Kako izgleda japanska jabuka?

Podeli

Sigurno ste do sada imali prilike da u marketima vidite voće neobičnog naziva – japanska jabuka. Poznata je i kao azijska kruška ili „nashi“, a uspeva na tlu istočne Azije. Međutim, ovo voće postalo je popularno i dostupno i u drugim delovima sveta.

Kako izgleda japanska jabuka?
Pexels / The Vegan Monster

Ističe se po specifičnom ukusu, teksturi i izgledu, što je čini jedinstvenom među ostalim vrstama voća. Ova voćka ima dugu istoriju u azijskoj kuhinji, ali je sve više prisutna i u jelovnicima drugih kultura.

Japanska jabuka ima oblik sličan kruški, ali se razlikuje od nje u velikoj meri. Koža joj je glatka, tanja i svetložute do zlatno smeđe boje. Meso je sočno i slatko, sa blagim ukusom koji podseća na kombinaciju kruške, jabuke i ananasa. Ova voćka je često u isto vreme i hrskava i sočna, čak i kada je potpuno zrela, što je čini vrlo osvežavajućom.

Pored toga što je ukusna, japanska jabuka je i hranljiva. Bogata je vlaknima, vitaminima (poput vitamina C i K) i mineralima (uključujući bakar, kalijum i magnezijum). Takođe je niskokalorijska voćka, što je čini zdravim izborom za one koji žele da održe zdravu telesnu težinu.

Osim što se konzumira sveža, japanska jabuka se često koristi u različitim jelima i desertima. Može se dodati salatama, smutijima i voćnim salatama, ali i kolačima, te se čak može i peći ili grilovati. Njen slatki ukus i hrskava tekstura daju interesantan element u različitim kulinarskim kombinacijama.

Poreklo i karakteristike japanske jabuke

Vrlo je intrigantno poreklo ovog voća, koje je tesno povezano sa istočnom Azijom. Japanska jabuka ima dugu istoriju uzgajanja u Kini i Japanu, a danas se proširila širom sveta, postajući popularna i u drugim delovima Evrope, Severne Amerike i Australije.

Karakteristike japanske jabuke su ono što je čini posebnom i prepoznatljivom. Za razliku od tradicionalnih jabuka, japanska jabuka ima oblik koji podseća na krušku, sa ravnijim dnom. Koža joj je tanka i glatka, a varira u boji od svetložute do zlatno smeđe, zavisno od sorte. Ono što je još interesantnije je njena tekstura – sočna i hrskava, sa slatkim ukusom koji može podsećati na kombinaciju kruške, jabuke i ananasa.

Japanske jabuke su poznate po tome što ostaju hrskave i sočne čak i kada su potpuno zrele, što je jedna od njenih prepoznatljivih karakteristika. Ova hrskavost daje jedinstveni doživljaj ugriza i čini je osvežavajućom poslasticom tokom letnjih i jesenjih meseci kada je sezona berbe.

Osim svojih jedinstvenih karakteristika, japanske jabuke su takođe bogate hranljivim materijama. One su izvor vlakana, vitamina C i K, kao i minerala poput magnezijuma, bakra i kalijuma. Sadrže i antioksidante koji imaju koristi za zdravlje, kao što su flavonoidi i polifenoli.

Uz svoje specifično poreklo, oblik, teksturu i nutritivnu vrednost, japanska jabuka je voće koje donosi osvežavajući ukus i zadovoljstvo. Bez obzira da li je jedete svežu, koristite je u dezertima ili je dodajete u voćne salate, ova voćka će vas očarati svojom jedinstvenom kombinacijom ukusa i svojim karakterističnim izgledom.

Japanska jabuka – hranljivost

Ovo voće je dobar izvor vlakana, koja su važna za regulaciju probave i održavanje zdravlja creva. Takođe, japanska jabuka sadrži vitamine, poput vitamina C, koji je poznat po svom antioksidativnom dejstvu i pozitivnom uticaju na imunološki sistem. Vitamin K je takođe prisutan u japanskoj jabuci, a igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

U ovom voću ima i minerala. Kalijum je jedan od njih, koji je važan za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu i normalno funkcionisanje mišića i nervnog sistema. Magnezijum je još jedan mineral koji se može naći u japanskoj jabuci, a ima važnu ulogu u regulaciji nervnog sistema, mišićne funkcije i održavanju zdravih kostiju.

Pored ovih ključnih hranljivih sastojaka, japanska jabuka ima i nisku kalorijsku vrednost, što je čini pogodnom opcijom za one koji žele održavati zdravu telesnu težinu ili voditi računa o unosu kalorija.

Kako se konzumira japanska jabuka?

Pored toga što se može jesti kao i svako drugo voće, u svežem stanju, japanska jabuka, sa svojim jedinstvenim ukusom i teksturom, može biti sjajan dodatak raznim kulinarskim receptima.

Može biti fantastičan sastojak voćnih salata. Isecite je na tanke kolutove ili kockice i dodajte je drugim vrstama voća koje odaberete.

Posebno je zanimljivo i to što se japanska jabuka može peći ili grilovati. Pečena može postati mekša i slađa, a grilovana japanska jabuka dobija karamelizovani ukus i blagu hrskavost.

Isto tako se može koristiti i u raznim slatkim poslasticama, kao što su kolači, pite ili tartovi. Dodajte je u smesu, prelivajte preko kolača ili je koristite kao dekoraciju za poslastice.

Naravno da je japanska jabuka odličan dodatak za smutije i sveže ceđene voćne sokove. Iscedite je zajedno sa drugim voćem i/ili povrćem po izboru, ili je dodajte u blender sa jogurtom i ledom za osvežavajući napitak.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *