Kako napraviti blog i zarađivati od njega?

Podeli

Na pokretanje bloga mnogi gledaju kao na jednostavan posao. Neko se odluči da pokrene blog prosto zato što voli da piše, a neko želi da zarađuje od toga.

Blog, Canva pro user

Ipak, koji god da je razlog, da bi neko mogao da ga pokrene, nije dovoljno samo da se lepo izražava u pisanoj formi, već je potrebno i da ima osnovnu računarsku pismenost, ali i da nauči kako kasnije taj sadržaj da unovči.

Bez obzira da li je to blog o hrani ili o putovanjima, recimo, ukoliko ga dobro oformite i neprekidno unapređujete, od njega možete vremenom i dobro da zaradite, koliko god vam to u početku delovalo možda neverovatno.

Pokretanje bloga

Najbitnije je da pre nego što se odlučite da zaronite u vode blogovanja, razmislite o tome čime želite da se vaš sadržaj bavi. Ili što bi eksperti rekli, precizno odredite nišu bloga. Da li je će to biti o putovanjima, medicini, poeziji, modi… Sasvim je svejedno sve dok imate dovoljno znanja o temi o kojoj pišete. Ako se odlučite za raznovrsne teme, trebalo bi da dobro osmislite kako će on izgledati i kako ćete uklopiti sve teme u jednu celinu.

Ono što mnogi zanemaruju kao početnici, a što kasnije rezultira prestankom pisanja, jeste kritika. Pre nego što pokrenete svoj blog morate biti spremni i na kritike. Ako ih ne posmatrate kao konstruktivne, vrlo brzo će vas obeshrabriti da nastavite sa pisanjem i pre nego što ste počeli.

Kako odabrati naziv bloga?

Osnovna karakteristika po kojoj online sadržaj postaje vremenom prepoznatljiv jeste njegov naziv. Zato bi trebalo da naziv bude vezan sa temom o kojoj pišete. Glupo je dati neki poetski naziv, a pisati recimo o medicini ili automobilima. Na taj način ćete zbuniti i pretraživače i čitaoce, a i sami sebe. Budite kreativni kada je naziv u pitanju, ali nemojte preterivati. Nekad od viška i zaboli glava.

Blogovi koji se bave ozbiljnim temama i pristupaju im na takav način, ne bi trebalo da imaju neki šaljiv naziv. Iz prostog razloga što vas niko neće shvatiti ozbiljno.

Najbolje je smisliti neki univerzalni naziv. Zašto? Zato što ćete vremenom, ako se usput i edukujete na temu blogovanja, sigurno poželeti da proširite teme o kojima pišete.

Šta treba da sadrži blog?

Da bi vremenom bio prepoznat kao kvalitetan, najvažnije je da ne prepisujete, odnosno da ne kopirate sadržaj.

Ukoliko ste imali ideju da na taj način potisnete konkurenciju ili prevarite pretraživače, odmah odustanite od blogovanja, jer nećete uspeti. Čak i ako pokušate da budete malo inovativniji, a čega nažalost na internetu ima, te pokušate da u potpunosti iskopirate sadržaj sa nekog drugog sajta, a vi dodate nekoliko uvodnih rečenica, opet važi da je bolje da odustanete odmah. Naime, iako ćete možda uspeti na takav način da zbunite pretraživače, vrlo brzo će sadržaj vašeg bloga biti prepoznat kao lažni, odnosno kopirani, te ćete dobiti i zasluženi kaznu, a to je loše pozicioniranje, što u prevodu znači da će se vaš blog naći na tamo nekoj stranici pretrage i da neće imati posećenost.

Kopiranje sadržaja sa drugih sajtova može imati i pravne posledice. Imajte to na umu ako vam je uopšte pala takva ideja napamet, pa odustanite odmah.

Da li odabrati besplatni ili plaćeni domen?

Obe opcije imaju kako prednosti, tako i mane. Ako još niste sigurni oko toga u kom pravcu želite da ide vaš sadržaj, možda je bolje da se prvo oprobate na nekoj od besplatnih platformi. Najpopularnije na našim prostorima su Blogger i WordPress.

Blogger je besplatna platforma u vlasništvu kompanije Google i većina ljudi počinje upravo tamo. Da biste je koristili potrebna vam je samo Gmail adresa. Relativno je lagana za korišćenje i pregledna, pa je možete koristiti i bez nekih tehničkih znanja. Ista priča je i sa platformom WordPress. Ne morate biti naročito tehnički potkovani znanjem da biste je koristili.

Sigurno ste na internetu imali prilike da vidite kako izgledaju drugi sadržaji. Ukoliko ste u nastavku naziva primetili blogspot.com ili wordpress.com, znajte da su oni napravljeni potpuno besplatno.

Imajte na umu i to da na besplatnim platformama nemate mnogo mogućnosti kada je izgled u pitanju.

Ako ste, pak rešili da se ozbiljno bavite pisanjem ili ste savladali neke osnove na besplatnim platformama, najbolje rešenje jeste da zakupite domen i hosting kod nekog od mnogobrojnih provajdera. Domen je naziv, npr. www.imesajta.com. Da bi vaš sajt bio vidljiv potrebno je da platite i hosting. Ako se niste susretali sa ovim nazivom do sada, da pojasnimo malo. Hosting je vaš prostor na internetu.

Domen i hosting možete zakupiti kod istog provajdera, a možete i kod različitih, mada je to komplikovanija opcija zbog kasnijih plaćanja. Kada kupujete domen i hosting raspitajte se i da li postoji podrška na srpskom jeziku. Ako ste početnik sigurno će vam biti potrebna, jer je to već ozbiljnija priča. U kom smislu? Kod besplatnih platformi jako je mala mogućnost da sajt „padne“, dok je kod plaćenih domena i hostinga to moguće, da li zbog neke vaše greške ili samog provajdera, nije ni bitno. Ako ne znate šta da radite u nekim situacijama uvek se možete obratiti tehničkoj podršci kako bi otklonili problem ili vas uputili kako da rešite isti.

Za kupovinu domena i hostinga ne morate potrošiti čitavo bogatstvo. Za početak vam je dovoljan osnovni paket koji godišnje ne košta puno. Ako se vaš sajt bude dobro razvijao, uvek možete preći na neki od većih paketa koje skoro svi provajderi nude.

Da li je moguće zaraditi od bloga?

Ukoliko se budete ozbiljno posvetili vođenju bloga, te vremenom ostavrite značajan broj poseta, nema sumnje da će to moći da bude i jedan vid dodatne zarade za vas.

Niko nije rekao da je to jednostavno i da se možete obogatiti od toga ili zarađivati odmah nakon postavljanja bloga, ali je na dugoročnom nivou to i te kako moguće. Naravno, pod pretpostavkom da se tom poslu posvetite maksimalno.

Da li je moguće zaraditi od kuće je takođe tema, koja autore blogova zanima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *