Kako je umro Brus Li?

Podeli

U kineskoj četvrti San Franciska, u Sjedinjenim Američkim Državama 27. novembra 1940. godine rođen je Li Jun Fan, poznatiji kao Brus Li. Bio je četvrto dete u porodici Li i već kao novorođenče pokazivao je znake izvanredne energije. Legenda kaže da je rođen sa punom glavom kose i da je vrištao tako snažno da ga je čuo ceo sprat bolnice.

Kako je umro Brus Li?
Javno vlasništvo

Kada je imao samo nekoliko meseci, porodica Li preselila se nazad u Hong Kong, bivšu britansku koloniju. Brus je odrastao u složenom vremenskom periodu za Hong Kong, koji je bio pod britanskom upravom, ali je i dalje održavao jake veze sa Kinom. Grad je bio preplavljen posleratnim izbeglicama i bio je centar kineske filmske industrije.

Još kao dete, Brus je ulazio u svet glume preko svog oca, Li Hoi Čuena, koji je bio poznati operski pevač i filmski glumac. Mladi Brus je već sa pet godina igrao u nekoliko filmova, često glumeći mladića u nevolji. Njegova rana filmska karijera omogućila mu je da stekne osećaj za kameru i svet zabave.

Međutim, život u Hong Kongu toga doba nosio je i svoje izazove. Gradske ulice bile su često poprište nasilja, a bande su bile sveprisutne. Nakon nekoliko neprijatnih susreta sa lokalnim bandama, Brus je odlučio da se posveti učenju borilačkih veština. Sa 13 godina počeo je da uči Wing Chun Kung Fu pod mentorstvom velikog majstora Ip Mana. Brus je bio neobično posvećen treningu, provodeći sate u usavršavanju svoje veštine. Njegova posvećenost i prirodni talenat brzo su ga izdvojili među ostalim studentima.

Kako su odmicale godine, njegova strast prema borilačkim veštinama samo je rasla. Kao tinejdžer, počeo je da kombinuje različite tehnike i filozofije iz drugih borilačkih veština, postavljajući temelje za ono što će kasnije postati Jeet Kune Do.

Uprkos svojim filmskim angažmanima i treningu, Brus je shvatio važnost formalnog obrazovanja. Pohađao je srednju školu u Hong Kongu, a kasnije se vratio u SAD kako bi nastavio obrazovanje na Univerzitetu u Vašingtonu, gde je proučavao filozofiju. Upravo to je imalo dubok uticaj na njegovu filozofiju borilačkih veština i kasnije učenje. Taj period njegovog života je izuzetno značajan, jer su to bile godine koje su oblikovale njegovo razumevanje sveta, njegovu strast prema borilačkim veštinama i njegovu viziju o tome kako on može da promeni percepciju azijskih Amerikanaca u svetu zabave.

Filmovi Brus Lija

Kombinujući impresivne borilačke veštine sa prirodnim glumačkim talentom, Brus Li je ostao upamćen kao neko ko je uveo revoluciju u svetu akcionih filmova.

Iako je u filmu The Green Hornet (1966-1967.) igrao sporednog junaka Katoa, Li je često privlačio pažnju glavnim scenama borbe. Njegov jedinstveni stil borbe postao je zaštitni znak čuvenog ostvarenja Put zmaja (1972.). Ne samo da je glumio u ovom filmu, već je bio i reditelj, scenarista i koreograf borbi. Film je postao hit, posebno zbog antologijske scene borbe sa Čak Norisom.

Slobodno se može reći da je film Enter the Dragon (1973.) napravio revoluciju u žanru borilačkih filmova i postavio je Lija kao globalnu filmsku zvezdu. Nažalost, baš to je bila njegova poslednja završena filmska uloga pre prerane smrti.

Misteriozna smrt Brus Lija

Neočekivani odlazak legende, čija je neverovatna karijera u filmskoj industriji i svetu borilačkih veština obeležila šezdesete i rane sedamdesete i danas je deo teorija zavere.

Brus Li je preminuo 20. jula 1973. godine. Iako je umro u mladosti, kada je imao samo 32 godine, ostavio je trajan trag i neprocenjiv doprinos kulturi. Ali okolnosti njegove smrti bile su okružene misterijom, izazivajući brojne spekulacije i teorije zavere.

Li je preminuo u stanu svoje koleginice Beti Ting Pei u Hong Kongu. Službena verzija glasi da je uzrok smrti otok mozga koji je rezultirao iz abnormalne reakcije na lek protiv bolova. Međutim, zbog njegove izuzetne fizičke forme i relativno mlade dobi, mnogi nisu prihvatili ovu verziju, što je dovelo do spekulacija o mogućem trovanju, ubistvu ili čak nekim mračnim silama.

Prokletstvo porodice Li

Teorija o prokletstvu porodice Li nastala je delom zbog misteriozne i neočekivane smrti Brusa Lija, ali i nesrećnih okolnosti koje su pratile njegovu porodicu.

Još jedan tragičan događaj koji je dodatno potpirio te priče bio je smrt njegovog sina, Brendona Lija, 1993. godine, tokom snimanja filma Vrana. Brendon je preminuo kada je slučajno pogođen pravim metkom umesto lažnim tokom scene pucnjave.

Ta nesreća, zajedno sa smrću Brus Lija, stvorila je uverenje među nekim obožavateljima i teoretičarima zavere da je porodica Li prokleta. Nekoliko faktora doprinelo je razvoju teorije prokletstva i to najpre verovanje u karmu,duhove predaka i mračne sile, koje je posebno prisutno u azijskim kulturama, naročito kineskoj. Pored ostalog je i zbog toga smrt dve poznate osobe iz iste porodice u neobjašnjivim okolnostima postavila osnovu za priče o prokletstvu.

Kako Brus, tako i Brendon Li su bili poznate, javne ličnosti. Njihova smrt pod čudnim okolnostima privukla je pažnju medija, što je dodatno potenciralo spekulacije o toj temi.

Kako film Game of Death, koji je Brus Li snimao pre svoje smrti prikazuje scene u kojima njegov lik, borac, biva proganjan od strane mafije, to je dovelo do teorija da je možda i u stvarnom životu bio meta zločinačkih organizacija.

Misteriozna smrt Brusa Lija i njegovog sina Brendona navela je mnoge da preispitaju okolnosti koje su ih okruživale. I dok će službene verzije o njihovim smrtima verovatno ostati nepromenjene, fascinacija prokletstvom porodice Li i misterijama koje ih okružuju nastaviće da živi u popularnoj kulturi i dalje.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *