Kako lako očistiti rernu?

Podeli

Zasucite rukave, pripremite se za mukotrpno ribanje i sigurno će rerna vašeg šporeta biti kao nova. Verovatno ste puno puta to čuli kao odgovor na pitanje kako očistiti rernu?

Kako očistiti rernu
Pexels: Curtis Adams

Na svu sreću, danas na tržištu postoje brojna sredstva, koja su se pokazala odličnim izborom prilikom čišćenja rerne i koja će poštedeti ljude mnogih muka.

Čišćenje rerne, bez sumnje je jedan od onih kućnih poslova koje mnogi izbegavaju. Posebno ako se rerna zapusti, pa se javi tvrdokorna masnoća. Mnogima je tada lakše da se trude da nekako ignorišu činjenicu da je ipak došao trenutak da se posvete tom poslu.

Kako očistiti rernu prirodnim putem?

Ko god nije ljubitelj hemije, uvek se može odlučiti za neko od prirodnih sredstava koje uglavnom svako ima pri ruci.

Međutim, treba imati na umu da iako je prilično jednostavno čišćenje rerne uz pomoć odabranih prirodnih sredstava, svakako se zahteva strpljenje, prosto zato što su ona slabija od hemijskih sredstava, pa će možda biti neophodno ponavljanje postupka.

Jedno od najčešće pominjanih prirodnih sredstava za čišćenje rerne svakako su soda bikarbona i sirće, budući da se ta kombinacija smatra odličnom čak i za uklanjanje tvrdokorne masnoće.

Kako očistiti rernu sa sodom bikarbonom?

Dobro je poznato da soda bikarbona može da pomogne u mnogim slučajevima kada je potrebno očistiti određene površine u domaćinstvu, pa je tako i sa rernom.

Najbolje je da se koristi pasta pripremljena od sode bikarbone, odnosno da se u sodu bikarbonu doda manja količina vode, kako bi se pripremila smesa nalik pasti. Time se zatim istrljaju zaprljane površine i ostavi se da deluje.

Idealno bi bilo da pasta od sode bikarbone deluje 10-ak časova, ako je moguće.

Nakon isteka tog vremenskog perioda je potrebno pastu obrisati vlažnom krpom i naneti sirće uz pomoć boce sa rasprskivačem. Tada će se najverovatnije stvoriti pena, što je znak reakcije ova dva sastojka i upravo tada i počinje proces čišćenja rerne.

Po potrebi, ovaj postupak može biti ponovljen.

Kako očistiti rernu sa tabletom za sudove?

Ako ste ljubitelj trikova za čišćenje rerne, onda je ovo idealna opcija za vas. Jednostavno, rastvorite tabletu za mašinsko pranje sudova u maloj količini vode, pa tom tečnošću nakvasite staklo na rerni, a zatim i njenu unutrašnjost.

Istrljajte žicom po potrebi i ostavite kratko da deluje, pa prebrišite nekoliko puta prethodno nakvašenom krpom.

Iako u većini slučajeva nije neophodno, i ovaj postupak može biti ponovljen ako bude bilo potrebe za time.

Kako lako očistiti rernu?

Čišćenje rerne uz pomoć vodene pare, odnosno uz korišćenje paročistača, smatra se najjednostavnijim načinom.

Naravno da je idealno ukoliko je upitanju rerna koja već ima mogućnost samočišćenja i to uz pomoć vodene pare. Ali ako to nije slučaj, može se koristiti i paročistač.

Kako očistiti rernu bez ribanja?

Kako lako očistiti rernu je, sasvim sigurno san svake domaćice, iako mnoge zanima i kako očistiti rernu bez ribanja.

Prirodno sredstvo poput limuna, u kombinaciji sa solju, smatra se najboljom opcijom u tom slučaju.

Dovoljno je iseći dva limuna na kriške željene veličine, dodati 2 kašike soli i malo vode, pa sve to izmešati u posudi za pečenje. Idealno je da posuda bude plića. Zatim je staviti u prethodno zagrejanu rernu i ostaviti tako sve dok voda ne ispari.

Posle toga je potrebno samo prebrisati unutrašnjost rerne i, naravno, ako bude bilo potrebno, postupak ponoviti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *