Kako izbaciti vodu iz organizma?

Podeli

Ljudsko telo je sastavljeno od oko 60% vode, koja igra ključnu ulogu u održavanju svih fizioloških funkcija. Međutim, u određenim situacijama, telo može zadržavati više vode nego što je potrebno, što može dovesti do oticanja, povećane telesne mase i drugih neželjenih simptoma.

kako izbaciti vodu iz organiyma
Pexels – Paolo ortega

Zadržavanje vode, poznato i kao edem, može biti uzrokovano nizom faktora, uključujući ishranu, hormonske promene, određene bolesti i upotrebu nekih lekova.

Uprkos želji mnogih da brzo izbace višak vode iz tela, bilo zbog sportskih razloga, estetike ili zdravstvenih problema, važno je pristupiti ovom procesu sa razumevanjem i oprezom. Naime, prekomerno izbacivanje vode može poremetiti ravnotežu elektrolita u telu, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa bubrezima, kardiovaskularne probleme i, u ekstremnim slučajevima, smrti.

Pre nego što preduzmete bilo kakve korake u ovom pravcu, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom.

Zašto se voda zadržava u organizmu?

Stanje u kome organizam zadržava više tečnosti nego što bi trebalo, često rezultirajući oticanjem u različitim delovima tela zapravo je zadržavanje vode, medicinski poznato kao edem. Najčešće se oticanje javlja na nogama, rukama, stopalima, člancima i licu.

Postoji mnoštvo faktora koji mogu doprineti zadržavanju vode, i razumevanje ovih uzroka je ključno za adekvatno upravljanje i lečenje ovog stanja. Najčešći uzoroci su:

 • hormonalne promene i menstruacija (mnoge žene doživljavaju oticanje i osećaj nadutosti u danima koji prethode menstruaciji, što je posledica hormonskih promena)
 • period trudnoće (hormonalne fluktuacije i pritisak rastuće bebe na vene mogu izazvati zadržavanje vode u organizmu)
 • menopauza (hormonske promene tokom menopauze takođe mogu doprineti zadržavanju vode)
 • ishrana i unos tečnosti (prekomerni unos soli, odnosno natrijum, koji se nalazi u soli, može povećati zadržavanje vode ako se konzumira u velikim količinama)
 • dehidratacija (paradoksalno, nedovoljan unos vode može uzrokovati da telo zadržava više vode kako bi to kompenzovalo)
 • određeni lekovi (lekovi za visok krvni pritisak mogu dovesti do zadržavanja vode)
 • nesteroidni antiinflamatorni lekovi (ovi lekovi mogu uzrokovati zadržavanje vode kao neželjeni efekat)
 • kontraceptivne pilule (hormonske promene uzrokovane konzumiranjem ovih pilula mogu dovesti do zadržavanja vode)
 • određena medicinska stanja (srčane bolesti, odnosno slabost srca može uzrokovati da se tečnost nakuplja u telu)
 • bubrežne bolesti (bubrezi su odgovorni za filtriranje viška tečnosti iz tela, a bubrežni problemi mogu narušiti ovu funkciju)
 • oboljenja jetre (oštećenje jetre može smanjiti njenu sposobnost da proizvede protein albumin, što može dovesti do zadržavanja vode i oticanja)
 • venska insuficijencija (ova bolest se javlja kada vene nogu ne vraćaju krv efikasno srčanom mišiću, što može dovesti do zadržavanja vode u nogama)
 • životni stil (najpre dugo sedenje ili stajanje mogu dovesti do oticanja nogu i članaka)
 • upalni procesi (stanje poput reumatoidnog artritisa može dovesti do zadržavanja vode usled upalnih procesa u organizmu)
 • visoka nadmorska visina (nekima se može javiti edem kada se nalaze na velikoj nadmorskoj visini zbog smanjenog pritiska)
 • opekotine i sunčanice (koža može zadržati vodu kao odgovor na opekotine ili sunčanicu)

Prepoznavanje uzroka zadržavanja vode ključno je za njegovo uspešno lečenje. Ako sumnjate da zadržavate vodu ili patite od edema, važno je posavetovati se sa lekarom kako biste identifikovali uzrok i razvili plan lečenja.

Prirodne metode za izbacivanje viška vode

Smanjenje unosa soli nalazi se na prvom mestu kao način za izbacivanje vode iz organizma. So može uzrokovati zadržavanje vode, pa samim tim smanjenje unosa soli može pomoći.

Povećajte unos magnezijuma i kalijuma, jer ti minerali mogu pomoći smanjenju zadržavanja vode.

Zvuči paradoksalno, ali povećanje unosa vode može pomoći u izbacivanju viška vode.

Peršun, maslačak i nana su prirodni diuretici koji mogu pomoći izbacivanju viška vode.

Fizička aktivnost podstiče cirkulaciju tečnosti u telu i pomaže u eliminaciji viška vode kroz znoj.

Ograničenje unosa rafiniranog šećera i ugljenih hidrata vrlo je važno za izbacivanje viška vode iz organizma. Rafinirani šećeri i određeni ugljeni hidrati mogu povećati nivo insulina u telu, što može uzrokovati zadržavanje vode.

San je takođe izuzetno važan za ravnotežu tečnosti i funkciju bubrežnih hormona, pa bi dovoljno sna trebalo da pomogne.

Postoje i lekovi koji pomažu telu da se oslobodi viška vode putem urina. Ove lekove treba uzimati samo pod nadzorom lekara.

Izbacivanje viška vode iz organizma treba raditi pažljivo i uz savetovanje sa lekarom. Preterano izbacivanje vode može dovesti do dehidratacije i poremećaja elektrolita, što može biti opasno za zdravlje. Uvek je važno posavetovati se sa stručnjakom pre nego što preduzmete bilo kakve korake za izbacivanje vode iz tela.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *