazanu ima dubok duhovni značaj za muslimane, jer se smatra periodom u kojem se dublje povezuju sa Allahom, traže oprost za svoje grehe, razvijaju samodisciplinu i saosećanje prema drugima. Takođe, Ramazanski post podseća vernike na važnost zahvalnosti za blagoslove koje imaju, kao i na važnost samokontrole i odricanja od svakodnevnih želja i potreba.

Ramazanski post je obavezan za sve odrasle i zdrave muslimane, osim za nekoliko izuzetaka, kao što su putnici, trudnice, dojilje, bolesne osobe i žene u toku menstrualnog ciklusa ili perioda nakon porođaja. Oni koji iz nekog od navedenih razloga nisu u mogućnosti da poste, vrlo često daju milostinju ili kasnije nadoknade propušteni post.

Da li se Ramazan čestita?

Da, Ramazan se čestita u muslimanskim zajednicama širom sveta. Čestitanje Ramazana je obično izraženo rečima poput Ramazan Mubarak ili Ramazan Kareem. Ove izraze koriste muslimani kako bi poželeli blagoslovjen i srećan Ramazan svojoj porodici, prijateljima i drugim članovima zajednice.

Čestitanje Ramazana je deo tradicije koja promoviše solidarnost, zajedništvo i poštovanje među muslimanima. Upravo to je prilika da se pokaže poštovanje prema svetosti ovog meseca i da se podstakne duh zajedništva među vernicima.

Osim toga, muslimani takođe mogu izražavati dobrodošlicu Ramazanu kroz molitve, čitanje Kur’ana, deljenje hrane i pomoć onima kojima je potrebna tokom ovog svetog meseca.

Kad se čestita Ramazan?

Ramazan se obično čestita tokom celog meseca Ramazana, ali posebno se naglašava prvog dana Ramazana, odnosno početka posta i tokom Ramazanskog bajrama, kada se završava post.

Tokom prvog dana Ramazana, muslimani često izražavaju čestitke svojoj porodici, prijateljima i članovima zajednice poželevši im Ramazan Mubarak, odnosno Blagoslovlen Ramazan ili Ramazan Kareem, što se slobodno prevodi kao Velikodušan Ramazan. Upravo to je vreme kada vernici počinju svoj post i ulaze u duh Ramazana.

Ramazanski bajram, takođe poznat kao Šeker-bajram ili Eid al-Fitr, praznuje se na kraju meseca Ramazana, prvog dana islamskog meseca Ševala. Ovo je praznik koji označava kraj posta i koji se slavi tri dana. Tokom ovog praznika, muslimani obično čestitaju jedni drugima sa Bajram Šerif Mubarek Olsun, što se slobodno prevodi kao Blagoslovlen i srećan praznik.

Osim tokom ovih posebnih dana, Ramazan se često čestita i tokom susreta sa prijateljima, porodicom i drugim članovima zajednice tokom celog meseca, kako bi se izrazila podrška i poštovanje prema ovom svetom periodu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *