Kako je nastao crtać Snežana i sedam patuljaka?

Podeli

Snežana i sedam patuljaka je bajka uz koju smo svi odrasli. Diznijev crtani film nam je jednu od omiljenih princeza i njene prijatelje oživeo. Međutim, da li ste se ikada zapitali zašto i kako je realizovan ovaj crtani? Ko sve stoji iza njegovog uspeha?

Kako je nastao crtani film Snežana i sedam patuljaka?
snezana i sedam patuljaka slike
Printscreen

Bajka Snežana i sedam patuljaka nije „slatka“

Volt Diznijeva Snežana i sedam patuljaka se zasniva na nemačkoj bajci braće Jakoba i Vilhelma Grima. Međutim, Diznijeva verzija ove bajke je mnogo „lepša“ od originala.

Braća Grim nisu opisali Snežanu kao dobroćudnu devojku, već kao nekoga ko je spreman da se osveti po svaku cenu. U njihovoj bajci je zla kraljica poslala lovca da ubije Snežanu i vrati se sa njenom jetrom i plućima koje bi ona potom pojela.

Znamo da je lovac bio mekog srca, pa je pustio Snežanu da pobegne, kao i da se potom zla kraljica prerušila u staricu ne bi li lepotici bele puti dala otrovnu jabuku. Na svu sreću, princ je pomogao Snežani da otrovni zalogaj izbaci iz sebe.

Ono što su braća Grim još napisala, a Dizni nije ubacio u svoj animirani film, jeste da je Snežana zajedno sa svojim ljubljenim naterala zlu kraljicu da igra u užarenim gvozdenim cipelama sve do smrti.

Plakat za animirani film iz 1937.

Ostvarenje Diznijevog sna –  Snežane i 7 patuljaka crtani film

Snežana i sedam patuljaka je prvi dugometražni animirani film iz Studija Volt Dizni. Istorija kaže da je čuveni Dizni imao svega petnaest godina kada je došao na ideju da napravi dugometražni animirani film prema ovoj bajci.

Naime, tinejdžer Dizni je pogledao nemu verziju filma zasnovanu na pomenutoj bajci braće Grim i to je ostavilo dubok trag na njega. Još tada je znao da će jednog dana napraviti svoju verziju Snežane i sedam patuljaka.

Diznijeva Snežana i sedam patuljaka premijerno je prikazana na velikom platnu, u Los Anđelesu 21. decembra 1937. godine.

Svi iz filmske industrije tadašnjeg Holivuda su bili ubeđeni da će Diznijev film doživeti krah. Međutim, nisu bili u pravu. Naprotiv, dugometražni animirani film Snežana i sedam patuljaka je na međunarodnom nivou zaradio 8 miliona dolara. Ne samo da je dobro zaradio, već je ovaj film „potukao“ sve ostale snimljene u to vreme, osim filma Prohujalo sa vihorom.

Rađanje Snežane kao animiranog lika

Od zavodnice do čedne devojke… Naime, prva skica lika Diznijeve princeze Snežane nije ni nalik onoj kakvom je danas znamo. Bila je sa krupnim očima, vidljivo dugim trepavicama, punim usnama i otkrivenim rukama. Svojim zavodničkim šarmom podsećala je na lik Beti Bup.

Wolt Dizni nije bio zadovoljan svojom prvom skicom. Hteo je da Snežana izgleda više čedno. Želeo je da bude prikazana u seljačkoj odeći. Hteo je pre svega da deci prenese prave moralne vrednosti. Suprotno njegovoj prvoj skici, hteo je da ne odiše ni sa malo seksepila.

Zbog toga je lik Snežane izmenio u nama danas prepoznatljivu Diznijevu princezu.

Ko je pozajmio glas Snežani?

Bila je to Adrijana Kaseloti koja je svojim čarobnim glasom oživela Snežanu. Svi smo se divili princezinom pevanju, a to ne treba da nas čudi jer je Adrianin otac bio profesor muzike, dok joj je majka pevala u Kraljevskoj operi. Izgleda da je ipak sve u genima.

Interesantan je podatak da je upravo Adrijanina majka bila prvi profesor pevanja čuvenoj Mariji Kalas.

Na audiciji za Snežanin glas bilo je preko 150 devojaka. Dizni je bio veoma izbirljiv, ali kada je posle mnogo potencijalnih Snežana čuo Adrijanin glas – znao je da je ona prava.

Kaselotova je zaradila 970 dolara za ovu ulogu i ako ste mislili da je posle nje počeo njen uspon, prevarili ste se. Naime, Adrijana je potpisala ugovor sa Diznijem u kojem se navodi da ne može pevati ili delovati u nekim drugim filmovima ili radio programima. Dizni je želeo da tako slika o Snežani nikad ne ode u zaborav. Upravo zbog tog ugovora Kaselotova više nikad nije dobila veliku filmsku ulogu.

Još nekoliko zanimljivosti o Diznijevom filmu Snežana i sedam patuljaka

  • Dana 28. juna 1987. godine Snežana je dobila zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, u Los Anđelesu. Ne treba da posebno isticati da je ona jedan od retkih izmišljenih likova kome je pripala ta čast
  • Zanimljivo je da su posle premijere u Njujorku sve presvlake na sedištima u bioskopu morale biti zamenjene. Naime, deca su se toliko uplašila kada se Snežana izgubila u šumi da su se skoro svi upiškili
  • Godine 1939., na 11. dodeli nagrade Oskar, Dizni je dobio Oskara za životno delo za film Snežana i sedam patuljaka
  • Čaplin je rekao da je film nadmašio i najveća očekivanja, a da je Dizni u liku patuljka Tupka stvorio jednog od najvećih komičara svih vremena
  • Snežana i sedam patuljaka je bio omiljeni Hitlerov film


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *