Kako je nastao izraz OK?

Podeli

Koliko puta ste na neko pitanje dali isti odgovor: OK, javiću se ili OK, čujemo i slično? Ako postoji reč koja je je univerzalna, onda je to definitivno čuveno okej.

Kako je nastao izraz OK?
Pixabay / stux

U pitanju je izraz koji se odomaćio u gotovo svim jezicima širom sveta. Koristimo ga u svakodnevnom govoru i pisanju, ali i u različitim situacijama kako bismo iskazali odobravanje, potvrdu ili saglasnost.

Sasvim sigurno je OK postao globalni fenomen. Ali da li ste se ikada zapitali kako je to čuveno O.K. zapravo nastalo?

Teorije o poreklu izraza OK

Poreklo ovog popularnog izraza ima nekoliko teorija. Jedna od najrasprostranjenijih teorija je da je afričkog porekla. Prema toj teoriji, OK je skraćenica za izraz Oll Korrect ili All Correct, u značenju sve je u redu. Taj izraz koristili su američki robovi iz Afrike u 19. veku. Izraz je kasnije prenet u širi američki engleski jezik.

Druga teorija sugeriše da O.K. potiče od grčke fraze όλα καλά (ola kala), što takođe znači sve je u redu, odnosno sve je dobro. Prema ovoj teoriji, izraz je došao u Sjedinjene Američke Države putem grčkih imigranata i postepeno se proširio.

Treća teorija se odnosi na Martina Van Bjurena, američkog predsednika u periodu od 1837. do 1841. godine. Stanovište od koga polazi ova teorija, vezano je za nadimak koji je dobio Van Bjuren, a koji je glasio Old Kinderhook. Navodno je Van Bjurenov politički tim koristio izraz „O.K.“ kao skraćenicu za Old Kinderhook kako bi ga podržali u kampanji za reizbor. I upravo to je pomoglo u popularizaciji izraza širom Sjedinjenih Američkih Država.

Iako nijedna od ovih teorija nije potpuno dokazana, one pružaju uvid u moguća porekla izraza O.K. kako je vreme odmicalo, tako se čuveno okej odomaćilo u različitim jezicima širom sveta, postajući univerzalno prepoznatljiv izraz za odobravanje, potvrdu i saglasnost.

Šta znači OK?

Ovaj izraz se koristi za izražavanje saglasnosti, odobravanja ili potvrde. Može se koristiti i kao potvrdan odgovor na pitanje ili kao način da se pokaže razumevanje ili prihvatanje. Osim toga, OK se često koristi i kao izraz za označavanje nečega kao „dobro“ ili „u redu“.

Zanimljive činjenice o izrazu OK

 • Izraz okej smatra se jednim od najrasprostranjenijih i najprepoznatljivijih izraza na svetu.
 • Prvi put se u štampanim medijima u Bostonu 1839. godine pojavio izraz OK.
 • O.K. se često koristi kao simbol potvrde ili odobravanja u digitalnoj komunikaciji, poput SMS poruka, mejlova i društvenih mreža.
 • Ima mnogo varijacija u različitim jezicima, ali se često izgovara slično ili se koristi kao prepoznatljiva skraćenica.
 • Izraz O.K. često se koristi u komunikaciji između ljudi koji ne govore isti jezik, jer je prepoznatljiv širom sveta.
 • Jedan je od retkih izraza koji je uspeo da se odomaći u gotovo svim jezicima, bez obzira na njihovu kulturološku pozadinu.
 • Postoji više od 20 različitih knjiga i studija posvećenih proučavanju porekla i popularnosti izraza O.K.
 • Pojedini istraživači smatraju da je OK jedan od najpoznatijih izraza na svetu, čak i prepoznatljiviji od mnogih drugih svetski poznatih reči i fraza.
 • Uvršten je u Oxford English Dictionary kao deo standardnog engleskog jezika.
 • Postoji čak i dan posvećen O.K. izrazu, koji se obeležava 23. marta svake godine.
 • Pojedini jezički stručnjaci tvrde da je OK jedan od najjednostavnijih i najuniverzalnijih izraza u svetu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *