Kako da znam da li mu se sviđam?

Podeli

Kada smo zainteresovani za nekoga, prirodno je da želimo znati da li smo i mi tu osobu privukli na isti način kao i ona nas. Otkrivanje da li se nekome sviđamo može biti izazovno, jer svako izražava svoja osećanja, pa i ljubav na različite načine. Ponekad su signali suptilni, a ponekad su kontradiktorni, što otežava tumačenje tuđih emocija.

Kako da znam da li mu se sviđam?
Pexels / Katerina Holmes

Razumevanje i tumačenje toga da li se nekome sviđamo zahteva pažljivo posmatranje, analizu neverbalnih znakova i obrazaca u ponašanju osobe koja nas zanima.

Podrazumeva se da interpretacija svih navedenih faktora može biti subjektivna i da nije uvek moguće sa sigurnošću videti na pravi način osećanja druge osobe. Ipak, pažljivo posmatranje određenih aspekata može vam pomoći da steknete bolji uvid i razumete da li postoji uzajamna privlačnost.

Nejasni signali

Kada pokušavate da razumete da li se nekome sviđate, može biti izazovno protumačiti neke nejasne signale koje možda primate.

Nesigurnost u ponašanju je prvi među njima. Osoba može sebi biti nesigurna u vezi sa pokazivanjem otvorenog interesovanja. Može biti suptilna u svojim gestovima i izrazima, što kod vas može stvarati konfuziju.

Isto tako može slati i mešovite signale. Na primer, jednog trenutka se ponaša blisko i zainteresovano, a zatim se povlači ili deluje hladno.

Stidljive osobe mogu pokazivati znake interesovanja kroz povremeni kontakt očima, blago crvenilo obraza ili nervozno ponašanje. A sve to može biti indikacija da im se sviđate, ali se boje izražavanja svojih osećanja otvoreno.

Ponašanje i pažnja

Isto tako, ponašanje osobe prema vama i njen nivo pažnje mogu pružiti indikacije o tome da li joj se sviđate u istoj meri kao i ona vama ili ne.

Ako neko provodi više vremena sa vama nego s drugim ljudima, to može ukazivati na to da ste toj osobi posebno zanimljivi i da uživa u vašem društvu.

Takođe, može pokazivati znake bliskosti kao što su dodirivanje ramena ili priljubljivanje dok razgovarate. Upravo to može ukazivati na emocionalnu privlačnost.

Neretko, ako se nekome sviđate, on ili ona će postavljati pitanja o vama, slušati vas pažljivo i pokazivati zanimanje za vaše hobije, interese i životne ciljeve. Ako sve to radi, prilično je izvesno da mu/joj se sviđate.

Komunikacija

Za bolje razumevanje međusobnih emocija i interesovanja, komunikacija je ključna, koliko verbalna, odnosno direktna, toliko i neverbalna.

Kada verbalna komunikacija ide u dobrom smeru, osoba pokazuje interesovanje za razgovor sa vama, postavljajući pitanja i aktivno učestvujući u razgovoru. Takođe, može se smejati vašim šalama, tražiti vaše mišljenje i nastojati da održi razgovor s vama.

Neverbalni znakovi mogu pružiti uvid u to šta neko oseća prema vama. Obratite pažnju na kontakt očima, osmeh, usmeravanje tela prema vama, kao i na prisustvo nervoze ili uzbuđenja u govoru tela.

Ako se osećate emocionalno blisko i prijatno sa tom osobom, a osećaj je uzvraćen, to može biti pokazatelj da sviđate jedno drugom. Emocionalna veza može biti primetna kroz dublje razgovore, iskreno deljenje misli i osećanja, kao i podršku koju pružate jedno drugom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *